MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

EMANETE RİAYET ETMEK

EMANETE RİAYET ETMEK

Emanet, geri almak üzere bırakılandır. Emin insan ise emaneti sahibine iade edene kadar sahibinin beklentisine uygun olarak koruyup kollayandır. İnsana, bazen yaratılıştaki eşi olan insan kardeşi bir şeylerini emanet eder, malını, mülkünü, sözünü, sırrını, hatta canını. Ve Rabbi bir şeyler emanet etmiştir kuluna, diğer kullarından kimilerini, mahlukatından bazılarını, sözlerini, emir ve yasaklarını, insanın bizzat kendisini.

Emanete riayet, bütün emanetlere karşı sorumlulukların farkında olup gereken saygı ve itibarı göstermektedir. Emanetleri gereğince koruyup kollamak ise omuzları yükten, gönlü kederden, vicdanı lekelenmekten korur. Kişiye mutmain bir kalp, huzur ve güven bahseder. Çevresine de aynı huzur ve güven meltemlerini hissettirir. Onun için emin insan daima kendisine başvurulan kişidir. Onunla aynı düşünce ve inançları paylaşmayan kişiler bile onun kapısındadır, onun yanında yöresinde olmak isterler.

Emanetleri görüp gözeten insan aynı zamanda dürüst, sözünde duran, sorumluluk sahibi, sabırlı, duyarlı, düşünceli, başkalarını önemseyen, onların dertleriyle dertlenen, özü sözü bir olandır. Emanete riayet etmeyen bir insandan yalan, hile, açgözlülük, aldatma, umursamazlık, bencillik, düşüncesizlik, sorumsuzluk, sahtekârlık, samimiyetsizlik beklenebilir.

Emin insanların bulunduğu toplumlarda herkes sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirir. Dolayısıyla herkesin hakkı ve hukuku yerli yerincedir, korku ve endişe silinmiş, huzur ve güven ortamı sağlanmıştır. İşlerin bölüşünde liyakat  ve hakkaniyet, insanlar arası ilişkilerde saygı sevgi ve dürüstlük  geçerlidir. Bu toplumlarda insanları kendilerini ve birbirlerini “Allah’a emanet” ederler. Zira en güzel “emin”in, Allah Teala olduğu bilinir.

Kardeşliğin hakim olduğu bir toplumda çıkar değil samimiyet, bencillik değil dürüstlük, zorunluluk değil gönüllülük, zulüm değil adalet ve merhamet görülür. Kardeşlik duygusuyla  dolu bir insan kadirşinas. Vefalı, merhametli,mütevazi, affedici, özverili , samimi, sadık bir kişidir.

Gelecek sayıda buluşmak üzere hoşça kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR