EKMEK İSRAFININ ENGELLEMESİNE DESTEK TOPLANTISI

EKMEK İSRAFININ ENGELLEMESİNE DESTEK TOPLANTISI
Samsun’un Bafra ilçesinde, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” kapsamında toplantı yapıldı

TMO Bölge Müdürü Fahri Kesepara, başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"na toplumun tüm kesiminin destek vermesi gerektiğini kaydederek, çiftçilerin alın teri ve milli servet olan ekmeğin çöpe atılarak israf edilmemesi için belediyeden ve esnaf odalarından destek istedi. Kesepara, “Ekmek israfının önlenmesiyle ilgili maliyetlere baktığımızda ülkemize 1 yıllık kaybı bin 546 milyar liradır. Bu korkunç bir paradır. Günde 6 milyon ekmek israf edilmektedir. Bunun 3 milyonu fırınlarda daha satılmadan israf edilmekte. Bu oranda yüzde 51 oranına tekabül etmektedir. 2.3 milyonu hanelerde israf edilmektedir ki buda yüzde 38 oranında israftır. 0.6 milyonu kurum yemekhanelerinde, öğrenci yemekhanelerinde, lokantalarda otellerde israf edilmektedir ki bu da israfın yüzde 10.7 sine tekabül eder. Bu nedenle 'Ekmek İsrafına Hayır' kampanyasına her kesimin yürekten katılımını bekliyorum. Bu konuda toplumun her bireyine önemli görevler düşmektedir. Bu ekmek israfı önlenmiş olsa 5 kişilik 104 bin ailenin yıl boyunca geçinmeleri sağlanabilir. Ya da 162 bin kişiye asgari ücretten 1 yıl maaş ödenebilir. 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca 280 liradan burs verilebilir. 100 yataklı 80 hastane yapılabilir. 16 derslikli 500 okul yapılabilir. 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir. Bu örnekler çoğaltılabilir. İsrafın ülkemize ekonomik kaybı ortadadır. Bizler ekmeği kutsal sayan, ekmeği yüksek bir değer olarak kabul eden hatta 'nimet' kelimesiyle en fazla da ekmeği kast eden bir kültürün mensuplarıyız. Öyleyse bir takım bilgi eksiklikleriyle ekmeğin saklanma koşulları, sunun şekilleri gibi işlemlerden dolayı israf olduğu düşünülmektedir. Bizim görevimiz bu tür bilgilendirmeleri yapmamız” dedi. 
Kaymakamı Ali Katırcı ise insanların en temel gıda maddesi olan ekmeğin zengin sofrasının da yoksul sofrasının da vazgeçilmezi olduğunu söyledi. "Bizler ekmeği kutsal sayan, ekmeği yüksek bir değer olarak kabul eden hatta 'nimet' kelimesiyle en fazla da ekmeği kast eden bir kültürün mensuplarıyız" diyen Katırcı, ekmeğin, alın terinin, paylaşmanın, bereketin sembolü olduğunu belirtti. Katırcı, “Türkiye çapında baktığımızda milyarlarca lira ile ifade edilen rakamlara israflar geliyor. Bu anlamda bu kampanyanın temel amacı her şeyden önce bireysel bazda, aile bazında dikkati çekmek. Ailelerin tüketim miktarlarını planlaya bilmek konusunda gayret etmeleri israfın konusunda az noktalara düşürmek bu imkanlarla aile bütçesine katkı sağlayabilmek. Milli ekonomiye katkı sağlamak israf ettiğimiz boşa harcadığımız kısımdan tasarruf edip bu miktarlarla insan refahına daha uygun olan noktalara gelebilmek. Bütün bu genel amaçlar çerçevesinde hem bireysel bazda hem aile bazında dikkati çekmemiz gerekiyor” diye konuştu. 
Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Zihni Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun da katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz