Ekmeğe Dokunmak YASAK

Ekmeğe Dokunmak YASAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan ve 1 Temmuz’da uygulanmaya

 başlanacak "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği" ekmek konusunda ezber bozuyor. Tebliğe göre ekmeğe dokunmak yasak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği 04 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 1 Temmuz 2012'den itibaren başlayacak yeni uygulamalar şöyle:

“- Ekmek, Kepekli, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir.
-Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç(haşhaşlı ekmek, sütlü ekmek, mısırlı ekmek, çavdarlı ekmek ve karışık tahıllı ekmek v.s.) ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilir.
- Ekmek ve ekmek çeşitlerinde tuz en çok kuru madde de iken yüzde 1.75 iken yüzde 1.5’e düşürülmüş.
- Ekmek, Türk Gıda Kodeksi Buğday Tebliği’nde yer alan tip 650 ve daha yüksek kül içeren buğday unundan yapılır.
- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemez.
- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmeklerin, ekmek kasalarına, ekmek kasalarının da ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi gerekir.
- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler; dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde tamamen kapalı, ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamullerin taşınması dışında herhangi bir taşıma işleminde kullanılmayan, tavan, zemin ve duvarları su geçirmeyen, zararlı ve mikroorganizmaların yerleşmesine izin vermeyen, pürüzsüz, kolay temizlenen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılan taşıtlarda taşınır.
- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmaz, zemin ve dış ortamla teması engellenir, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulur.
- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler; satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgahında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satılır. Satış sırasında bu tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilir. Satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgahları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulur.
- Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmeklerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması zorunludur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık