“Eğitimde Meteoroloji Günleri Projesi” Tanıtım Toplantısı

“Eğitimde Meteoroloji Günleri Projesi” Tanıtım Toplantısı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Meteorolojik Faaliyetlerin Okullarda ve Yaygın Eğitim Kurumlarında Tanıtımına İlişkin İşbirliği Protokolü” çerçevesinde “Eğitimde Meteoroloji Günleri Projesi”nin tanıtım toplantıs

Sema-Cengiz Büberci Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinesinde başlatılan proje kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin 300 okulda, Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü sınırları olan Orta Karadeniz Bölgesi’nde 262 okulda ve Samsun ili genelinde 62 okulda meteoroloji mensubu uzmanlarca öğrencilere meteoroloji ve meteorolojik olaylarla ilgili eğitim seminerleri verilecektir. Bu projemiz bu yıl eğitim öğrenim dönemi bitmeden tamamlanacaktır. Bu seminerlerin temel amacı, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda ve yaygın eğitim kurumlarında toplumun genç bireylerine meteorolojik faaliyetler ve ürünlerin tanıtılması, hava olaylarının merak edilen yönleri, zarar veren meteorolojik hadiselerden nasıl korunabilecekleri konularında bilgiler vermektir. Öğrencilerimize meteoroloji biliminin günlük yaşam ve sektörlerle etkileşimi, meteorolojik afetlerden korunma yöntemleri, hava tahmini ile yapılacak olan planların zamanlama ve ekonomi açısından yararları, ayrıca doğal kaynaklarımızın tüketimi hızı ile yenilenebilir enerjinin önemi vurgulanacaktır” dedi.

Karadeniz’de fındıkta meydana gelen ekonomik zararın Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1 yıllık toplam bütçesinden daha büyük olduğunu vurgulayan Asar, “Bir gecede meydana gelen bu zararı biz komple engelleyebilir miydik? Hayır, engelleyemezdik. Doğanın karşısında yapabileceğimiz şeyler sınırlıdır. En azından meydana gelen zararı alacağımız çok küçük tedbirlerle yüzde 10 nispetinde, yüzde 20 nispetinde önüne geçebilmiş olsak biz belki meteoroloji genel müdürlüğünün 5 yılda harcayacağı parayı bir gecede belki ülke ekonomisini kazandırmış olacaktık” şeklinde konuştu.

Projeyi önemsediğini dile getiren Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin konuşmasında, “Biz proje ile çocuklarımızın, gençlerimizin kamu kurumların faaliyetlerini, onların yürütme oldukları projeleri daha iyi tanımalarını ve gündelik hayatlarında buradan ede edecekleri bilimsel bilgileri kullanmalarını ayrıca ilerleyen süreçte meslek seçimine de onlara yol gösterici olabileceğini düşünüyoruz” görüşlerine yer verdi.

 

Vali Hüseyin Aksoy toplantıda yaptığı konuşmasında, “Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz günlük yaşamımızı önemli ölçüde etkileyen hava tahminleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ve bizim yapacağımız çalışmalarda bizlere yön veren önemli bir kurumumuzdur. Küresel ısınma nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir takım iklim değişiklerini yaşıyoruz. 2012 yılı Temmuz ayında Canik ilçemizde yaşadığımız sel felaketi ve 2012 yılı Ağustos ayına kadar devam eden günlerdeki yağışlar nedeniyle Samsun’un bazı ilçelerinde olumsuz hava şartlarıyla karşı karşıya kaldık. Bu zamanda maalesef 15 vatandaşımız yaşamını kaybetti. Birçok can kaybının yanında mal kaybı da yaşandı. Samsun’da meteoroloji alanında önemli yatırımlar var. Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü ilimizde faaliyetlerini sürdürüyor. Bunun yanında ilimizde meteoroloji radar istasyonumuz var. Özellikle güncel hava tahminlerini en iyi şekilde alabilmek ve yağışların hangi bölgede ve hangi şiddetle yağabileceği konusunda bize sağlıklı bilgeler ulaştıran radar istasyonuna da Samsun’da sahibiz. Biz Samsun’da doğal afetler sonucu meydana gelebilecek olaylar için gerekli ekiplerimizi oluşturduk. Bu gibi afetler sonrası kriz merkezimiz hemen toplanıyor ve nerede, ne zaman ve ne şekilde yağış olacağı hakkında Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzden alınan veriler sonucunu ilgili kurumlarımız değerlendiriyor ve kaymakamlıklarımızı, yerel yönetimlerimizi, muhtarlıklarımızı ve ilgili diğer kurumlarımızı bu konuda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Meteoroloji Müdürlüğümüz sadece yağışlarla ilgili değil havacılıkta, denizcilikte, tarımda ve daha birçok noktada verdiği bilgilerle yapacağımız çalışmalarda yol haritamızı belirlememizde bize önemli faydalar sunuyor” diyen Vali Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı: “Okulların açık olduğu dönemlerde kar yağışının tehlike arz edecek düzeyde olduğu zamanlarda, okullarımızı tatil edilip edilmeyeceği konusunda ve bu konuda yapacağımız çalışmalarda karar vermeden önce Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzün görüşünü alıyoruz. Bir takım bilgiler üretiliyor. Bu bilgiler paylaşıldıkça değer ve anlam kazanıyor. Bu bakımdan birey olarak bu bilgilere ulaşıp yararlanma olanağımız var. Bu bilgilerin neler olduğu, nereden ve nasıl bu bilgilere ulaşabileceğimizi bilmemiz büyük önem taşıyor. Günümüzde meteorolojik bilgilere her zaman ulaşabiliyoruz. Bu projede ilimiz kapsamında 62 okulda bu eğitim çalışmalarının yapılması öngörülmüş. Talep gelmesi halinde diğer okullarımızda da Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz bu çalışmaları gerçekleştirecektir. Ben bu projeyi gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımıza, projede görev üstlenmiş olan bütün kurumlarımıza ve projede görev alan herkese çok teşekkür ediyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir