"DÜŞÜK CÜMLELER KRALİÇESİ"

"DÜŞÜK CÜMLELER KRALİÇESİ"
Yazar Betül Fırat : " Yazarlığı profesyonel bir iş olarak görüyorum . Birkaç kitapla bitecek bir serüven olmamalı. Birkaç kitapla ben oldum diyebilen insan sayısı da fazla olunca tabi ki Türk Edebiyatı için endişelenmiyor değilim." dedi

Değerli okurlarımız; çıktığımız röportaj yolculuğunda zaman zaman sürprizlerle karşılaşmak çok olası bir durum. Bu hafta böyle bir sürpriz yaşandı. Bir zamanlar benim de yönetiminde olduğum bir edebiyat derneğinin yeni yönetim kurulu üyelerinden değerli bir isimle kesişti yolumuz. Haydi bakalıııım Ankara’dayız…

Remzi ÖZKAN: Röportajımıza başlarken öncelikle birkaç cümle ile kendini tanıtır mı değerli yazarımız Betül FIRAT?

Betül FIRAT: En zor insanların kendini anlatmasıdır belki ama kısaca genel bilgilerden bahsedeyim. 1984 doğumluyum, Amasyalıyım. Ziraat yüksek mühendisiyim bir kamu kurumunda. Yazar, şair, köşe yazarı ve güfte yazarıyım. 7 kitap, 7 güfte, 7 ödül-plaket sahibi ve 9 antolojide yer almış bir yazar-şairim. Edebiyat Sanat Meltemi Platformu kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeniyim. Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği Yönetim kurulu üyesi, Yazşader Ankara/Yenimahalle Temsilcisi, Türkiye Yazarlar Birliği üyelerindenim. Mesleki üyeliklerim de bulunmakta.

Engelli bir bireyim ama tabi ki hayatıma engel olmasına izin vermedim. Ödüllü bir yazarım ve “Bir Başarı Öyküsü” olarak anılmaktayım. İnatçılığımla övünürüm kim ne derse desin her insanı ayakta tutan bir duygu veya davranış vardır. Benimki de inadım olsa gerek. Hayatı dolu dizgin yaşamayı severim.

Remzi ÖZKAN: Yazarlık hayatına nasıl başladınız, sizi yazmaya iten şey neydi?

Betül FIRAT: Yazar olmak için ayrı bir çabam olmadı. Lise yıllarımda şiirler, denemeler, aforizmalar yazıyordum. Süreç içerisinde köşe yazıları yazmaya da başladım. Hikayeler ve romanlarla taçlandırmış oldum. İçimde dışarı çıkmayı bekleyen bir yazarla gezmişim.

Yazdıklarımı okuduktan sonra mutlaka yayınlamalısın herkes okumalı yazdıklarını diyen ailem ve çevremin destekleri ile 2020 de ilk kitabımı çıkararak yazarlığımı, 2021 de de ilk şiir kitabımı çıkararak şairliğimi tasdiklemiş oldum. Tabi söz konusu yazmaksa bu kadarı yetmezdi, yetmedi de.

Remzi ÖZKAN: Çok aktif bir kişiliğe sahipsiniz. Bu sebeple edebiyat dernekleriyle yolunuzun kesişmemiş olması mümkün değildir diye düşünüyorum. Siz, Türkiye’deki edebiyat derneklerinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Bu dernekler gerçekten üyeleri için yeterince ve eşit şartlarda hizmet üretebiliyor mu?

Betül FIRAT: Yazar ve şairlerin en ihtiyaç duydukları şey çevrelerinin, dostlarının desteğidir. Şu an yönetiminde yer aldığım Aksed ve üye olduğum birlik ve derneklerimden memnunum. Kısıtlı imkanlarla ortak bir paydada buluşabilmek gerçekten çok zor genelde ama bunu başarabildiğimizi görüyorum. Derneklerin tanıtımı olsun, kendi tanıtımımız olsun dayanışma içerisinde çeşitli projelerle birlikte yürütmekteyiz.

Remzi ÖZKAN: Bugüne dek kaç kitap yayımladınız? Bu eserlerinizden kısaca bahsedelim mi? Bu kitapları merak edenler nerelerden temin edebilirler?

Betül FIRAT:7 kitap çıkardım şimdiye kadar. Mavinin Fecri ilk eserim ve deneme kitabı olarak çıktı. “Düşük cümleler kraliçesi” lakabı okurlarım tarafından layık görüldü şiirsel yazımdan dolayı. Mihrinin Hicranı ise şiir kitabı. Şiir denilince hüzünle birleştirmeden yapamadım adını. Eee…Her şair de biraz Eylülcüdür. Siyah Şapkalı Adam, polisiye romanım olmakta. İlk roman denemem olmasına rağmen çok takdir aldı ve sevildi. Heybemden Dökülen Öyküler, bambaşka dünyalara açılan bir kapı olarak; fantastik, polisiye ve büyülü gerçeklik hikayelerinden oluşuyor. Kayıp Lapis Lazuli de çocuk romanım olmakta. Fantastik bir roman olduğu için çocukların seveceği türden. Öykü Muhiti, çıkarmış olduğum son kitabım. O da yine farklı tarzdaki öykülerden oluşmakta.

Kendi eserlerimin yanı sıra 3 antolojinin derlemesinde bulundum ve bir çok antolojiye de yazar olarak katıldım. “Yürekten Kaleme Öykü Senfonisi, Yürekten Kaleme Şiir Senfonisi , Cumhuriyetin 100. Yılında İz Bırakan Kalemler Antolojisi” için hem yazar hem derleyen olarak; “Sisli Gece, Şah-ı Şiirler 5, Edebiyat Yolculuğu, Edebiyat Bahçesi, Yaşam Ezgileri, Hemera” ise yazar olarak yer aldığım antoloji eserleridir.

7 Güftemden 5 tanesi Türk Sanat Müziği, 1 tanesi Halk Müziği ve diğeri de Rap tarzında bestelenmiş bulunmakta.

Bunlar dışında çeşitli web ve basılı gazete, dergi, mecmualarda köşe, deneme, öykü ve şiirlerim yayınlanmakta.

Kitaplarımı, kitap satış noktalarından temin edebilirler. Sosyal medyadan birebir ulaşanlara imzalı gönderim de yapmaktayım. Şarkılarımı ve seslendirilen şiirlerimi youtube kanalımdan dinleyebilirler. Köşe yazılarım için de sosyal medyadan takip edip yayınlanan yazılarımı okuyabilirler. Diğer bir seçenek de adıma açılan resmî web sitemde mevcut, oradan okuyabilirler.

Remzi ÖZKAN: Sanat yaşamının dışında nasıl biridir Betül FIRAT?

Betül FIRAT: Anı anını tutmayan, insanların sevimli diye nitelendirdiği biriyim. Rutin bir çalışma hayatım bulunmakta. İşlerim de dönemsel olarak yoğunluk göstermekte. Ailemle ve dostlarımla vakit geçirmeyi seven biriyim. Son 4 yıldır sanat yaşamımın dışı diye bir şey kalmadı sanıyorum. Her an her dakika aklımdan geçen ve kalemimden çıkmak isteyen yerli yersiz cümlelerle başetmeye çalışıyorum. Bam telime dokunmuş oldum sanırım. Senede en az 4 fuar ya da imza gününe, birkaç şiir dinletisine ve dönemsel değişiklik gösteren ama yine de sık sayılabilecek canlı yayınlara katılmaktayım. Mesleğim ile birlikte hepsinin nasıl yürüdüğü hala merak konusu.

Remzi ÖZKAN: Bir yazar olarak Türk yazarlarının geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Betül FIRAT: Türk yazarlarının içlerinde elbette çok nadir rastlanan ve kaliteli yazarlar var. Nitekim diğer yandan da yazarlığı bir popülerlik aracı görüp de yazmaya çalışan da çok. Bir insanın yazarım, şairimim diyebilmesi için süreğen olması yani süreklilik arz etmesi gerekli icra etmekte olduğu faaliyetin. Ben de profesyonel bir iş olarak görüyorum yazarlığı. Birkaç kitapla bitecek bir serüven olmamalı. Birkaç kitapla ben oldum diyebilen insan sayısı da fazla olunca tabi ki Türk Edebiyatı için endişelenmiyor değilim.

Remzi ÖZKAN: Birçok etkinlikte ve imza gününde yer alıyorsunuz. Özellikle başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük kentlerimizde düzenlenen memleket tanıtım günlerinde şair ve yazarlarımıza gerekli önemin verildiğini düşünüyor musunuz? Bu tür organizasyonlarda yazar ve şairlerimizin de tanıtımının gerekliliğine inanıyor musunuz? Bu organizasyonu düzenleyen sivil toplum kuruluşlarının vs. kurumların böyle platformlarda yazarlar için yapması gerekenler neler olabilir?

Betül FIRAT: Yazar ve şairler, keza ressam ve müzisyenler ve diğer sanat dallarından hangisi olursa olsun; sanatçılar bir toplumun değeridir. Memleket tanıtım günlerinde kesinlikle yer almamız gerekli diye düşünüyorum. Genelde bir kitleye ve topluma hitap etmemiz gerekirken daha kendi memleketimizde bile tanınmıyorsak bir yerlerde bir aksaklık var demektir. İnsanların memleketlerini sadece yöresel ürünler mi tanımlar. Ozanları, müzisyenleri, yazarları ve her sanat dalından insanın da bu kervanda olması gereklidir. Folklor dediğimiz şey de zaten bunların toplamı yani halk bilimi değil midir? Halkın içinde farklılıklarıyla öne çıkanları da tanıtmak gerekli nihayetinde. Sanatçıların değerini de yaşarken bilmek gerekli, diye düşünürüm hep.

Remzi ÖZKAN: Hepsi yazmakla alakalı olsa da farklı farklı türlerde yazıyorsunuz. Bu bir başarı olsa gerek. Neler söyleyebilirsiniz bu konuda?

Betül FIRAT: İnsanlar tek bir odak noktası olsun ister genelde. Çeşitlendirdikleri zaman hiçbirinde başarıyı yakalayamayacaklarını düşünürler. Ben ise tam tersini düşünüyorum. Farklı bir türde eser çıkarmak zaten başlı başına bir başarıdır. İnsanlar okudukları zaman kalemimi ve tarzımı seviyorlar ki her fırsatta övgülerini alıyorum. İnsanın kendini kısıtlamaması gerekli her konuda. İnsanın bir sınır olduğunu da düşünmüyorum. Dünya da 100 den fazla eser çıkaran yazar da var aynı türden, her türünü ayrı ayrı yazan da var. Neden bir sınırım olsun ki? Şiir yazabiliyorsam bunu şarkı da yapabilirim. Hikayemi geliştirip romana da döndürmem olası. Kısacası tek tür her zaman mutlak başarı değildir.

Remzi ÖZKAN: Eserlerinizle ilgili tasarrufunuz ya da hayaliniz var mı?

Betül FIRAT: Elbette ki her yazar gibi ben de çok okunan bir yazar olmak istiyorum. Bunun haricinde, polisiye romanımın filmini, çocuk romanımın çizgi filmini ve güftelerimin de albümünü görmek isterdim. Hayal değil aslında ama bütçe isteyen işler olduğu için şimdilik proje olarak bekletmekteyim.

Remzi ÖZKAN: İlerisi için yeni çalışmalarınız, projeleriniz olacak mı?

Betül FIRAT: Kendimi yazar ve şair sayabilmem için elbette ki yazmaya devam etmem gerekli ki zaten hayal gücüm bırakmama da mahal vermiyor. Farklı konular ve türlerde 5-6 roman ve dizilere konu olabilecek hikayelerim bulunmakta. Henüz yazım aşamasında olduğum için bunlar için bir süre veremiyorum. Ama bir hikaye kitabımın yakın zamanda çıkacağı müjdesini verebilirim. Az önce de bahsettiğim gibi çizgi film, sinema filmi ve albüm için de yapımcı arayışı içerisindeyim.

Remzi ÖZKAN: Son olarak okurlarınıza ve sevenlerinize ne söylemek istersiniz?

Betül FIRAT: Eseriniz ne kadar iyi olursa olsun okunmadığı zaman bir hiçtir. Okurlarımızın ve sevenlerimizin bizi yalnız bırakmaması dileğimdir. Sosyal medyadan takip ederek ve abone olarak destek olabilirler. Her platformda hesaplarım bulunmakta.

Remzi ÖZKAN: Değerli hocam, kıymetli vaktinizi bizim için ayırdınız. Çok teşekkür ediyorum. Bir zamanlar benim de yönetiminde bulunduğum Aksed Sanat Derneği’nin değerli bir yöneticisi ile karşılaşmak çok hoştu. Nezdinizde Aksed Sanat’ın yönetimindeki tüm dostlara, üyelik vasfında ilerleyen tüm sanat gönüllülerine selamlarımızı iletin lütfen. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Betül FIRAT: Ben size, tüm Haber Expres ailesine ve tüm okuyucularınıza teşekkür ediyorum. Başarılarınız katlanarak devam etsin. Sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir