Dünyanın Yükü, Ekmek için…

Dünyanın Yükü, Ekmek için…
Samsun’daki çekçekçiler ekmeklerini çöpten kazanıyorlar.

Sabahın erken saatlerinde işbaşı yapan çekçekçileri şehrin pek çok noktasında görmek mümkün. Dünyanın yükünü çekerek ekmeklerini çöpten kazanan çekçekçiler, karıştırdıkları çöp konteynırlarında ayrıştırdıkları kağıt, plastik, naylon, metal ve camları çekçeklerine yüklüyorlar. Daha sonra yükledikleri bu atıkları, güneşin altında taşıyarak geri dönüşüm merkezlerine teslim ediyorlar. Belediyelerden izinli çalışan çekçekçiler, günlük olarak ortalama 20 TL kazanıyorlar.

Çöp toplayarak geçimini sağladığını söyleyen 5 çocuk babası 65 yaşındaki Harun Özdemir, “Çöpün yanında ne bulursam alıyor ve topluyorum. Bu işten başka bir gelirim yok. Ben 30 senedir bu işi yapıyorum. Saat 04.00’te ekmek parasını alabilmek için kalkıyorum ne bulursam topluyorum. Her gün 100-150 kilo yük taşıyorum. Sıcak bastırdığı zaman ya gölgede oturuyorum ya da kahveye gidip dinleniyorum. Başka yapacağım bir işim yok. Gece dışarılarda kalıyorum. Çöpleri topladıktan sonra götürüyorum, günde 15 lira, 20 lira, 30 lira alıp geçip gidiyorum. Ekmeğimi çöpten kazanıyorum” dedi.

 

“İŞ VAR, GENÇLER ÇALIŞMIYOR”

İşsizliğin olmadığını savunan Özdemir, “İş var, gençler çalışmıyor. İşten bol bir şey yok. Ben 60 yaşından fazlayım çalışıyorum, ekmek paramı çıkarıyorum. Aç kalmam, susuz kalmam, kimseye muhtaç kalmam. Allah ne verdiyse ona şükrederim. Toplarım çöpümü, alırım paramı, çekili oturur yatarım” diye konuştu.

 

17 YILDIR ÇÖP TOPLUYOR

17 yıldır çöp topladığını söyleyen 56 yaşındaki Ahmet Esen ise, “Plastik, kağıt, metal toplayarak evimin geçimini sağlıyorum. Günde ortalama 90 kilo taşıyorum. Çoluk çocuk sefil kalmasın diye sabah 07.00’den akşam 22.00’ye kadar çalışıyor, ekmek paramızı alıp geçiniyoruz. 20-30 lira, bazen 10 lira alarak evime gidiyorum” şeklinde konuştu.

Çekçekçiler her gün şehir merkezindeki çöp konteynırlarını dolaşıp geri dönüşüm malzemelerini toplayarak hem geçimlerini sağlıyorlar hem de bu atıkları ekonomiye kazandırıyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel