MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

DÜNYA İLK YARDIM GÜNÜ

DÜNYA İLK YARDIM GÜNÜ

Dünya İlk Yardım Günü, 2001 yılından beri her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü kutlanmaktadır. Ülkemizde de Türk Kızılay’ı Ulusal ilk yardım programı koordinasyonu ile bünyesinde ilk yardım eğitim merkezi bulunan Şube Başkanlıklarınca 2003 yılından bu yana Dünya İlk Yardım Günü kutlama etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.
Yaşadığımız sürece çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır.
Bu gibi durumlarda müdahalede bulunanların ilk yardım eğitimi almış olmaları, yaşamın sürdürülmesinde sakatlanmaların önlenmesinde ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında belirleyici rol oynayacaktır.
İlk yardımın öncelikli amaçları; hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileştirmeyi kolaylaştırmaktır.En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyecek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Ardından, olay veya kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde iletişim araçları veya kaza yerinde bulunan diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir.
Türkiye’de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir. Kurtarma aşamasında, olay yerinde yaralılara hızlı bir şekilde iletişim araçları veya kaza yerinde bulunan diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimlerini, 12 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir. Kurtarma aşamasında olay yerinde yaralılara hızlı ancak sakin bir şekilde müdahale yapılmalıdır. Sağlık ekipleri gelene kadar olay yeri terk edilmemelidir.
Toplumumuzda genel bir anlayış olarak, ilk yardım ile acil yardım ifadelerini birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Oysa acil yardım, sağlık çalışanları tarafından gerekli donanımla yapılan tıbbi müdahaleleri kapsar, ilk yardım ise herhangi bir kaza veya hayati tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardım ı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi