DÜNYA İLK YARDIM GÜNÜ

DÜNYA İLK YARDIM GÜNÜ
ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA KESKİN: “DÜNYADA HER 5 SANİYEDE 1 KİŞİ YARALANMA SONUCU YAŞAMINI YİTİRMEKTE VE HER GÜN 2 BİN’DEN FAZLA AİLE ÖNLENEBİLİR KAZALAR YÜZÜNDEN ÇOCUKLARINI KAYBETMEKTEDİR”

Kızılay Derneği Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin, “Dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu hayatını kaybetmekte ve her gün 2 binden fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybetmektedir” dedi. 
Türkiye Kızılay Derneği Samsun Şubesi, “Dünya İlk yardım Günü” kapsamında ilk yardımın önemine dikkat çekmek için, Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi(AVM)’nde etkinlik düzenledi. Etkinliğe Kızılay Derneği Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin, dernek şube başkanları ve AVM ziyaretçileri katıldı. Düzenlenen etkinlikte uzman bir kişi tarafından AVM ziyaretçilerine, yetişkin ve çocuklarda solunum yolu tıkanıklığında yapılması gereken ilk yardım konusu uygulamalı olarak gösterildi.
Düzenlenen etkinlikte bir açıklama yapan Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin, “Dünya İlk Yardım Günü, her yıl Eylül ayının 2’inci cumartesi günü, ülkelerin kendi koşullarına uygun olarak hazırlanan, ortak ilk yardım mesajlarını içeren çeşitli kurum, kuruluş ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanıyor. Bu yılın teması ‘Afet ve Acil Durumlarda İlk Yardım’ olarak belirlendi” diye konuştu.
Türkiye’de ve dünya ülkelerinde trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl yüzlerce kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Keskin, “Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmalarına göre küresel düzeyde ölümlerin yüzde 90’ı yaralanmalardan dolayı meydana gelmektedir. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamını yitirmekte ve her gün 2 binden fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybetmektedir. Çeşitli bilimsel çalışmalar, acil durumlarda olay yerindeki yaralılar, orada bulunan kişiler ya da profesyonel ekipler tarafından kurtarılabilmektedir. Afet sonrası ilk yardım yüzde 90 oranında afet bölgesindeki kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle ilk yardım, afet sonrası insanların yaşamlarının kurtarılması bakımından çok önemlidir. Acil durumlarda hayat kurtarma zinciri için ilk adımı ilk yardım uygulamaktır” şeklinde konuştu.
Türk Kızılayı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Keskin, “Türk Kızılayı 2 bin yılından günümüze toplumun gerek iş güvenliği gerekse afet ve acil durumlara yönelik bilinçlendirilmesi için 100 binden fazla kişiye ilk yardım eğitimi vermiştir. Ülkemizde afet ve acil durumlar karşısında meydana gelen can ve mal kaybının azaltılması, ulusal mevzuatların iyileştirilmesi tüm kurum ve kuruluşların bu konuda çalışma yapması, her aileden en az iki kişinin ilk yardım eğitimi alması ve belki de en önemlisi ilk yardım bilinçlendirme kültürünün toplumda oluşturulması ile mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.
Piazza AVM’nin 1. katında açılan stanttaki görevliler, ziyaretçileri ilk yardım konusunda bilgilendiriyor.

ghyju.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir