Dünya bir paket sigaraya ne kadar para ödüyor?

Dünya bir paket sigaraya ne kadar para ödüyor?
Türkiye'de yapılan son sigara zamları sonrası vatandaş, dünyada sigara fiyatlarının ne kadar olduğunu merak etmeye başladı. Kayıtlara göre en pahalı sigara Avustralya'da en ucuz sigara da Pakistan'da satılıyor.

Dünyanın en pahalı sigarası Avustralya'da satılırken, son zamlarla birlikte Türkiye sıralamada 13 basamak yükselerek 59'uncu sıraya geldi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı'yla, sigarada asgari maktu özel tüketim vergisi 5,79 liradan 7,79 liraya çıkarıldı. Kararla birlikte bir paketteki her sigaradan alınan maktu vergi tutaru 0,2895 liradan 0,03899 liraya yükselmiş oldu. Böylece 17 liraya satılan bir sigara 18 liraya yükselecek. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Tuba Durgut, satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında Türkiye'deki sigara fiyatının 37 Avrupa ülkesinden daha ucuz olduğunu söyledi.

Ülkeler hakkında veri tabanı oluşturan uluslararası bağımsız araştırma kurumu Numbeo verilerine göre dünyada bir sigara paketinin en pahalıya satıldığı ülke 113,63 lira ile Avustralya oldu. Numbeo'nun verileri, Philip Morris markasına ait en pahalı ikinci sigaranın 20'lik paketinin fiyatıyla hesaplanıyor. 2018 yılı raporuna göre Avustralya'yı 102 lira ile Yeni Zelanda, 74,75 lira ile Norveç takip ediyor. Listenin başında çoğunlukla Avrupa ülkeleri bulunurken, Körfez ülkesi Suudi Arabistan 35,73 lira ile İsveç ve Malta'nın ardından listenin 22'inci sırasında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl hazırlanan listenin 72'inci sırasında bulunan Türkiye, son zamlardan sonra 18 lira ile Ürdün, Fas ve Karadağ'ın ardından 59'uncu sıraya yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel