DSİ’DEN SAMSUN’A YATIRIM SAĞANAĞI

DSİ’DEN SAMSUN’A YATIRIM SAĞANAĞI
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Samsun’da yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor.

Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.

DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır.

Samsun’a 9 Baraj İnşa Ettik..

Samsun’a son 18 yılda DSİ tarafından 3.849.963.436 TL yatırım yapıldığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, kente 9 baraj inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduklarını açıkladı.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,’ Bu barajların en önemlilerinden biri 19 Mayıs Barajı’dır. Barajın temelden yüksekliği 89,70 metredir. 43,40 milyon m³  su biriktirme hacmine sahiptir. 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile civar yerleşim yerlerindeki 76.930 dekar zirai araziyi sulamaya açmıştır. 2017 yılında hizmete alınmıştır.

“Hizmete alınan diğer önemli barajlar; Derinöz, Ladik ve Fındıcak Barajlarıdır. Derinöz Barajının temelden yüksekliği 77 metredir. 21,12 milyon m³  su biriktirme hacmine sahip baraj, 41.240 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ladik Barajı’nın temelden yüksekliği 32 metredir. 2,22 milyon m³  su biriktirme hacmine sahip baraj, 5.600 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. LadikFındıcak Barajı’nın temelden yüksekliği 35 metredir. 3,39 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip baraj ile 8.850 dekar arazi sulanacaktır.

Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Samsun’da kalkınmayı hızlandıracak, İl’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 2 baraj daha inşa ediyoruz.

İnşaatı devam eden barajlardan biri 68,67 metre yüksekliğinde olan 15.400 dekar araziyi sulayacak ve Terme ve Salıpazarı İlçelerimizi taşkınlardan koruyacak olan Salıpazarı Barajıdır. Diğer bir baraj da 3.600 dekar araziyi sulayacak olan Asarcık Armutlu Barajı’dır ’dedi.

Samsun’un Münbit Topraklarını Suya Kavuşturduk…

Samsun deyince akla geniş ve bereketli topraklar geldiğini ifade eden Genel Müdür Yıldız,’ Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için 14 çok önemli sulama tesisleri inşa ettik. Son 18 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 482.590 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 316 milyon TL ilave zirai gelir sağladık.

Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 4 adet sulama tesisi olup, proje ve planlama safhasında ise 10 adet sulama tesisi bulunmaktadır.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Samsun için taşkın koruma tesislerinin önemine dikkat çeken Yıldız,’ Bu kapsamda Samsun’da 110 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; Samsun şehir merkezi ve 127 meskûn mahal ve 27.555 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 18 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir.

Toplulaştırma Çalışmalarıyla Tarım Arazilerinden En Yüksek Faydayı Sağlıyoruz

2003 yılından bugüne kadar, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 2 adet iş tamamlanarak 140.000 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Samsun ilinde 20 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber