DOKAP EYLEM PLANI'NDA ASLAN PAYI SAMSUN'UN

DOKAP EYLEM PLANINDA ASLAN PAYI SAMSUNUN
Bölgesel kalkınma politikalarının en önemlilerinden biri olan ve 2014 -2018 döneminde uygulanacak Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP).

bölgenin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgelerarası ve bölge içi farklılıkları gidermeyi, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç döneminde başta spor ve gençlik alanı olmak üzere bir çok yeni projenin hayata geçirildiği Samsun, Doğu Karadeniz Projesi'nde en büyük payı alacak illerin başında geliyor. Bunun Samsun için önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, "Bugüne kadar yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” dedi. Dokap, kapsamında Turizm ve Çevresel Sürdürülebilirlik, Ekonomik Kalkınma, Altyapı ve Kentsel Gelişme, Sosyal Gelişme, Yerel Düzeyde Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi, ana başlıkları altında  2014-2018 yılları arasında, 10 milyar 369 milyon TL yatırım yapılması planlandığını belirten Bakan Çağatay Kılıç, Doğu Karadeniz Projesi'nin, ekonomik, kültürel ve sosyal alanda Samsun'a çok büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.

Proje kapsamında sadece Samsun değil, bölge illeri de bir çok alanda yeni yatırımlara kavuşacak. Doğu Karadeniz Projesi kapsamında Samsun ve bölge illerine yönelik yapılacak yatırım eylem planında yer alan bazı maddeler ise şöyle;

Yeşil çevreyle turizm geliştirilecek

DOKAP kapsamındaki turizm ve çevresel sürdürülebilirlik projelerinde en çok dikkati çeken detay yeşil yol kapsamında gerçekleştirilecek iyileştirme ve yol yapım çalışmaları. Samsun Havaalanı'ndan başlayıp Sarp sınır kapısında sona eren güzergahta, iyileştirme ve yeni yol yapım çalışmaları yapılacak.  Ayrıca bölge yaylalarının karakteristiğini yansıtan yeni yatırımlar oluşturulacak. Turizmde markalaşma çalışmalarına hız verilecek.

 

Tarihi kentlerin koruması ile ilgili çalışmaların yanında  bölgenin turizme bağlı olarak  ihtiyaç duyacağı  nitelikli işgücü potansiyelinin sağlanması için eğitim ve seminerler düzenlenecek.

Deniz kirliliği ve tarımsal kirlilik önlenecek

Çevresel kirlilikle ilgili olarak ise Milli Park projelerinin tamamlanması ile birlikte deniz kirliliğinin ve tarımsal kirliğin önlenmesine çalışılacak.Yeşilırmak ve Çoruh nehri havzalarında  her mevsim su örnekleri alınarak incelenecek ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacak

Tarım ve hayvancılık geliştirtecek

Ekonomik kalkınma için ise ilk hedef tarımsal araştırmalar ve alt yapı iyileştirmeleri olarak belirlendi. Samsun'da  Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü biyogaz ünitesi kurulumu, ile laboratuarlarda altyapı iyileştirme faaliyetleri ve ekipman takviyesi yapılacak.  Ayrıca çiftçi eğitimi için de çalışmalar yapılacak gerekli altyapı çalışmaları yapılacak.

Kalkınma planında hayvancılığa yönelikte ciddi çalışmalar var. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla bölgenin damızlık ihtiyacının karşılanması için  yeni damızlık işletmeleri kurulacak bununla birlikte sün üretimi ve arıcılık ile ilgili de yeni tevsik ve yatırımlar yapılacak.

Samsun- Kalın hattının sinyalizasyon ve altyapı iyileştirmesi projesi tamamlanacak

 

Bölgede bulunan limanların etkin kullanılması için stratejiler geliştirilecek ve gerekli etüd çalışmaları yapılacak.Demiryolları için ise demir ağlarının gelişimi çalışmaları kapsamında Samsun- Kalın hattının sinyalizasyon ve altyapı iyileştirmesi projesi tamamlanacak.

Karayolları ulaşım ağı da geliştirilecek, Bu çerçevede Samsun Batı Çevre Yolu- Ladik Samsun Şehir geçişi  ve Samsun-Yakakent yolları ile Samsun- Kavak yolu tamamlanacak.

Enerji dağıtım ve üretim alt yapıları iyileştirilecek

Enerji yatırımları kapsamında bölgenin enerji üretim ve dağıtım altyapıları iyileştirilecek Yusufeli barajı tamamlanacak yenilenebilir enerji çalışmaları desteklenecek.

Okul öncesi okullaşma oranının yüzde 70'e çıkarılması için 525 adet yeni derslik

Sosyal gelişme çalışmaları içinde ise en önemli pay eğitime ayrılmış durumda. Okullarda fiziki alt yapı iyileştirilecek ve okullaşma oranı artırılacak. Bu kapsamda Samsun'da okul öncesi okullaşma oranının 43,3'den yüzde 70'e çıkarılması için 525 adet derslik yapılacak .İlköğretim ve ortaöğretim için ise 264 yeni derslik yapılacak. Ayrıca okullara donanım tadilat çalışmalarına ek olarak konferans salonu , açık ve kapalı spor tesisleri de yapılacak.Proje kapsamında Samsun'da yeni 24 kütüphane daha yapılacak.

 

19 Mayıs Üniversitesi'ne yeni binalar

Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi de projede önemli pay sahibi alan üniversitelerden biri. eğitim ve idari mekân kapasitesi güçlendirilecek. Bu kapsamda devam eden  Diş Hekimliği Fakültesi, Havza FTR Uygulama Merkezi, En. Uz. Eğt. Ar. Merkezi yapım işleri tamamlanacak; Yeni proje olarak Mühendislik Fakültesi Ek Blok, Yabancı Diller Yüksekokulu yapım işleri başlatılacak; makine-teçhizat, tefrişat, bakım-onarım, altyapı ve çevre düzenleme ihtiyaçları karşılanacak.

Ayrıca Üniversite yerleşkesinde yaşam kalitesini ve memnuniyetini artıracak sosyal, sportif ve kültürel altyapılar geliştirilecek. Bu kapsamda devam eden Merkezi Kütüphane, Ladik Kış Sporları Merkezi yapım işleri tamamlanacak; yeni proje olarak Kültür Merkezi yapım işi başlatılacak.

Samsun'da yurt kapasiteleri artıyor

Bölgede yurt kapasitesinin artırılması da planlamalar arasında. Bu kapsamda Samsun Öğrenci Yurdu (2.000 kişilik) Samsun-Canik Öğrenci Yurdu  (600 kişilik) Samsun-Çarşamba Öğrenci Yurdu (500 kişilik) Samsun-19 Mayıs Öğrenci Yurdu (400 kişilik) 2014-2016 Samsun-Havza Öğrenci Yurdu (300 kişilik) 2014- Samsun-Vezirköprü Öğrenci Yurdu (300 kişilik) tamamlanacak.

Hastane inşaatları tamamlanıyor

Sağlık alanında önemli yatırımların yapılacağı Samsun'da. Çarşamba Devlet Hastanesi Ek Bina (200 Ytk.), Vezirköprü Devlet Hastanesi (150 Ytk)Havza Devlet Hastanesi (100 Ytk) (16.880 m2), Terme Devlet Hastanesi (100 Ytk.) (15.883 m2), Sağlık Kampusü [Yük. Güv. Adli Psikiyatri Hast. (100 Yatak)FTR (150 yatak) Kadın Doğum ve Çocuk Hast. (400 Yatak) Onkoloji Hast. (200 Yatak) KVC Hastanesi+Kardiyoloji(300 Yatak)], Bafra ADSM 20 Ünit, Havza Devlet Hastanesi (100 ytk)inşaatları tamamlanacak. Ayrıca, Samsun Şehir Hastanesi projesinin Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu Özel finansman yöntemiyle yapılması planlanıyor. Yine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi makine teçhizat alımı ve Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi (10.000 m2) inşaatı tamamlanacak.

 

Doğu Karadeniz Projesi kapsamında sosyal hizmetler alanında da geniş atılımlar yeralıyor. Bölgeye yapılacak hizmetlere erişimin bölge genelinde artırılması ile birlikte Samsun'da yapımına başlanan sevgi evleri tamamlanacak.

Havza Gençlik Merkezine kavuşacak

Ayrıca bölgede Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı gençlik merkezleri yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda Samsun'da yapımı devam eden Havza Gençlik Merkezi tamamlanacak.

Spor alt yapısı gelişecek

Proje kapsamında spor altyapısı nicelik ve hizmet imkanlarının iyileştirilmesi de bulunuyor. Bu kapsamda Samsun'da yapımı devam eden Ladik Kayak Eğitim Merkezi, Vezirköprü Kamp Eğitim Merkezi, 2 adet Kapalı Yüzme Havuzu, Çok Amaçlı Spor Salonu, Buz Pateni Salonu ve Samsun Stadyumu yapım işleri tamamlanacak. Mevcut tesislerin modernizasyon ve bakım onarım ihtiyaçları giderilecek. Samsun'a yönelik yeni projelerden, Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Salıpazarı ve Tekkeköy'de ilçe tipi spor salonlarının yapımına başlanacak. Dokap, Samsun ve bölge illeri için daha bir çok yatırımı kapsıyor 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel