Doğalgaz kömürcüleri tedirgin ediyor

Doğalgaz kömürcüleri tedirgin ediyor
Çarşamba’ya doğalgazın gelmesi bazı sektörleri derinden etkileyeceği endişesi her geçen gün artıyor. Bu noktada Kömürcülerin bir kısmı işleri düşecek derken bir diğer yarısı endişelenecek durum yok ifadeleri dikkat çekti

Uzun yıllar Çarşamba’nın ısınması için kömür temin ederek sektöre hizmet eden Yaşar Kömürcülük sahibi Ferruh Yaşar “Doğalgaz geldi ama buna paralel olarak köylerde kömür yakılmaya başlaması, doğalgaz alt yapısı her tarafa çekilmediği için en azından 3-5 yıl bizi doğalgazın etkileyeceğini çok sanmıyorum. Ama doğalgaz tabiî ki temizlik ve bakınca vatandaşın temizliğe daha çok meyilli olduğunu görüyorum. Temizlik hoşuna gidiyor ama herkes evine doğalgaz tesisatını çekemiyor” dedi.

komur1.jpg

“Bu yıl fındık insanlarımızın yüzünü güldürdü Allah daha da çok güldürsün. Doğalgaz açısından hareketlilik var ama bizim kömür yönünde de müthiş bir hareketlilik var. Şimdilik hayatımızdan memnunuz. Hali hazırda iyiyiz yani. Çarşamba’da doğalgaz geldi kömürcülerde düşüş olacağı beklentisi vardı ama kendi iş yerimde gördüğüm kadarı ile düşüş değil aksine artış var. Kömürde bir de fiyat konusu var. Kömürün tonu 500 ila 600 arasında kalite ve markaya göre değişen oranda fiyatlar var. Ama fındık Karadeniz bölgesinde az ve az olmasından kaynaklı pahalıya geliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Gürdal Kömürcülük sahibi Yusuf Gürdal ise yaptığı açıklamasına imalı şekilde başladı. Seneye kömürcülük işini bırakacağız çünkü doğalgaz Çarşamba’ya geldi bizim işler yavaş yavaş sona erer ifadeleri ile şöyle devam etti. Gürdal, “Doğalgaz işin gerçeği mutlaka kömürcü olarak bizleri etkileyecek. Mesela Çarşamba’da Yunus Emre Caddesinde doğalgaz alımı başladı. Geçen yıl 500 ton kömür sattım. Bu yıl en az 100 ton etkileyeceği bir gerçek. Çünkü insanlar yavaş yavaş doğalgaza yöneliyor” dedi.

komur2.jpg

Yusuf Gürdal, “Kömür fiyatları aslında düşmüştü ama doların çıkması ile aynı yere geri geldi. Havaların soğumaya başlaması ile hareketlilik başladı ama eskisi gibi olacağını hiç sanmıyorum. Geçen yıl 500 ton kömür sattım yaklaşık ama bu yıl en az 100 ton daha az satacağım diyebilirim. Çünkü mesela bu civarda yani Yunus Emre Caddesinde doğalgaz kullanımına başlandı ve bu bizi direk etkileyecektir. Bu nedenle kömürcülük bitiyor diyebilirim. Bir başka konu ise bu yıl Karadeniz bölgesinde fındık az olmasından kaynaklı kabuk bulamıyoruz. Odunun çuvalını hala 6 liradan satıyoruz ama kabuk olmamasından kaynaklı fiyatlarda arttı, kabukta bulamayacağımızı düşünüyorum. Çünkü buranın fındıkları Ordu’ya, Trabzon’a gidiyor ve burada fındık fazla kalmıyor. Bu nedenledir ki geçen yıl 180 bin liradan tonunu aldığımız kabuklarda fiyatlar şimdi 350 lira ve çuvalını geçen yıl 10 liradan veriyorduk bu gün çuvalı 15 lira ama korkuyorum ki önümüzde ki günlerde kabuk bulamayacağız” dedi.

HABER-FOTO: Nurhan GÜZEL- Kenan GÜN- Nuri ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber