Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Dijital Gazeteciliğe tamam ama

Dijital Gazeteciliğe tamam ama

Ülke gündeminin ekonomik sıkıntısı arasında kalan özellikle yerel basının kağıt, kalıp problemleri doruk noktada iken BİK Basın İlan Kurumu İl Müdürlüğü çok zor bir eğitime imza attı.

Eğitimin adı “İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi” adı altında iki günden bu yana Samsun Öğretmenevi konferans salonunda Ordu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Ahmet Fidan İnternet Haberciliği, alt yapısı, yazılımlar, ve özellikle Habercilikte Basın Etik İlkelerini katılımcılara anlattı.

Anlatımı ile süper bir eğitimci olduğunu gösteren Fidan’a, eğitim boyunca çok sorular sorduk.

Mesele o da değil aslında.

İşin aslı Yerel basılı medya nereye gidiyor? Basılı gazetelerin sonu geldi mi?

Bunların yanında medya hızla İnternet yani Dijital devrime yeniliyor. Bu durum kaçınılmaz ve BİK; basını buna hazırlıyor. Eğitim sonunda OKA Genel Sekreteri  Mevlüt Özen ve BİK Genel Müdürü Yakup Karaca eğitim sonunda kısa birer konuşma yaptılar.

Özen basına yardımcı olmayı hedeflediklerini dile getirse de Eğitimden öteye gidemediği aşikar. Onu da geçelim asıl konuyu BİK Genel Müdürü açıkladı.

Sayın Karaca söze başlarken “Bizim bu eğitimimizin konu başlığı her nedense bazılarını rahatsız ediyor. Bazı Cemiyetler fırsat kolluyor bize saldırmak için ve dijital telaffuzundan bize saydırıyorlar” minvalinde açıklamalarda bulundu.

Sonra İnternet haberciliğinin korkulacak değil aksine kendimizi hazırlayarak resmi ilan yayımlayan yerel basının öncelikleri, reklam yayınlama hakları, ilan fiyatları vs vs konularının irdelenmesi gerektiğini anlattı.

Notlar aldık, kafamızın içinde gelişmeleri teraziye koyduk. Bu noktada bizde kendimizce eksikleri, merak edilenleri sıraladık. Mesela; Dijital yani internet haberciliğe geçtiğimizi varsayarsak;

1- İnternet haberciliğinin ana düşüncesi olan ARŞİV hangi devlet SERVERINDA saklanacak.Ülkemiz de böylesi devasa server var mı? Basın tarihinin aklını yabancıların ellerine mi teslim edeceğiz. Nasıl önlem alındı veya alınacak?

2- İnternet habercilik kanunu ne zaman çıkacak?, Kimler haberci, gazeteci sayılacak şartları ne olacak?

3- OKA- KOSGEB neden yıllardır yerel basına maddi- manevi hibe veya yardım başlıkları ile destek projelerini açmıyor? Açacak mı?.

4- İnternet haberciliğine geçildiğinde resmi ilan veren kurumlar EKAP denen bir internet ilan alanı var. İnternet haber sitelerine neden ilan reklam verelim derse hangi kanun ve yönerge ile bu engellenecek, engellenebilecek mi?

İnternet haberciliğinde mecburen resmi ilan fiyatları düşecek olasılığı açısından fiyatlar ile gazetecilerin masrafı ve hakkı nasıl korunacak?. Dijital ortam da hemen her kurumun kendi internet sitesi olacağına göre haber ve resmi ilan ile gazetelerin ayakta kalması çok sıkıntılı olacağı düşünülünce reklam yayımlanması hangi şartlarda, kimlerle nasıl düzenlenecek?

En önemlisi BASIN KANUNU, İLKELERİ, AHLAK, ETİK ESASLARI vs vs ne zaman yeniden düzenlenecek. Tıpkı 1960 yılında kanunlaşan İŞÇİ  ve İŞVEREN Kanunu gibi Basın Kanunu da günümüze ddijital çağa uyarlanmak üzere yenilenecek mi?. Bu hali ile 3.cü dünya ülkesini bırakın taş devrinden kalma kanunlarla basını kim ne zamana kadar yönetecek.

Basın özgürleşecek mi, basın talimatlara, hükümetlere, güçlülere göre mi habercilik yapacak? 

Bütün bunlar beynimi kemirdi.Ve son cümle Genel Müdürümüz Yakup Karaca’ya teklifte bulundum.Her il ve ilçeden, BİK ve Devlet, akıllı, çağa uyacak, proje beyni olan genç, dinamik basın mesleğinin erbabı olan eksikleri, yenilikleri bir çizgide buluşturacak isimlerle yeni bir kanun çıkartmak için  konuyla alakalı güçlü isimleri bir merkezde toplayıp belirli süre hep birlikte çalıştırarak yeni basın kanunu, internet habercilik kanunu, vs adını her ne koyuyorsanız çıkartmak için bir proje geliştirelim.

İçinde il ve ilçe gazetecilerinin de olduğu bir değişim ile hem BİK suçlanmaktan kurtulacaktır, hem de basın camiası, yargı erki vs herkes el birliği ile değişimi ortaya koyacak ve gerekli düzenleme yapılacaktır. Buna kim karşı koyabilir. Hangi Cemiyet Başkanı, basın mensubu bu kararları eleştirebilir? dedik.

Ve düşünelim sözü ile eğitim sona erdi.

Anladığımız bu eğitimde ki gibi internet haberciliği de dijital çağa uyarlansa bile bu uyarlanma ya internet hızı ile olacak ya da yaşlı isimlerle, eski kanunlarla, olayla alakası olmayan gücü siyaset olanlarla yapılacak bir kanunla BASIN ÖZGÜR edilecek.

Bakalım hangisi revaçta olacak!? Birkaç BİK yöneticisi hariç, kalan yönetim ve Genel Müdür Yakup Karaca’ dan çok umutluyum. Basın Kanunu ve ilkeleri acil güncellenmelidir. Bu kanunlar ve ilkeler güncellenmedikten sonra medya dijital gazeteye (medya mecrasına) geçse ne olur?

Bu tip değişim uğraşı “Nineme ne kadar makyaj yaparsan yap kaportası düzgün olsa da motor bitmiş haberi yok kimsenin” mantığı gibi olacaktır. Diyorum ki; Tek düşünce bizim mahallenin .... çocukları rahat dursa...

Yapılacak tüm çalışma sonucun da Yerel basının daha güçlü, daha özgür ve bağımsız yaşaması  umudumla...

Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi