“Devletin Varlıklarına Sahip Çıkın”

“Devletin Varlıklarına Sahip Çıkın”
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; (KİT) Kamu İktisadi Teşebbüsleri Üst Komisyonunda, Devlet Malzeme Ofisinin 2017-2018 yıllarına ait Sayıştay denetim raporları görüşüldü

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;Devlet Malzeme Ofisi, yıllardır kamunun ihtiyaçlarını teminle görevlendirilmiş bir kurum olarak görevini sürdürmüştür. DMO topladığı ihtiyaç taleplerini öncelikle kamu kurumlarından temin eder, olmayan ürünler için açık ihale yöntemi ile piyasadan temin suretiyle karşılardı. DMO damgası görüldüğünde güven duyulurdu. Son zamanlarda araç kiralama işine; Sayıştay denetim raporları ile girmiş olduğunu gördük. Hangi şartlara göre ve hangi ihale yöntemi ile araç kiralıyor ve bu araçları kamu kurumlarının hizmetine nasıl veriyorsunuz? 3,1 milyon TL bedelli araç ihalesini hangi yöntemle yaptınız?3,2 milyon TL ödenmiş, Açık ihalemi? Teklif usulü ile mi yapıldı? Birilerinin kayırıldığı ve kamunun zarara uğratıldığı yönünde Sayıştay’ın bulguları mevcuttur. Ankara Ticaret Odasının verilerine göre araç başı; 385TL kiralama bedeli olması gerektiğinin tespitinin yapılmasına rağmen DMO günlüğü456TL ‘ye araç kiraladığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda farklı kapasitelerde yolcu taşıyabilecek araçlar ayrımı da yapılmamıştır. Örnek;16 kişilik araç ile 25 kişilik araç kiralama fiyatlarında uyumsuzluk tespiti yapılmakla birlikte bazı yerlerde 5 kişiye 25 kişilik araç verildiği ve kamu kaynaklarının israf edildiği tespiti yapılmıştır. Devlet Malzeme Ofisi, çalışmalarında verimlilik ve kalite öncelikli hedef olmalı ve ona uyulmalıdır, kamuda israfın mutlaka önüne geçilmelidir.

ÇAYIROVA YERLEŞKESİNİN BELİRSİZLİĞİ GİDERİLSİN

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Devlet Malzeme Ofisinin mülkiyetli mal varlıklarını başka kurumlara devredip DMO’ in kiralık duruma düşürülme nedeni nedir? Çayırova yerleşkesinde kiralık bir alanda faaliyetini sürdürmesi yerine kendine ait bir alanda faaliyetlerini sürdürmesi ve yatırımların yoğunlaştırması isabetli olacaktır. Devlet yatırımlarında düzgün planlama ve hesaplamalarla yatırımların uzun süre hizmet vermeleri esastır.

Kocaeli- Çayırova yerleşkesinde DMO kiralık bir arazi üzerinde olması düşündürücüdür. Kurumun kiralıktan kurtulup mülkiyeti olan yer alınması için neden çaba sarf edilmez? DMO’nun bu alanda kiracı olarak faaliyetini sürdürmesi birilerine rant mı? Sağlıyor.

Zeybek; Devlet Malzeme Ofisi, kurumların bütün malzeme ihtiyaçlarını karşılamasında üstlenmiş olduğu görevi hakkı ile yerine getirmesi için kurumun bir an önce kendi mülkiyeti olan bir yer alınması zorunludur. Malzeme geliştirmeleri için ARGE çalışmalarına kaynak ayırmalıdır.

Zeybek; Önemli bir görev üstlenmiş olan DMO’ in süreç içerisinde kazanmış olduğu itibar ve güven duygusuna hiç kimsenin zarar vermemesi gerekmektedir, bu nedenle kurumun bütün alım ve satımları açık ve şeffaf biçimde ihale yöntemi ile yapılmalı, 83 milyon yurttaşımızın çıkarları kuruşuna kadar korunmalıdır. Bazı ürünlerin pazarlık limitleri içerisinde bölünerek, yandaş firmalara sipariş edilmesinin de takibinde olacağız. Her yapılan ihalenin Sayıştay denetimlerine açık hale getirelim.  Bütün işlerin, açık ihale yöntemleri ile yapılması sonucu devletin varlıklarına sahip çıkalım.Şeffaf ihaleler yapın dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir