“Devletimiz önce çiftçiyi desteklemeli”

“Devletimiz önce çiftçiyi desteklemeli”
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı’dan çiftçilerin emeklilik ve sosyal güvenlik ile ilgili sorunlarına dikkat çekti

Önemli açıklamalarda bulunan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, “Yüksek primler yüzünden SGK'ye kayıtlı çiftçimiz azalıyor. Primler bu kadar yüksek olduğu için çiftçilerimiz ödeyemiyorlar ve bu yüksek primlerle de ödeyemeyecekler. Diğer sigortalılar 7200 gün yani 20 yıl prim ödemesi yaparak emekli olabiliyorken, üreticilerimiz 9 bin gün yani 25 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Prim ödeme gün sayısı düşürülmelidir. SGK primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmelidir.Tarım Bağ-Kur primi durdurulan çiftçilerin yapılandırmayla ihya kapsamına alınmasını da talep eden Avcı, üreticilerin emeklilik başvuruları sırasında ortaya çıkan usul eksikliklerinden dolayı ziraat odalarına uygulanan idari para cezalarına af getirilmesini de istedi.”

Avcı” Yerli çoban bulmakta zorlanan üreticilerin çoban ihtiyaçlarını yabancı işçilerden karşıladığına ve yabancı çobanların da çok yüksek fiyatlar istediklerine dikkati çekerek, "Bu nedenle gençleri tarıma yönlendirecek teşvikler verilmeli, SGK primleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Bu maliyetlerle yabancılar değil, gençlerimiz çalışmalıdır. Geldiğimiz bu durumda gençleri tarımda tutmaktan başka çaremiz yoktur. Gençleri tarıma kazandırmanın yollarını bulmalıyız" ifadesini kullandı.

Açıklamalarının devamında Başkan Avcı , “Çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılı dönemin dikkate alınarak MUHAFİYETTE geçen sürelerinin borçlandırılması imkanı sağlanmalı , Tarım Bağ-Kur sigortası prim gün sayısı, 2008 de olduğu gibi 15 güne indirilmelidir. Tarımda çalışan kadınların çok büyük bir kısmının sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmadığını pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sisteme katılımı desteklenmeli gençlerimizi ve kadın çiftçilerimizi tarımda tutmak için teşvik edici önlemlerin yanı sıra kadınların sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğumları nedeniyle hizmet borçlanması yapılabilmeleri de sağlanmalıdır. Ayrıca çiftçi bağkurlularımızın ihtiyacı olduğu kadar gün alınmasının sağlanması örneğin bir çiftçinin 300 -500-1000 güne ihtiyacı olduğu halde çiftçilerimizden prim gün sayısına ihtiyacı olmadığı günlerin çiftçilerimizden talep edilmemesinin sağlanması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı .

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Asayiş