“Devlet ne derse onu yapacağız”

“Devlet ne derse onu yapacağız”
Çarşamba Eczacıları Odası Temsilcisi, maske satışı ve dezenfektan satışlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bir, maske temini konusunda “Devlet ne derse onu yapacağız” dedi.

Pandemik salgınlarda maskenin önemine vurgu yapan Çarşamba Eczacılar Odası Başkanı Ömer Bir, “Normalde hasta olan kişinin bu maskeyi takması gerekir. Ama bu salgın çok ilerlediği için artık herkesin takması gerekir. Geldiğimiz süreçte biz eczacılar olarak maskeyle ilgili bir karmaşamız yoktu. Daha önceden çok cüzi miktarlara aldığımız maskeler, olaylar sonrası haliyle bizlere fahiş fiyatlara satılmaya başlandı. Bize geldiği fiyatlar bellidir. Sattığımız fiyatlar bellidir. Kategori kategori almışızdır, ona göre bir fiyat belirlemişizdir. Bu fiyat belirlemelerimizin üzerine %20-%25’lik bir eczacı karı koyabiliriz.  Bu rakamların üstüne çıkan eczacılara Maliye Bakanlığı’da çok sayıda ceza kesmiştir.  Bu olayların patlak vermesinden sonra Cumhurbaşkanlığı talimatı ile maske satışı yasaklandığı belirtildi. İlk olarak PTT AVM vasıtasıyla, daha sonra da E-devlet üzerinden başvurular şeklindeydi. Sağlık Bakanlığı konuya açıklık getirerek, eczanelerde maske satışının yasaklandığı ve istedikleri takdirde eczacıların ücretsiz olarak verebileceği söylendi. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’da yasaklara uyulmadığı takdirde gerekli cezaların uygulanacağını söylemiştir.  Maske satışı şuanda devlet kanalıyla yapılmaktadır. Ancak bununla ilgili bilgilendirme İstanbul ve Ankara’da yapılmıştır. Bunun dışındaki illere ne bir ürün gelmiştir, nede bir tebligat gelmiştir. Şuanda maske alıp, satamıyoruz. Bir an önce çözüme kavuşması gerekmektedir. Bizler sadece aracıyız. Devletin verdiği görevi yapmakla mesulüz. Bunu yaparken belirli aksaklıklar yaşanacaktır ancak bunun sorumlusu eczacı değildir. Halkımız bu konuda bizlere yardımcı olsun. Bizleri anlayışla karşılasın.  Devletin gönderdiği mesaja istinaden halka maske vereceğiz. Ama önce maskeyi devletin bana göndermesi gerekmektedir. Şuanda kendim kullanmak için maske bulamıyorum. Eczacılar olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Herhangi bir genelge veya yazı gelmedi.  Halkımızın sürekli maske istemesi bizleri üzmekte. Nasıl bir çözüm yolu bulunacak hep birlikte göreceğiz.” şeklinde konuştu.
“devlet-ne-derse-onu-yapacagiz”1.jpg
Çarşamba ilçesinde alınan karar sonrası maske satışı yaptığı tespit edilen bir eczane olmadığını aktaran Eczacı Ömer Bir, Samsun’da 18 eczacı hakkında tutanak tutulduğunu söyledi. Maske fiyatlarının son gelişmelerden sonra birden bire arttığını söyleyen Bir, “Çünkü olmayan bir ürün ve müthiş bir istek vardı. Üretici firmalar üretimi yetiştiremedi. Ve aracı firmalarla bize daha pahalıya geldi. Bize pahalıya gelince bizde üzerine vergisel ve %20-%25’lik eczacı kârı koyduk. Talep var ve talebe karşılık sürekli artıyor. Ancak aldığımız haberlere göre, devletimizde maske ürettirmeye başladı. Askeriyede, meslek liselerinde, belirli yerlerde üretimler başladı. Fabrikalarda üretimler başladı. Bundan sonra bu fiyat artışı düşecektir.” dedi.
“devlet-ne-derse-onu-yapacagiz”3.jpg
“Dezenfektan Üretiyoruz”
Eczacı Ömer Bir, “Alkol bazlı dezenfektanlar bu salgında çok önemli. İlk günlerde alkol içeren dezenfektan bulamadık. Haliyle maskede yaşadığımız sıkıntıları onlarda da yaşadık. Hatta o kadar kötü alkol dezenfektanları geldi ki iade etmek zorunda kaldık. Bizde Türk Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışması ile bizlere izinler verildi. Biz kendimiz üretmeye başladık. Tabi süreçte alkol fiyatlarının artışı da önemli bir etken oldu. Son zamanda fiyatlar 3 katına çıktı. Ateş ölçer konusunda da şuanda ateş ölçer bulamıyoruz. Bulduğumuz fiyatlarda fahiş fiyatlarda. 1’e 4, 1’e 5 fiyatlarla piyasada dolanmaya başladı. Gördüğüm kadarıyla temininde de sıkıntı var. Bu konuda devletin yaptırımının olacağını düşünüyoruz. “ ifadelerine yer verdi.
“devlet-ne-derse-onu-yapacagiz”4.jpg

HABER:Yağmur AYAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber