Dershaneler Kapatılıyor Dershaneciler Konuşuyor

Dershaneler Kapatılıyor Dershaneciler Konuşuyor
Özel Dershanelerin kapatılması konusunda açtığımız dosya konusunun 2. Gününde bugün Çarşamba Sınav Dergisi Dershaneleri Müdürü M. Şevket Kurbetçi İle yaptığımız görüşme ile devam ediyoruz

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dershaneler Konusunda yapmış olduğu “Dershaneleri Kapatacağız” açıklamasının ardından, Türkiye’nin genelinde bu açıklama çeşitli tartışmalar doğurmuş başta dershaneler olmak üzere meselenin ayrıntılarının konuşmaya başlamıştı. Bizde bu konuda dün gazetemiz üzerinden açtığımız dosya konusu ile mikrofonu Çarşamba’da bulunan dershane yöneticilerine uzattık ve konu hakkındaki fikirlerini sorduk. Dün Çarşamba Yeşilırmak Dershanesi Müdürü Alaettin Sarı ile yaptığımız görüşmenin ardından bugün de mikrofonu Sınav Dergisi Dershaneleri Çarşamba Müdürü M. Şevket Kurbetçi’ye uzattık.

‘bir sözle dershaneleri kapatmak zor’

Kurbetçi gazetemize yaptığı açıklamalarında, o da Alaettin Sarı gibi işin alt yapısının tam olarak hazır olmadığına değinirken, “bir sözle dershaneleri kapatmak zor” dedi.  Kurbetçi, Dershaneler konusunda kendisinin de özellikle Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığı dönem olan 70’lerde kendisinin de karşı çıktığını belirtirken, “Dershanelerin açılmasına 1970’li yıllarda karşıydım. Dershanelere o yıllarda daha zengin kesimin çocukları gidebiliyordu. Çünkü dershane ücretleri çok fazlaydı ve aynı zamanda okulların etkinliğini azaltıyordu. Zaman içerisinde sistem değişti, bugün dershanelerin içinde yıllık 10-15 milyar alıp kurs veren de, bizim gibi 1-2 milyar aralığında ücret alıp öğrencilere yol göstermeye yardımcı olmaya çalışan dershaneler de var. Aynı zamanda eğitim sistemindeki kimi değişikliklerden kaynaklı tamamıyla sınav sisteminin içerisine sokulmuş öğrenciler var. Bu da zamanla dershanelerin bir ihtiyaç haline dönüşmesinin ana sebeplerinden biri olmuştur. Dershanelerin açılmasına zamanında karşıydım ama şu an dershanelerden tarafım. Çünkü bize orta halli velilerin öğrencileri geliyor, zengin kesimin çocukları değil. Biz burada öğrencilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyerek devam ettiği açıklamalarında dershanelerin eğitim sisteminin sınav maratonuna dönüştüğü günümüzde artık bir gerçek olduğunun altını çizdi.

‘4000 dershane 100.000 üzerinde çalışan var’

Türkiye’de yaklaşık 4000 dershanenin bulunduğunu ve bu dershanelerin kendi bünyesinde birçok personeli barındırdığını ve böylelikle Türkiye’de istihdam açısından da dershanelerin büyük önem arz ettiğini belirten Kurbetçi, “4000 dershane 100.000 üzerinde çalışan var ve siz bunların hepsini bir anda kapı dışarı edemezsiniz. Bunun sadece dershanelere değil Türkiye ekonomisini vereceği zararı düşündüğünüzde ortaya ciddi meblağlar çıkıyor. Dershanelerin bu şekilde kaldırılması dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Dershanelerin özel okullara dönüştürüleceği söyleniyor, bunun hangi kaynaklarla yapılacağını merak ediyorum. Bir okulun binasının dikilmesi zaten belli bir zaman alır. Bir de bu okulların donanım ihtiyaçları var, bunlar için de belirli bir sermaye gerekecek.  Madem böyle bir kaynak var ki, başbakanımız da açıklamalarında “Gelin özel okulları açın, ben size teşvik vereyim” diyor, bu kaynağı şimdiden bizlere versin ki, biz de önümüzü görelim ve planlarımızı ona göre yapalım” diyerek devam ettiği açıklamasında Türkiye’nin dershaneleri özel okullara dönüştürebilecek bir sermayesinin olmadığını vurguladı.

Kim hangi okula nasıl gidecek

Kurbetçi açıklamalarının devamında özellikle dershanelerin kapatılmasının okullara öğrenci alımlarında da değişiklikler olacağı anlamına geldiğini belirterek, “ evet bir açıklama yapılıyor, “dershaneler kapatılacak” diye. O zaman bu başka anlamlara da gelir. Yani biz eğitim sisteminden sınavlarında kaldırılacağını anlıyoruz. O zaman soruyorum mevcut eğitim sisteminin içinde sınavlar kaldırıldığı zaman öğrenciler hangi metotla okul tercihlerini yapacaklar. Yani mesela benim çocuğum evimin yanındaki Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesine gitmek istiyor. Bu hakkı nasıl kazanacak.  Bugün o okulu 300 kişi istiyor 80 kişi alıyor. Yeni sisteme göre bu tercih nasıl yapılacak. Yani örneğin ben, ODTÜ, Hacettepe, İTÜ gibi okullarda okumak istiyorum siz her isteyeni, istediği yere göndermeyi nasıl başaracaksınız? Okullardaki başarı sıralamaları bu işin çözümü olacak mı? Kısaca dershaneleri kapatmak Türkiye’deki eğitim sistemini temelinden sarsmaktan başka bir şey değildir” dedi.

Açıklamalarının son bölümünde Sınav Dergisi Dershanelerinin Genel Merkezinin bu olaya nasıl baktığını sorduğumuz Kurbetçi, “Siz işinize devam edin, ama kapanacaksa da bize önümüzdeki zaman için 2-3 yıl süre verilmeli. İdari anlamda zaman gerekir” denildiğini belirti.

Haber-Foto: Serkan Karahan

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir