Dershaneler kapatılıyor dershaneciler konuşuyor

Dershaneler kapatılıyor dershaneciler konuşuyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dershanelerin kapatılması hususunda yaptığı açıklamanın ardından gündeme gelen dershanelerin kapatılması konusunda Çarşamba’da bulunan dershane yöneticilerine mikrofon uzattık

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “ 2013’te bu iş tamam dershaneleri kapatıyoruz” açıklamasının ardından biz de Haber Expres Gazetesi olarak konu hakkındaki fikirlerini Çarşamba’daki dershane yöneticilerine sorduk. Bugün ilk olarak Çarşamba Yeşilırmak Dershanesi Müdürü Alaettin Sarı’nın konu hakkındaki açıklamalarını sizlerle buluşturacağız. İlerleyen günler de diğer dershane yöneticilerinin de konu hakkındaki fikirlerine gazetemizde yer vereceğiz.

Sarı, “Alt yapı hazır değil”

Dershanelerin kapatılması hususunda açıklamada bulunan Alaettin Sarı konu hakkında sert konuşarak alt yapının hazır olmadığını belirtti. Sarı açıklamalarında, “Ülkemizde son zamanlarda eğitim sistemiyle çok fazla oynanmakta.2012 yılı itibariyle hükümet yetkililerin vermiş olduğu kararlar doğrultusunda dershanelerin kapatılacağı, artık bu kurumlara ihtiyaç duyulmadığı beyanları verilmekte. Ben velilerin dershanelere mahkûm kalmasını istemeyen kuruculardan birisiyim. Velilerimizin ya da öğrencilerimizin dershaneye ihtiyacı olmaması için mevcut okullarımızın dershaneleri aratmayacak pozisyonda donatılıp, sınav sistemine uygun şekilde SBS, YGS ve LYS’ye öğrencilerimizin yetiştirilmesi gerekir. Şu an okullarımız mevcut eğitim sisteminin sınav talebini karşılayabilecek eğitim desteğini sunamıyor, bunu hükümetimiz de bilmektedir. Durum böyle olunca öğrencilerimizin eğitim öğretim hakkı elinden alınma yaklaşımına gidilmektedir” dedi.

 ‘Eğitimdeki fırsat eşitliği ortadan kaldırılıyor’

Sarı konu hakkındaki açıklamalarının devamında dershanelerin kapatılıp yerine özel okullara dönüştürüleceği hususunda da çarpıcı açıklamalarda bulunarak, “Peki dershaneler kapatılınca ne olacak? Durum gösteriyor ki dershaneler özel okullara dönüştürülecek. Fakat velilerimizin maddi durumları göz önünde bulundurulduğunda, soruyorum yetkililere; dershanelerin masraflarını bile zar zor karşılayabilen bir veli, nasıl olacakta koleje yıllık 10 milyar verebilecektir? O zaman burada amaç zenginin çocuğunu okutmak, fakirin çocuğunun ise okuma imkânlarını elinden almaktır. Özel okullarda ancak Türkiye’nin %10’u dediğimiz kesimin çocukları okuyabilir. Orta direk dediğimiz insanların çocuklarının özel okullarda okuma şansı yoktur. Çarşamba özelinde bu rakamlara çocuğunu okutabilecek %10 gibi bir veli tabanı vardır. “Ben halkımı seviyorum, ezdirmeyeceğim” denmesine, Yeşilırmak Dershanesi kurucusu olarak katılmıyorum. Bu tamamen eğitimdeki fırsat eşitliğini ortadan kaldırmaktır” diyerek konu hakkındaki görüşlerini aktardı.

Dershaneler istihdama büyük katkı

Dershanelerin sağladığı istihdam olanakları konusunda da açıklamada bulunan Sarı, “Türkiye’de yaklaşık 4500 civarında dershanemiz var bu dershanelerde 30 bin civarında öğrenci okumaktadır. Bu dershanemizde sigortalı ve maaşlı olarak çalışan personellerimiz görev yapmakta. Bizler dershaneci olarak devletimize olan vergiyi, öğretmenlerimizin maaşını ve şu anda içinde bulunduğumuz binanın kirasını ödemek adına katkıda bulunuyoruz. Örneğin ben;  emekli maaşımı ve evimi ipotek ettirerek kredi çektim. Çünkü öğrenci sayımız azaldığından dershanelerin maddi gelirleri de azaldı. Mevcut öğrenci sayımızın azalmasının sebebi yetkililerin yapmış olduğu açıklamalardan kaynaklanmaktadır.
Ama biz dershanelerin devam edeceğini umarak kredi çektik ve ödüyoruz. Ama değerli yetkililerimiz dershanelerin para kazanılan bir kurum olduğunu düşünüyor ve burada tamamen yanılıyorlar” dedi.

Son olarak gazetemiz aracılığı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Sarı, “Sayın başbakanımıza sesleniyorum. 2012 yılından sonra kaldıracağınız SBS sınavını kaldırmayı düşünüyorsunuz. Yerine hangi sınavı getirmek istiyorsunuz? Öğrencileri hangi kıstaslarla okullara alacaksınız? Çektiğimiz kredileri nasıl ödeyeceğiz?  Dershaneler ne şekilde kolej olacak bu konuda da herhangi bir yazılı bilgi bize gelmemiş bulunmamakta. Bu konunun da artık aydınlatılmasını istiyoruz” diyerek açıklamalarına son verdi.

NOT: Yarın gazetemizde Çarşamba Sınav Dergisi Dershaneleri Müdürü M. Şevket Kurbetçi’nin konu hakkındaki açıklamalarını bulabilirsiniz.

Haber-Foto: Serkan Karahan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber