DERSHANE TASARISINDA BOMBA DEĞİŞİKLİKLER

DERSHANE TASARISINDA BOMBA DEĞİŞİKLİKLER
AK Parti ile cemaat arasında gerilime neden olan dershanelerin kapatılması tasarısında radikal değişiklikler gündeme geldi.

Hükümet, uzun süredir tartışılan ve dershanelerin kapatılmasını öngören Dershane Yasa Tasarısını dün gece geç saatte TBMM’ye götürdü. Ancak tasarıda dershanelerin kapatılmasının yanı sıra yeni tartışmalara neden olacak radikal değişiklikler var.

DERSHANELER TAMAMEN KAPATILACAK

5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası’nda yapılacak değişiklikle dershaneler tamamen kapanacak. Özel okula dönüşmek için başvuranlara teşvik verilecek.

Tasarıda öngörülen değişiklikle ‘dershane’ tanımı tamamen kanundan çıkarılıyor. Çeşitli kurslar tanımında ise yine dershanelerin kanundan çıkarılması amacıyla ‘orta öğretime ve yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlık’ niteliğinde olmamak kaydıyla’ ibaresi ekleniyor. Böylece kişilerin ‘sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil yetenek ve deneyimlerini’ geliştirecek kursların faaliyetine olanak sağlanıyor. Ancak ortaöğretim ve yüksek öğrenim sınavlarına hazırlık için kurs açılmasının önü kesiliyor.

İŞTE O DÜZENLEMELER

DERSHANE ÖĞRETMENLERİNİN DURUMU: Dershanelerde yaklaşık 50 bin öğretmenin çalıştığı tahmin ediliyor. Tasarıda bu öğretmenlerin dershanelerin kapatılmasıyla ortaya çıkacak durumuna da açıklık getiriliyor. Buna göre 1/7/2015 tarihinde en az 6 yıl çalışmış olanlar, kamuda öğretmen olma şartlarını taşıyorlarsa KPSS’ye girmeden bakanlık tarafından sözlü sınava alınacaklar. Sözlü sınavı geçenler de öğretmen olarak atanabilecekler.

ÖZEL OKULA GİDEN ÖĞRENCİYE DEVLET DESTEĞİ: Devlet, özel okula giden öğrencilere de maddi destek verilecek. Kaç öğrenciye destek verileceği, özel okullarda boş kapasiteler dikkate alınarak her yıl Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığınca ortaklaşa belirlenecek.

Destek kriterleri şöyle olacak;

1- Yörenin kalkınmada öncelik derecesi

2- Öğrencinin ailesinin gelir durumu

3- Eğitim bölgesinin öğrenci sayısı

4- Desteklenen öğrenci ve gideceği okulun başarı seviyeleri

5- Öncelikli öğrenciler

Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak, devleti yanıltan özel okullar önce para cezasına çarptırılacak; suçun tekrarı halinde ise kurum açma izinleri iptal edilebilecek.

Tasarıya göre dönüşüm için öngörülen sürede, belirlenen şartları karşılayamayan okulların faaliyet izinleri iptal edilecek. Bu süre içinde kendilerine verilen destek, gecikme faiziyle geri alınacak.

DÖNÜŞÜMDE SON TARİH 2018

Halen dershane olarak hizmet veren kurumlar, 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı da bu kurumlardan yine 1 Eylül 2015’e kadar özel okula dönüşmek konusundaki talepleri toplayacak. Talepte bulunan kurumlar, bu tarihten itibariyle ‘özel okul’ statüsüne kavuşacaklar ancak Bakanlıkça belirlenen tüm şartları yerine getirmeleri için kendilerine, devlet desteğiyle birlikte süre verilecek. Bu şartları yerine getirmenin son tarihi ise 2017-2018 eğitim öğretim yılının son günü olacak. Bu da 2018 yılının Haziran ayına tekabül ediyor.

OKUL MÜDÜRLERİNİ VALİ ATAYACAK

Okul müdürü ve yardımcılarının bir okulda yapabilecekleri görev süresi 4 yıl olarak belirleniyor. Okul müdür ve müdür yardımcılarını atama yetkisi il milli eğitim müdürünün teklifi ile valiye veriliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim