Denizbank "Tayfun Talipoğlu ile Tarım sohbetleri" Çarşamba' da...

Denizbank Tayfun Talipoğlu ile Tarım sohbetleri Çarşamba da...
Tayfun Talipoğlu ile DenizBank Tarım Sohbetleri Niksar'dan sonra Çarşamba da devam etti.

Çalışmalar kapsamında Tayfun Talipoğlu'nun dün Çarşamba'da ilk durağı Ziraat Odası Başkanlığı oldu. Daha sonra Hacılıçay Mahallesinde şeftali bahöçesi gezilerek çiftçilerle ve aileleri ile sohbet etti.

Üretici Kart'ın 10. yılı kapsamında “Tayfun Talipoğlu  DenizBank Tarım Sohbetleri” adıyla Türkiye'nin 50'den fazla noktasını içeren etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor. DenizBank tarafından tasarlanan Üretici Kart'ın 10. yıl etkinlikleri çerçevesinde tüm Türkiye'yi kapsayan yolculuğunu sürdüren DenizBank, üreticinin yanında, yakınında olmayı; hizmetlerini onlarla buluşturabilmeyi, çiftçilerin ürünlerini daha iyi pazarlayabilmesi, Kooperatifleşme ve Birlikler oluşturarak daha karlşı hale gelmeleri noktasında Denizbank'ın katkıları ve destekleri anlatıldı. . 

Tarım sektöründe hayata geçirdiği uygulamalar ile özel bankalar arasında ilk sırada ki yerini koruyan DenizBank; tarım sektörünün ihtiyaçlarına özel olarak tasarladığı ve Türkiye'de bir ilk olarak hayata geçirdiği Üretici Kart'ın 10. yıl etkinlikleri kapsamında tüm Türkiye'yi kapsayan yolculuğunu  “Tayfun Talipoğlu ile DenizBank Tarım Sohbetleri” adıyla 18 Nisan'da verilen etkinlikler ile Trakya'dan Anadolu'ya tüm Ülke genelinde toplamda ilk hedef olan 1 milyon çiftçiye ulaşma hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Petrol Ofisi tarafından da destek verilen  proje kapsamında Tayfun Talipoğlu ve DenizBank saha ekipleri köy köy, kasaba kasaba gezip, üreticileri, işletmeleri, Ziraat Odalarını yerlerinde  ziyaret ederek köy, üye işyeri, birlik ve kooperatif  ziyaretleri ile çiftçi sohbetlerinin son durağı olan Çarşamba İlçesinde ki çeşitli etkinliklerle sürdürdü. DenizBank ve Tayfun Talipoğlu bu güne kadar Türkiye genelinde yaklaşık  50'den fazla ilçe ve köy, kasabayı ziyaret ederken, bir noktadan diğerine ara vermeden ziyaret ve sohbetlerini sürdürüyor.   

Karadeniz Bölgesinde ki ilk durak olan Çarşamba İlçesinde ki çalışmaları Denizbank Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent, Çarşamba Şube Müdürü Boran Meletli, organize ederken İlçede ki ziyaretlere ilk olarak Ziraat Odası Başkanlığını ziyaret ederek başladılar. Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör'ün şehir dışında olması nedeni ile heyeti Başkan vekili Muammer Aydemir ve yönetim kurulu üyeleri, Organik Fındık Üreticiler Birlik Başkanı Dursun Güney ve yönetim kurulu üyeleri karşıladılar. Ziraat Odasında ki toplantıda Başkan vekili Aydemir' e 5.000 köye 500.000 kitap kampanyası çerçevesinde kitap hediye edildi. Yapılan görüşmede bölgede en fazla üretilen fındık ve şeftali üzerinde görüşler bildirilirken Başkan vekili Muammer Aydemir misafirlerine hoş geldiniz diyerek sözü Denizbank Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent'e bıraktı.

 Denizbank Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent, Türkiye'de bir ilk olarak hayata geçirdikleri 'Üretici Kart' ile 450 bini aşkın üreticiye, 12 bin üye iş yerinde tarımsal girdi alanlarında avantaj sağladıklarını belirtirken; Karadeniz Bölgesinde 21 şube ve ziraat mühendislerinden oluşan uzman ekiplerle üreticilere hizmet verdiklerini sözlerine ekledi. Atakent, "Türkiye'yi baştan aşağı dolaşarak, üreticilerin ihtiyaç ve beklentilerini yerinde dinleyen DenizBank, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın katkılarıyla 2009 yılında “1000 Köye 100 Bin Kitap” olarak başladığı proje ile, bugün toplamda “5,000 Köye 500 Bin Kitap”a ulaştı. DenizBank, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Fonları ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında hibe almaya hak kazanan projeleri de finanse ediyor" diyerek şöyle devam etti.

Atakent, "Tarım alanında bir ürünün mutlaka önce markalaşması gerekmektedir. Emtia piyasasının  kendi içimizde dalgalanması gerekmektedir. Emtia piyasası tek fındık borsası değil ismini değiştirirsiniz adı çay piyasası olur, şeftali piyasası olur gibi. Emtia piyasasını kurmadığımız sürece çiftçilerimiz tarım alanında başarılı olmaz. Ayrıca beğenirler ya da beğenmezler Fiskobirlik'i destekliyorum. Çünkü alıcıların tekelinden bu ürünleri kurtulmasını istiyorum. Ben karıncayım ağzımda taşıyorum, fil olup hortumla taşır. Bunu istemiyorum ve desteklemiyorum" ifadeleri ile farklı bir yaklaşımla çiftçilerin birlik, kooperatifleşmelerinin gerekliliğini anlattı.

Ziraat Odasında ki görüşmeler sonunda Başkan vekili Muammer Aydemir'e Tayfun Talipoğlu, 5.000 köye 500.000 bin kitap hediyesi projesi kapsamında kitap hediye ettikten sonra oda personelllerini ziyaret ederek odadan ayrıldıktan sonra ilçeye bağlı Hacılıçay Mahallesinde şeftali üreticileri ile bir araya geldiler. Hacılıçay Mahallesinde şeftali üreticileri ikramlarla karşıladığı Tayfun Talipoğlu ve Denizbank yetkililerine şeftali yetiştiriciliğinin çok meşakkatli ve masraflı emeğin çok verildiği ama masrafının altında 900 kuruş ila 1.400 kuruş arasında sattıklarını belirterek çözüm bulunması gerekliliğini dile getirdiler.

Poroje kapsamında Denizbank'ın çiftçilerin yani üreticilerin Denizbank'ın kredileri ile, Kredi kartları ile her türlü tarım desteklemeleri yaptığını ancak yine de bu desteğin yeterli olmadığını belirterek çiftçilerin öncelikle kooperatifler, birlikler gibi birleşmeleri gerekliliğini, taban, tavan fiyatını alıcıların yani büyük firmaların değil çiftçi birlik ve kooperatiflerinin belirlemesi gerekliliğini savunduğunu dile getirerek şunları söyledi. Tayfun Talipoğlu, Çanakkale' de kurulan kooperatiflerle büyük ivme kazanıldığını çiftçinin kendi ürün fiyatını kendilerinin belirlediğini dile getirerek Tokat Niksar İlçesinde Elma üreticilerinin kendi aralarında olmayan bir kooperatif kurduklarını ama fiyat konusunda piyasayı da kendilerinin belirlediklerini belirtti. Talipoğlu, "Niksar'da az sayıda çiftçi öyle bir oluşum yapmış ki akıllara zarar. Mükemmel bir birlik sağlanmış. Orada fiyatlar düştüğü anda kurdukları soğuk hava depolarının kapısına kilit vurup satışı durduruyor fiyatları kendilerinin belirledikleri seviyeye geldiği anda çıkartıp satarak müthiş bir gelir, kazanç kapısı sağlamış durumdalar. Karadeniz bölgesinde bu birliktelik yok. Mesela Antalya Korkuteli'nde birliktelik yok. Çünkü tabelada 60 kuruş olan fiyata iki üç alıcı geliyor bilmem şu firma 30 kuruş dedi diyor ve ürünü alıp gidiyor. Neden sattın denildiğinde ben satmazsam diğer arkadaşım satacak diyerek enteresan bir cevap veriyorlar. Ama birlik olsa, kooperatifleşme olsa bunların hiç biri olmayacak üretici konumunda ki siz çiftçiler daha çok kazanacaksınız. Her şeyi devletten beklemeyin. Devlet zaten özelleşmiş o sadece kendi gelirini düşünüyor sizin gelirinizi asla düşünmez. Mesela size taban fiyatı yüksek versek ekonomi çöker diyorlar ama düşük verip siz zarar ettiğinizde düşünen yok. Bölgede don olayı oldu ama kimse size bu güne kadar net cevap destek vermediğinden dem vuruyorsunuz. Bunların tümünün çözümü birlikten geçiyor. Size kimse acımıyorsa siz de acımayın" şeklinde konuştu.

Hacılıçay Mahallesinde ki şeftali bahçesinde şeftali toplayan ve bir süre daha çiftçilerle şeftali hasadı ve destekleri konusunda bili alışverişinde bulunduktan sonra burada Tayfun Talipoğlu ve Denizbank Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent ve Şube Müdürü Boran Meletli'ye Çarşambanın simgesi olan 8 köşe kasket hediye edildi. Hediyelerden sonra heyet Göl Restaurant'a geçerek öğle yemeği yediler ve Giritli Petrol'e geçilerek burada ki Çınarlık ve Civarında Ki Çiftçilerle Görüş Alış Verişinde Bulundular. Denizbank müşterisi olan Giritli Petrol sahibi Zeki Giritli ile bir araya gelen heyet burada da üreticilerle ilgili görüşmelerden sonra yerel sanatçıların Çarşamba Türküleri ile bir süre dinlendikten sonra Terme'ye bağlı Emiryusuf Mahallesine geçtiler. Heyet burada asırlık ıhlamur ağacı altında soya, sarımsak ve fındık üreticileri bile bir araya geldiler. Burada ki çiftçilerle neşeli ortamda geçen sohbetler sonrasında soya ve sarımsak ile birlikte fındık arazilerini gezen Denizbank yetkilileri ve Tayfun Talipoğlu, daha sonra bölgemizden ayrıldılar.

Tayfun Talipoğlu ile DenizBank Tarım Sohbetleri Çarşamba durağında Çarşamba Şube Müdürü Boran Meletli ve Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent'in mükemmel organizasyonu ve çiftçilerin gerçekten sıkıntıları ve beklentileri  belirlenirken gidilen her yerde çiftçilerin sıcak karşılaması ve neşeli ortamda sohbetler ile arazi ve hasat alanı gezileri herkesi memnun etti. Çiftçilerin özellikle Denizbank'ın Çiftçilere Yönelik Tarım alanında ki desteklerini daha iyi öğrene bilmek amacı ile Şube müdürlüklerine uğrayarak Tarım Danışmanlarından bilgi alacaklarını ve mutlaka bu desteklerden yararlanacakları dile getirilirken birlik ve kooperatifleşmenin de bir an önce oluşturulması için yeniden çalışmalara başlayarak Çarşamba ovası ürünlerinin artık alıcılar tarafından değil çiftçilerin kendi birlikteliği ile pazarlanmasından yana çalışmalara başlayacakları dile getirdiler.

HABER- FOTO: Sezer ÇOBAN - Nuri Oğuzhan ŞEKER

tayfun-talipoglu-ile-denizbank-tarim-sohbetleri-niksar2.jpg

tayfun-talipoglu-ile-denizbank-tarim-sohbetleri-niksar3.jpg

tayfun-talipoglu-ile-denizbank-tarim-sohbetleri-niksar4.jpg

tayfun-talipoglu-ile-denizbank-tarim-sohbetleri-niksar5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber