‘DAHA MODERN BİR ÇARŞAMBA’

‘DAHA MODERN BİR ÇARŞAMBA’
Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Haber Expres Gazetesi ve Şeker Haber TV’ye konuştu!

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’la yaklaşık geçen bir yılın değerlendirmesini istedik. İlçemizin gelecek yıllara taşıyacak sorunlarını masaya yatırdık. Başkan Doğan,  “Çarşamba’nın geleceğine yön vermek ve gelişmiş, modern bir Çarşamba için gece gündüz çalışmaya özen gösteriyoruz” dedi.

Haber Expres Gazetesi Muhabiri Yağmur Ayan, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’la eni boyuna Çarşamba’ya yapılacak yatırımları, hizmetleri sordu. Başkan Halit Doğan içtenlikle yapacakları projeleri ve çalışmaları hakkında şu açıklamaları yaptı.

YAĞMUR AYAN:  Belediye Başkanı olarak ilçemize kazandırmayı düşündürdüğümüz projeler nelerdir? Halkımızı rahatlatacak ciddi ve hayati önem arz eden bazı projeleri sayabilir misiniz?

BAŞKAN HALİT DOĞAN:
Çarşambamıza yapılacak yatırım ve hizmetleri, projeleri sıralamak gerekirse bu işler iki başlıkta değerlendirmek gerekir. İlk önce ilçemizde devam eden işler mevcut. Bizden önce ki dönemde başlamış ve devam eden işleri üzerine koyarak devam ettirmek durumundayız. Bizden önce başlatılan çalışmalara sahip çıkmakla mükellefiz. Adapark, Doğal Yaşam Parkı vesaire Çarşambamız rekreasyon anlamında büyük kazamınlar gerçekleştirildi. Bizlerde bu geçmişte yapılan hizmetlerin üzerine daha iyi neler yapabiliriz bunları düşünerek bu işlerlin üzerine koyarak devam ettirmeye azami gayret ediyoruz.

YAĞMUR AYAN:  Sayın Başkan eski çalışmalar diyorsunuz?. Mesela neler bunlar?

BAŞKAN HALİT DOĞAN: Mesela göreve geldikten sonra Doğal yaşam parkında ek işler yaptık. O işlerle beraber OKA’ya bir proje sunduk. Buraya Karadeniz’in en büyük ikinci ‘ZİPLENE’ hattını yapmayı düşündük ve uygulama için çalışmalara, projeleri hazırlayarak gereken makamlara vermeye başladık. Allah izin verirse bir survivor, macera parkı gibi alanımız olsun istiyoruz. İnsanların Ordu’dan Samsun’dan gelip burada vakit geçirebilecekleri çocuklarıyla beraber burada bir günlerini değerlendirebilecekleri şekilde bir yaşam alanı oluşturmayı hedefliyoruz.

Bu noktada 2 milyonluk bir projemiz var. OKA’dan da 1 milyon lirasını hibe olarak aldık. Devam eden işlerin üzerine koyarak devam ettireceğiz. Bu yıl Irak’tan yaz döneminde her hafta sonu turist kafilesi getirdik. Çarşamba içerisinde gezdiler dolaştılar alışveriş yaptılar. İlçemizdeki esnaflara da katkısı oldu. Şimdi duyuyorum esnaflardan da bu yıl gelecekler mi diye!? Bu şekilde turist ve diğer alanlarda gelişmeler yaparak ilçemize hem istihdam hem de gelir alanında yeni projeler için mücadelemizi sürdürüyoruz.

YAĞMUR AYAN: Başkan geçtiğimiz aylarda Samsun Milletvekili Fuat Köktaş’la birlikte bir tekstil kent çalışmanız başladı. Bu çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

BAŞKAN HALİT DOĞAN: Bizim gördüğümüz Çarşamba’da mevcut çalışmaların üzerine ne koyabiliriz eksiklik olarak gördüğümüz işler var neler bunu düşüyoruz. Mesela herkesin bildiği gibi Çarşamba’da iş ve istihdam sorunu var. Bunu kimse inkar edemez ama Çarşamba ‘da çok çok da acil iş sıkıntısı yok diye düşünüyorum. Ama yine de ilçemizin gelişmesi adına her yerde olduğu gibi özellikle inşaat piyasasının da gerilemesinden sonra inşaatla uğraşan hemşerilerimiz memleketlerine döndü. Döndükleri için işsizlikle alakalı en çok bu alanda bir sıkıntı var. Bunu çözmeyi hedefliyoruz.

 

Ayrıca bizim seçim çalışması sırasında da söz verdiğimiz bir Tekstilkent projemiz var biliyorsunuz.  Bu projemize de başladık inşallah inanıyorum ki bu projemizde Mart sonu, Nisan ayı başı gibi müjdeyi Çarşambalı halkımıza vermiş olacağız. Bu konu ile alakalı proje dosyamızı Ankara’ya gönderdik. Tabi yaklaşık bir 50 milyon liralık eski parayla 50 trilyonluk bir proje bu!  İnsanların kendi maddi imkanlarıyla altından kalkacakları bir proje değil.  Bunla ilgili bir Avrupa Birliği İPARD desteği % 55 hibe destekli bir proje. Dosyalarımız gerekli bakanlıklara sunduk, araziyi temin ettik. Çevre Şehircilik Bakanlığımızdan arazileri de satın aldık.  

İPARD desteği de çıkarsa Nisan gibi temelini atabilir, 2021 yıl başı gibi veya olmadı 2021 Nisanında inşallah çalışmaya insanlarımızla başlayabiliriz diye düşünüyoruz. Orda bir de kreş düşünüyoruz. Özellikle 0-5 yaş arasındaki çocukları bırakacak yeri olmayan ve çalışmaya ihtiyacı olan anneleri inşallah burada çalıştırarak hem onların evlerine ekmek götürmesini, çocuklarıyla alakalı kafalarında bir soru işareti oluşmasını engellemeği düşünüyoruz. Tabi ibadetlerini yapmaları için de bir cami olacak. Çalışmalarımız sürüyor.


YAĞMUR AYAN: Başkan sizin bir de Organize sanayi bölgesi ve Şeker Fabrikasının yeniden çalıştırılması mücadeleniz mevcut. Bu konuda ki durum nedir hangi aşamadasınız?.
BAŞKAN HALİT DOĞAN:
Çarşamba Karma Organize sanayi bölgemiz bizim İlçe Başkanı olmamızdan sonra o dönemin Belediye Başkanı, Ticaret Odası Başkanımız beraber koşturduğumuz bir işti. Şu anda da yine koşturmaya devam ediyoruz. Biliyorsunuz Milletvekilimiz Fuat Köktaş’la beraber, geçen aylarda Maliye ve Hazine Bakanımız Berat Albayrak’la görüştük. Bunla ilgili bir mali destek sağlandı. Altyapı ihalesine çıkacağız. Şimdi altyapı projesini hazırlatıyoruz imar planlarını hazırlıyoruz her şey yolunda giderse inşallah bu yıl altyapı ihalesine çıkmayı da hedefliyoruz.

 

Şeker Fabrikası konusuna gelecek olursak malum fabrikamız 10 yıldır kapalıydı. Bir buçuk aydır da Şeker Fabrikasının yeniden çalıştırılması amacı ile çok yoğun bir şekilde çaba sarf ediyoruz. Bugün itibariyle Fabrikada işlenmek üzere 52 bin tonluk bir taahhüt olayı gerçekleştirilmiş olup, bunu 80 bin tondan fazla bir tonaja çıkartacağımıza inanıyoruz.  Çarşamba geçmişte bunu başarmış bir ilçe ve halkımızın fabrikalarına sahip çıkmakla, memleketlerine sahip çıkmakla alakalı bu şekilde bir gayrette olduklarını gördüğüm için ayrıca herkese teşekkür ediyorum.

İşin aslı bizim 80 bin ton gibi bir hedefimiz var. Bu mevcut taahhüt haricinde Terme ilçemizde yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazi tespit ettik. Onunla ilgili taahhütleri alacağız. Şimdi yine Çarşambada da bir arazi sahibimizle görüştük ondan da 750 dönüm civarında bir yerden taahhüt alacağız. Lâdik’ten, Kavak’tan Bafra’dan biraz taahhüt derken Çarşamba Şeker Fabrikamız için 80 bini rahatlıkla toparlayarak bu yıl fabrika bacalarımız tütmüş olacak. Bu yıl ki en büyük sıkıntımız fabrikanın açılma tarihinin geç açıklanmış olması. Çiftçilerimiz ekecekleri ürün kararını vermiş bir kısmı ekim yapmış. Ama gelecek yıl bu taahhüdün 80 binden daha çok olacağına kesinlikle inanıyoruz. Bu yıl bu hedefi tutturalım gelecek yıl hiç sorun yaşanmayacaktır.

 

YAĞMUR AYAN: Başkan Çarşamba yavaş yavaş eğitim alanında da ataklar yapıyor. OMÜ Mustafa Güneşdoğdu yerleşkesi ve Doğal Yaşam Park bölgesinde ki okullar konusunda ne düşünüyorsunuz?
BAŞKAN HALİT DOĞAN:
Bu fabrikamızın çalıştırılması ile birlikte amacımız ilk önce Çarşamba’da istihdama dönük işler yapmak biliyorsunuz. Göreve geldikten sonra da istihdam için çalışmalara başladık. Çarşamba iyi bir Üniversite kenti olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Allah rahmet eylesin Mustafa Kemal Güneşdoğdu’nun tüm mal varlığını vakfetmesiyle oluşmuş bir Üniversite altyapımız var. Ticaret Borsasıyla başlayan Mustafa Kemal Güneşdoğdu’yla devam eden emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Bu gün 4 bine yakın üniversite öğrencimiz Çarşambamızda eğitim görüyor. Biz şimdi bu üniversite öğrencilerinin de olduğu Çarşamba’da Kültür ve Sanat yönünden bir tık daha üzerine nasıl gidebiliriz bunun uğraşını veriyoruz. Bu amaçla her olayı geliştirmek yaşama hayata ve istihdama dönüştürecek projelerle taçlandırmayı düşlüyoruz.

Mesela ilçemizde Halk oyunları kurslarından, Tiyatro kurslarına, Müzik kurslarından, Piyano, Gitar, Keman gibi yaklaşık 16 tane farklı alanda kurslar veriyoruz. Ayrıca teknoloji alanında gelişme için Robotik kodlama kursları var vesaireler var. Yaklaşık 600 öğrenci bu kurslarda istifade ediyor.  Sayının artmasını hedefliyoruz. Spor kursları var. Altyapı kursları var. Bu şekilde kültür, sanat, spor istihdam alanında işler yapmayı planlıyoruz.

YAĞMUR AYAN: Başkan geçtiğimiz günlerde belediye binası knusunda çarpıcı bir anekdot geçmiştiniz. Belediye binasını yıkacak mısınız?. Bu konuda ki düşünceleriniz nelerdir?

BAŞKAN HALİT DOĞAN:
İçinde bulunduğumuz Belediye binası eski başkanlarımızda Hüseyin Değerli büyüğümüzün zamanında yapılmıştı. Bu bina artık Belediyemizi çok kaldırmıyor. Yeni bir bina yapmanın Çarşambaya şuanda mali olarak bir yük getireceğini düşünüyorum. Hem de buradan Belediye binasının kalkması bu bölgedeki ticari hayatı da olumsuz yönde etkileyeceği için mevcut Belediye binasını pasaj sakinleriyle de geçen hafta itibariyle görüştük anlaştık.  %100 mutabakata vararak, açıkta olan teras alanlarımızı kapatacak böylece hem alan kazanmış olacak hem de  bu pasaj içerisine yağmur akmasını engelleyeceğiz. O alana çelik konsorsiyumla bir kat ya da iki kat çıkartarak yeni bir alan kazanmış halkımıza daha iyi ve ferah bir alanda hizmet verelim düşüncesindeyiz.

Yine mevcut binamız malum Çarşamba’da bu bina yapıldığı tarihlerde 20 bin nüfusa hizmet vermeye çalışırken bugün köyleriyle beraber mahalleliyle tüm mahalleleriyle 143 mahallesiyle 140 bin nüfusa hizmet vermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla insanların geldiği zaman 4 kişilik asansör yerine ilaveten 10 kişilik asansörle yukarı çıkışlarını aşağı inişleri sağlamak zorundayız.  Daha engelli dostu bir bina yapmak zorundayız. Onla ilgili bir tadilat aşamasına gireceğiz. Bu Belediyenin dış kaplamasını da dahil İlçemize yakışır hale getirmeyi planlıyoruz.

YAĞMUR AYAN: Başkan Çarşamba spor ve diğer spor branşları hakkında ki düşünce ve yorumlarınızı da alabilir miyiz?. Spor için neler düşünüyorsunuz?
BAŞKAN HALİT DOĞAN:
Spor altyapısı, kano, ragbi vesaire o alanlarda gayret gösteriyoruz. Spor Genel Müdürümüzle görüşerek ilçemize yüzme havuzu yapalım istiyoruz. Çocuklarımız sağ sola gitmesin. İnsanlarımız bu ihtiyaçlarını burada gidersin istiyoruz. En önemlisi Çarşamba’nın altyapısıyla alakalı sıkıntıya bir neşter vurmayı planlıyoruz.  Malum Çarşambaspor’umuz yıllar sonra güzel sonuçlar alarak ilçede birlik beraberliği sağlayarak puan farkı ile güzel gidiyor. İnanıyorum ki bu yıl 3. Lige takım olarak başarılar alarak çıkacak ve şehrimize yakışır bir duruma gelecektir. ÇABES takımımız mevcut ve o engelli kardeşlerimizi her alanda olduğu gibi basketbol takımına da elimizden geldiğince yardım ediyoruz. Daha iyi başarılar elde etmeleri için mücadelemizi ve desteklerimizi sürdürüyoruz. Biz aslında tüm amatör spor kulüplerimize yardım ve destek veriyoruz. Bu ilçe her alanda birlik ve beraberlik içinde olmalı, herkes bir yerlere yardım ve destek olmalı ki başarı ve kalite gelsin. Bizim tek gayemiz Çarşambamıza yakışır bir başarı ve hizmet yapalım. Bunun için tüm gayretimizi gösteriyoruz. İlerleyen günlerde daha güzel hizmetler için sizlerle birlikte halkımıza yeni müjdeler vererek güzel çalışmalarımızı duyuracağız. Bizlere verdiğiniz katkılardan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz. Basınımız bizim gözümüz, kulağımız. Sizlerin olmadığı yerde biz kör ve sağır kalacağız demektir. Sizlere de çok ihtiyacımız var. İlginize teşekkür ediyor bir daha ki sefere görüşmek dileğimizle başarılar diliyorum.

Yağmur AYAN: TEŞEKKÜRLER Sayın Başkan Halit Doğan…
 RÖPORTAJ: Yağmur AYAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber