‘Daha fazla ödüllendirilmeli’

‘Daha fazla ödüllendirilmeli’
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını konusunda yapılan düzenlemeleri olumlu bulduklarını ve desteklediklerini ifade ederek, vergisini zamanında ve düzenli ödeyen mükellefler için yüzde 5’lik indirimin yete

Bazı alacakların yeniden yapılandırması konusunda düzenlenen Kanun Teklifi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartların ortada olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

VERGİSİNİ ÖDEYENLER

“Vergisini düzenli ödeyen mükellefler. Şimdi, bunlar diyorlar ki "Siz, 8, 9 sefer bu af yasasını çıkardınız. Biz düzenli vergimizi ödüyoruz, bizim günahımız ne?" Bu ne oluyor biliyor musunuz? Toplumda insanların vergiye yönelik hassasiyetlerini ortadan kaldırıyor. Biz diyoruz ki o zaman bu konuda bir iyileştirme yapmak lazım. Yani vergisini ödeyen mükelleflere yönelik siz yüzde 5 indirim yaptığınızı söylüyorsunuz ama biz bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz dolayısıyla düzenli vergisini ödeyen mükelleflere yönelik muhakkak suretle bir iyileştirme yapılmalıdır.    

VERGİSİNİ ÖDEYEMEYENLER

Vergisini ödeyemeyen yani gerek Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik şartlar gerekse kendi ticari faaliyetlerinden dolayı ödemek isteyip de vergisini ödeyemeyen mükellefler var. Bence kanun teklifi daha çok bunları kapsıyor, bunlara yönelik. Pandemi süreci içerisinde siz yıllık 4,2 faiz uyguladığınızı ifade ediyorsunuz; bizim önerimiz, bu zor şartlar altında bu mükelleflerin de mümkün olduğunca hiç faiz alınmadan bu borçlarının yapılandırılmalıdır. Bu konuda, hiç olmazsa yılsonundan itibaren bir ödeme planı yapılmalıdır.

VERGİSİNİ ÖDEMEYENLER

Vergisini ödemeyenler. Yani bunu alışkanlık hâline getirip "Nasıl olsa ileride bir af çıkar." deyip kötü niyetli olanlardan bahsediyorum. Şimdi, tabii, vergiye uygulanan faiz oranları da düşük olduğu için bunu bir noktada finansman olarak kullanıyorlar.

Göreceksiniz, şu anda müktesep hâle gelmiş olan borçlarını, bu sizin uyguladığınız 0,35 yani yıllık 4 olan faiz üzerinden rakamları ödeyecekler; bundan sonra doğacak KDV, vergi ve diğer sorumluluklarını yerine getirmeyecekler; nasıl olsa bundan sonra da yine bir şey çıkar diye bekleyecekler.  Doğru düzgün bir vergi sistemimiz olsa, inanın, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, bunlara biz de hiç muhatap olmayacağız.

SİCİL AFFI

Geçmişte sıkıntı yaşamış şirketler bütün borçlarını ödemiş olmalarına rağmen,  rağmen çıkarılan bu sicil aflarından yararlanamıyorlar.Mesela on sene önce bir çekin yazılmış veya bir senedin protesto olmuş. Ama daha sonra borçlarını yine işlerinden dolayı düzenli ödemeye başlamış olanlar. Bu kişiler, düzenleme kapsamında hem devlet hem de özel bankalar nebze de değerlendirilebilirse o zaman ancak bu sicil affı amacına ulaşır ve bir anlam ifade eder. Ümit ediyorum ki devlet bankalarında bu siciller silindiği andan itibaren kötü niyetli uygulamalar olmaz, bütün endişemiz bu yoksa ticaret kendi kuralları içerisinde zaten cereyan etmektedir.”

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir