Cumhurbaşkanlığı için ilk başvuru yapıldı

Cumhurbaşkanlığı için ilk başvuru yapıldı
CHP ve MHP, 'çatı aday' Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçelerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

CHP ve MHP, “çatı aday” Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçelerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu. Çiçek, “Bu seçimlerin ülkemiz, milletimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren önergeler, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teslim edildi. Toplam 163 milletvekilinin imzasının bulunduğu önergede, CHP'den 111, MHP'den 52 milletvekilinin imzası yer alıyor. Öte yandan, bağımsız milletvekilleri Hami Yıldırım ve İdris Bal da CHP dilekçesine imza attı. MHP'den ihraç edilen İhsan Barutçu da MHP'nin dilekçesine imza attı. CHP'nin dilekçesini Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP'nin dilekçesini Grup Başkanvekili Oktay Vural, Çiçek'e verdi.

Dilekçelerin teslim edilmesinin ardından bir konuşma yapan Çiçek, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak ilk müracaatı aldıklarını kaydederek, “Aldığımız başvuruyu, ekindeki belgeleri yarın Yüksek Seçim kurulu’na intikal ettireceğiz. Bundan sonraki süreç kanun gereği Yüksek Seçim Kurulu tasarrufundadır.Bu seçimlerin ülkemiz, milletimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı görevinin önemli olduğunu belirten Çiçek, Anayasa’nın 104. maddesini hatırlattı. Çiçek, “Cumhurbaşkanı Türk milletinin birliğini temsil eder, devlet organları arasındaki dengeyi gözetir ve Anayasa’nın uygulanmasını gözetir” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, tarihte bir yaşanacağını söyleyerek, Anayasa’nın 102. maddesi ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı seçim Kanunu’nun çerçevesinde Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu için başvurduklarını yapmak için geldiklerini kaydetti.

Vural, Cumhurbaşkanlığı adayı için Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ismini milletin teveccühüne verdiklerini kaydederek, “Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, Anayasa’nın uygulanması ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetecek, büyük Türk milleti ve tarih huzurunda görev yapacak bir cumhurbaşkanı seçim süreci başlamış bulunmaktadır. Cumhurbaşkanlığı’na yaptığımız bu adaylık müracaatı, milletimizi kavgaya değil huzura, çatışmaya değil huzura, ‘ben’ merkezli değil, ‘biz’ merkezli bir anlayışa, yolsuzluğa değil dürüstlüğe, sorumsuzluğa değil, sorumluluk ahlakına, bölünmeye değil, bütünleşmeye davet ediyoruz. SayınEkmeleddin İhsanoğlu’nu Cumhuriyetimizin ve milletimizin değerleriyle barışık şahsiyetiyle bu görevi milletimizin bütün evlatlarını kavrayacak şekilde demokrasi, hukuk devleti, özgürlüklere sahip çıkacak bir anlayışla yürüteceğine inanıyoruz. 52 milletvekili ile milletimizin teveccühüne ve desteğine havale ediyoruz“ ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bu tercihimizin esas nedeni parlamenter demokratik sisteme olan inancımızdır. İkinci olarak devletimizin laik niteliği ve sosyal bir hukuk devleti özelliğini sürdürmek ve korumak istiyoruz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Altay ve MHP Grup Başkanvekili Vural, başvuruyu yaptıktan sonra kameraların karşısına geçti. Altay, başvurunun hayırlı olmasını dileyerek, iki ayrı başvuru yaptıklarını ifade etti. Altay, “Biz Anayasa’nın 102. maddesi, 6271 sayılı cumhurbaşkanlığı Seçim kanunu uyarınca Cumhuriyet Halk Partisi Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun birinci imzasıyla 111 milletvekili olarak 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Profesör Doktor Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu’nu aday olarak önerdik, gösterdik” dedi.

İhsaoğlu’nu aday göstermelerinin gerekçelerini de sıralayan Altay, “Bu tercihimizin esas nedeni parlamenter demokratik sisteme olan inancımızdır. İkinci olarak devletimizin laik niteliği ve sosyal bir hukuk devleti özelliğini sürdürmek ve korumak istiyoruz. Üçüncü sebebimiz, aziz milletimizin huzuru, refahı ve mutluluğudur. Türkiye bir kutuplaşma, kamplaşma ve gerilimi politikasını yıllardır yaşıyor ve bu toplumumuzda büyük bir huzursuzluk kaynağı olarak kendini gösteriyor, ekonomideki gelişmeler bu gerilim ve kutuplaşmadan kaynaklı gelişmeler milletimizin refah seviyesini istenen noktaya gelmesinde önemli bir engel. Biz bu tercihi yaparken milletin huzuru önemli bir gerekçe olarak, bu sorunun giderilmesine katkı olacağını düşündük. Toplumun beklentilerine karşılık gelebilecek bir aday olarak Sayın İhsanoğlu’nu değerlendirdik” şeklinde konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Vural ise Türkiye’nin önemli bir dönemeçte olduğunu söyleyerek, Cumhurbaşkanı’nın nasıl görev yapması gerektiği ile ilgili irade beyanında bulunduklarını aktardı. Vural, milletin Cumhurbaşkanlığı makamında kavga, ayrışma istemediğini kaydederek, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak böyle bir zihniyetin, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olabileceğini ifade ettik. Sayın Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, aziz milletimizin değerleriyle, Cumhuriyetimizin temelleriyle barışık bir şahsiyet olarak açıkçası Türkiye’nin cumhurbaşkanı olmaya taliptir. Burada ortaya koyduğumuz tercih siyasi parti tercihi değildir” dedi.
Altay, Bağımsız Kütahya milletvekili İdris Bal ve Burdur m

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel