MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

ÇORUM

ÇORUM

Anadolu kültür mozaiği içerisinde eşsiz bir konuma sahip olan Çorum; gezmek görmek, tatmak, bilgilendirmek adına ülkemizin en değerli on şehrinden birisi. Eğer hala gitmediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir. Şu meşhur sözü hatırlatmak istiyorum: “ Senin yaptığını çorum`lu yapmaz” niye söylemiştir bilemem; ama Çorumlu`lar kıvrak zekaları ile bu söze karşı şahane bir söz bulmuşlar. Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz.

                Anadolu medeniyetlerinin en kadim halkı Hititlerin başkenti, Karadeniz bölgesinin İç Anadolu`ya açılan kapısı Çorum, Anadolu kültür mozaiği içerisinde eşsiz bir konuma sahip. Unesco tarafından Dünya kültür Mirası Listesi`nde alınmış ülkemizde ki dokuz değerden biri. Çorum bölgesi, tarihi ve kültürel açıdan günümüzden 7 bin yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahip. Bölgede sırasıyla kalkolitik (taş) eski tunç çağı, Asur ticaret kolonileri, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere rastlanır. Hitit uygarlığı en az Mısır uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlık. Eski ticaret ve göç yollarını buluşturan yol. Uçsuz bucaksız pirinç tarlaları, Kunduz Ormanlarının göz kamaştıran güzelliği ve Kızılırmak`ın ufka doğru kaybolup giden etkileyici kıvrımları.

                Mutfak denilince elbette ilk akla gelen İskilip pilavı. Ama pilav deyip geçmek ne mümkün. Çorum`un İskilip İlçesinde; Deveci ve Köse Dağı eteklerinde ki köylerde yapılan pilavın sirkeli cacık  ile yemeden ve benim için ülkemizin en özel peyniri yöreye özgü koyun, keçi, inek ve manda sütlerinin karışımıyla yağı alınmamış sütten koyun derisine basılmış kargı tulumunu Sıçak lavaş ile kahvaltılarınıza konuk etmeden göçmemek lazım derim bu dünyadan.

                Leblebi denilinçe ülkemizde akla gelen ilk şehir. Leziz leblebisiyle ünlü olan kent, bilinen yemeklerin aynı sıra keşfedilmeyi bekleyen ve çok da bilinmeyen yöresel yemekleriyle de dikkate alınması gereken bir mutfak kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Geçmişten günümüze geleneksel mutfağın en güzel şekilde koruyan ve gelecekte nesillere aktaran şehirler arasında kesinlikle çorum özel bir yerde bulunuyor.

                Çorum biliyorum ki çoğumuzun seyahat listesinde bayağı bir gerilerde;ama  kesinlikle haksızlık ediyoruz. Çorum; Gezmek, görmek, tatmak, bilgilendirmek adına ülkemizin en değerli on şehirden birisidir. Eğer hala gitmediyseniz çok şey kaçırmışsınız  demektir. Bu arada “ Dünyanın Merkezi Çorum” esprileri yıllar geçse de hep duyacağımız bir efsane; ama inanmayan ölçsün demiş Çorum`lular. Ne dersiniz deneyelim mi ?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi