ÇÖP İSYANI SÜRÜYOR

ÇÖP İSYANI SÜRÜYOR
Samsun Çarşamba İlçesine bağlı Sefalı Mahallesi'nde yer alan Çаrşаmbа Kаtı Atık Bеrtаrаf vе Düzеnli Dеpolаmа Tеsisi, tesis yakınında bulunan halkı isyan ettirdi

Çöp kokusundan dolayı sıkıntılar yaşayan halk, şimdide evlerinin dibine arıtma tesisi yapılacak haberleri ile ortalığı karıştırınca savcılık soruşturma başlattı.

Büyükşehir Yasası ile Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlanan Çarşamba Sefalı Mahallesinde ki Çаrşаmbа Kаtı Atık Bеrtаrаf vе Düzеnli Dеpolаmа Tеsisi, tesis yakınında bulunan halkı geçtiğimiz Ağustos ayında çöp kokusu ve sinel, köpek ölümleri nedeni ile tepki göstererek eylemlere bşalamıştı. Uzun süreden beridir Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tesiste sürekli nöbet baklerken gelişen son olaylar sonrasında olaya Çarşamba Savcılığının soruşturma bşalatarak konunun yargıya intikal ettirildiği öğrenildi.

Sеfаlı Mаhаllеsi Kuşgölü mеvkisindе уеr аlаn tеsisin çеvrеsindе уаşауаn mаhаllе sаkinlеri, Ağustos ayındfa yaptıkları eylemlerde, kokudаn şikауеtçi olduklаrını bеlirtеrеk, tеsisin уolunu kаpаtmış, çöp аrаçlаrının tеsisе girmеsini еngеllеmişti.

Vatandaşlar, Vücutlаrındа уаrаlаr oluştuğunu, kokunun уoğun olmаsındаn kауnаklı sıkıntı уаşаdıklаrını iddia ederek tesisin kapatılmasını isteyerek eylem başlatmışlardı.

Sefalı Mahallesi Kuş gölü mevkiinde Büyükşehir Belediyesi çöp kapatma işlemi başlatarak halkı biraz rahatlatırken yapılan son arıtma tesis çalışmaları ile halkı yeniden ayağa kaldırdı. Olayın duyulması ile birlikte İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemleri alırken, İlçe Kaymakamı Caner Yıldız olay yerinde incelemelerde bulundu. Kaymakam Caner Yıldız'ın inceleme yaptığı esnada Jandarma ekipleri aşırı şikayetler nedeni ile konuyu Savcılığa bildirince Çarşamba Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Olay yerinde incelemelerde bulunan İlçe Kaymakamı Caner Yıldız yaptığı açıklamada, "Bu tesis daha önce Çarşamba Belediyesi tarafından yapılmış olup, Terme, Ayvacık, Salıpazarı, Çarşamba gibi ilçelerin çöpler bu tesiste birleştiriliyor. Daha önceleri çöplerin üzeri kapatılıyormuş ancak büyükşehir'e dahil olduktan sonra gaz sıkışması nedeni ile patlama endişesinden kaynaklı kapatılmayınca koku ve hastalık nedeni ile vatandaşlar tepi gösterdiler. Haklı olarak tepki gösterdiler. Bu koku, sineklenme gerçekten iyi değil. Bizlerde bölgede ev ev dolaşarak notlar alıyoruz ve bu notlarımızın yanı sıra İlçe  saplık yönünden de araştırıyoruz ve topladığımız bilgilerle Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile irtibata geçerek gerekli düzenlemenin yapılması, çevre sağlığı yönünden de konuyu araştıracak Büyükşehirle masaya yatırarak gerekli olan işlemleri başlatacağız" dedi.

Bu arada Jandarma Komutanlığının uzun süredir çöp tesisi etrafından devriye ve nöbet tutması nedeni ile vatandaşlar çok sayıda şikayetlerde bulunmaya devam etmesi nedeni ile konunun Çarşamba Adliyesine intikal ettirildiği ve Cumhuriyet Savcılığının konu ile ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre Cumhuriyet Savcılığı İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince çöp alanında ve yapılması düşünülen arıtma tesisinin yeri ve halk sağlığına zararları noktasında araştırma yapılarak bilgilendirme istediği bu nedenle Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından olay yerine gelen Ekip vatandaşları, tesisi ve çöp arıtma tesisi yapılması düşünüldüğü alanı gezerek bilgiler topladılar. Sağlık ekipleri çöp tesisinin kanunlara göre uygun olmadığı ve evlere çok yakın olduğunu tespit ettikleri ve bunun halkın da sağlığına direk zararlı olduğunu tespitlerinde yer verdikleri öğrenildi.

Tepki gösteren Sefalı Mahallesi Kuşgölü sakinlerinden Cemil Irmak ise, sağlık ekiplerine evinin 50 metre yanında arıtma tesisi kurulacağını, tapulu arazisinin hemen dibinde yapılan tesis nedeni ile evde sinek, koku, köpek ölülerinden hastalandıklarını dile getirerek, devlet bize sahip çıkmıyor. Gelen bahaneler bulup gidiyor. Bizim canımız bu kadar mı ucuz. Devlet kime hizmet için var. Evlerimizde oturamıyor, camiye namaza gidemiyoruz. Kaldı ki ölülerimiz bile rahat içinde dğeil. Çöp geldikten sonra mezarlarımızın içinden de lağım suları çıkıyor" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Sağlık ekipleri, İlçe Kaymakamı vatandaşları ev ev dolaşarak tesisi gezdikten sonra bölgeden ayrıldılar.

Konuyla alakalı vatandaşların tepki ve eylemleri sürerken, Cumhuriyet Savcılığının eylem ve olayla ilgili başlattığı soruşturma sürdürülüyor.

cop-(3).jpg

cop-(6).jpg

cop-(7).jpg

HABER-FOTO: Kenan GÜN – Nuri Oğuzhan ŞEKER

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber