ÇOCUKLARIMIZA "DEDEM KORKUT"U ÖĞRETMELİYİZ.

ÇOCUKLARIMIZA DEDEM KORKUTU ÖĞRETMELİYİZ.
25. Dönem AKPARTİ Samsun Milletvekili Aday Adayı ve Kültürbilimci Doç. Dr. Bekir Şişman yaptığı açıklamada "Çocuklarımıza Türk Kültürünün temel kodlarını içeren ve irfan medeniyetimizin temel eserlerinden biri olan 'Dedem Korkut Kitabı'nı okutmalı ve öğr

Doç. Dr. Bekir Şişman yaptığı açıklamada; "Dedem Korkut Kitabında yer alan 12 hikâye bize Oğuzların 1000 yıl önceki sosyal hayatları, fetihleri, düşmana karşı mücadeleleri, aile hayatı, çocuk terbiyesi, dini ve ahlaki değerleri, vatan sevgisi, namus kavramı, misafire ve sanatçıya verdikleri değer ve gösterdikleri kahramanlıklar hakkında net bilgiler sunmaktadır. Dedem Korkut Kitabı bu milletin ortak belleği, ortak mirası, ortak irfanı ve ortak kültürüdür. Dedem Korkut'u okuyan bölücü ve yıkıcı olamaz, dine ve devlete düşmanlık yapamaz, bu milletin değerlerine ve inancına sırt çeviremez" dedi.

Doç. Dr. Şişman daha sonra açıklamasını şöyle sürdürdü: "Dedem Korkut Kitabı'nda Oğuzlara ait doğum, düğün ve ölüm âdetlerinden; yalan konuşmanın ve içki içip sarhoş olmanın getireceği felaketlerden bahsedilmekte; kahramanlık, yiğitlik, fedakârlık, doğruluk ve ahlaklı olma birer erdem olarak işlenmektedir. Dedem Korkut Hikayeleri besmele ile başlar ve özellikle giriş bölümünde çok hikmetli vecize ve atasözleri yer alır. Bu veciz sözlerden üç tanesi şöyledir: "Lapa lapa kar yağsa yaza kalmaz, çiçekli yeşil çimen güze kalmaz. Eski pamuk bez olamaz, eski düşman dost olmaz. Kız anadan görmeyince öğüt almaz, oğul babadan görmeyince sofra çekmez." Ayrıca 12 Hikâyenin tamamına bakıldığında her hikâyede mutlaka bir veya birden fazla mesaj verildiği görülür. Bu mesajlardan bazıları şunlardır: "Ol zamanda evlat atasın sözün iki eylemez idi, iki eylese ol evladı kabul eylemezler idi. Misafiri gelmeyen kara evler yıkılsa daha iyidir. Ana hakkı Tanrı hakkıdır. Babanın yanında oğlun eli öpülmez. Arı sudan abdest alınır, iki rekat namaz kılınır, adı güzel Muhammed'e salavat getirdikten sonra sefere çıkılır. Elinde kopuz olan ozana kılıç çekilmez. Oğuz'un başına bir sıkıntı geldiğinde, onları bu sıkıntıdan kurtaracak bir kahraman mutlaka ortaya çıkar."

Dede Korkut Kitabı, TOBB'un düzenlediği kitabın yeni basımının tanıtım toplantısında Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı konuşma ile bir kez daha gündeme gelmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber