ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN ROTA VİRÜSÜ

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN ROTA VİRÜSÜ
Özellikle 4 aylık ile 4 yaş arası çocuklarda sık görülen kusma, ağır ishal gibi belirtilerle kendini gösteren rota virüsü, çocuklarda ‘dans eden göz sendromu’na neden olabiliyor.

Gözüm istem dışı, çok hızlı bir şekilde bir çok yöne hareket etmesi olarak tanımlanan sendrom, çoğunlukla rota virüsü hastalığı tedavi edildiğinde kendiliğinden düzelme gösteriyor.
Dünyagöz Samsun’dan Opr. Dr. Sefa Kaçar, daha sık çocuklarda görülen rota virüsünün, ebeveynlerin hasta bebeğin altını değiştirdikten sonra el yıkamamaları, enfekte su, yiyecek ve havadaki damlacıklarla bulaştığını söyledi.
Rota virüsünün bulantı, kusma, sulu ishal, ateş, aşırı su kaybı ve gözyaşının çıkmaması gibi sorunlara yol açtığını belirten Dr. Sefa Kaçar, “Genellikle sıvı kaybının dengelenmesiyle hastalık düzelmeye başlar ancak nadir de olsa menenjit gibi ciddi tablolar görülebilir. Beyin dokusunun tutulması ile birlikte çocukta ‘dans eden gözler sendromu’ oluşabilir” diye konuştu.

GÖRME SİNİRLERİNDE ŞİŞKİNLİK VE ÖDEM GÖRÜLEBİLİR
‘Dans eden gözler sendromu’nda, gözlerde istem dışı çok hızlı bir şekilde hem yatay hem de dikey ve arka arkaya olan hızlı hareketlerin oluştuğunu ve bunların da kaotik bir görüntü yarattıklarını belirten Dr. Sefa Kaçar, şunları söyledi: “Bu hızda hareketlere ‘opsoklonus’ adı verilir. Diğer bir adlandırma da ‘manik bakışlar’dır (sakkadomania). Opsoklonus, ataklar halinde ya da aralıklı olarak görülebilir. Göz kapakları açık veya kapalı olabilir, uykuda bu hareketler durabilir. Herhangi bir göz uyarısında, kaotik görüntü artabilir. Hastalar baktıkları yerin sallandığını hissederler ama çift görme şikayeti olmaz. Bir diğer nadir rota virüsü komplikasyonu da görme sinirlerinde şişkinlik, ödem, şaşılık ve denge bozukluklarıdır.”
‘Dans eden gözler sendromu’nun başka sebeplere bağlı olarak da görülebileceğine dikkat çeken Dr. Sefa Kaçar, bu durumda tedavide kortizon ve kemoterapi ilaçları gerekirken, rota virüsü hastalığına bağlı oluşan ‘dans eden gözler sendromu’nda ise kendiliğinden düzelmenin izlenebileceğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir