Çocuk sahibi olmak isterken karaciğerinden oldu

Çocuk sahibi olmak isterken karaciğerinden oldu
Çocuk sahibi olmak için 3 yıl tedavi gören, daha sonra ilaç kullandığı için karaciğerini kaybeden Gürcistan vatandaşı Dali Tchagalidze'ye (31) Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen operasyonla abisinin karaciğeri nakledildi.

Evlendikten sonra çocuk sahibi olmak isteyen ama bir türlü sahip olamayan Dali Tchagalidze, eşi ile birlikte tedavi görmek için doktora gitti. Gürcistan’da 3 yıl kısırlık tedavisi gören Dali, daha sonra ameliyat masasına yattı. Yoğun olarak ilaç kullanmaya başlayan Dali, kısa bir süre sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetiklerin ardından kullandığı ilaçlar sebebiyle karaciğerinin tükendiği ifade edilen Dali’nin dünyası başına yıkıldı. Hem çocuk sahibi olamayan hem de karaciğerini kaybeden Dali ve ailesi ne yapacağını şaşırdı. Ameliyat olması için yüklü miktarda para istenen Dali, Türkiye’ye sığındı. Sağlık Bakanlığı ile görüşen Dali’ye bakanlık yetkilileri Uludağ Üniversitesinde ameliyat olabileceği iletti.

“TÜRKİYE’DEN ALLAH RAZI OLSUN”
Çocuk sahibi olmak için ellerinden geleni yapan Dali ve ailesi, yaşanan karaciğer rahatsızlığı ile bir kez daha yıkıldı. Türkiye’den gelen haber ile mutluluktan havalara uçan aile, apar topar Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne geldi. Yapılan tetiklerin ardından abisi Badri Dumbadze’nin karaciğeri uyduğu ve acilen ameliyata alınması gerektiği açıklandı. Yaşadığı çocuk özlemiyle hayata küsen, abisinin karaciğeri ile tekrar hayat bulan Dali, “Maddi imkansızlıklar sebebiyle Gürcistan’da ameliyat olamadım. Türkiye’den yardım istedik. Uludağ Üniversitesi'nde ameliyat olabileceğim bilgisi geldi. Sağlık Bakanlığı'na ve bana karaciğerini veren ağabeyime teşekkür ediyorum” dedi.

“KARDEŞ CANDAN ÖTE”
Kardeşinin çocukları olmadığı için üzüldüğünü, karaciğerinin iflasıyla bir kez daha yıkıldığını ifade eden Badri Dumbadze, "Batum’da doktora gittik. Benim karaciğerimin uygun olduğunu öğrendik. Hiç tereddütsüz "kardeşime karaciğerimi veririm" dedim. Maddi yetersizliklerden dolayı Türkiye’den yardım istedik. Onlar da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile irtibata geçmemizi istedi. Şu anda kardeşimin sağlığı yerine geldi. Bende çok iyiyim. Allah’a şükürler olsun” diye konuştu.

“DOKTOR KONTROLÜ DIŞINDA HER İLAÇ ÖLÜMCÜLDÜR”
Dali’nin kendilerine geldiğinde son dönem karaciğer rahatsızlığı olduğunu ifade eden Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, “Aldığımız bilgiye göre, kendileri zamanında kısırlık tedavisi için ilaç kullanmış. Bu ilaçtan sonra karaciğerini kaybetmiş. Kimsenin doktor önerisi ve kontrolü dışında ot veya ilaç kullanmaması gerekiyor. Bunların sonucunda ölümcül olarak komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Oradaki maddi imkansızlıklardan dolayı Sağlık Bakanlığı bizim hastanemizde ameliyatın yapılmasının uygun olacağına karar vermiş. Karnında çok fazla asit değimiz sıvı birikimi vardı. Sürekli olarak boşaltık. Bununla birlikte kanama bozukluğu da vardı. Kendisine acilen karaciğer nakli gerekiyordu. Gerekli hazırlıkları takiben ağabeyinin karaciğerini alarak nakli gerçekleştirdik. Şu anda birinci haftaları ikisinin de durumları çok iyi görünüyor. Tabi ki burada bize kan desteğinde bulunan Bursa'daki tüm kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir