Çocuğunuza “Döverim, Seni Sevmem” Demeyin

Çocuğunuza “Döverim, Seni Sevmem” Demeyin
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, "Çocuğunuzun yemek yemesi için ya da sizin istediğiniz miktarı yemesi için 'döverim, seni sevmem, annen olmam, evden gider

Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, 01-05 yaş arasında çocuğu olan annelere beslenme ve yemek yeme alışkanlıkları hakkında uyarılarda bulundu. Doç Dr. Karabekiroğlu, "Genelde anneler, önce çocuklarını yedirir, sonra kendileri yer. Oysa hem tüm dikkatin çocuğun yemesi üzerine odaklanmasından hem de annenin aç olmasından dolayı bu yöntem hem anne hem de çocuk için zordur. Bunun yerine tüm ailenin birlikte yemek yemesi, hem ebeveynlerin yemek yemesinin çocuk için örnek oluşturması hem de öğünlerin tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, birlikte olduğu, mutlu, neşeli sosyal ortamlar haline gelmesi açısından önemlidir. Bunun için öğün saatlerinizde kurallarınız olsun. Beslenme zamanları, çocuk için sadece yemek yiyip karnını doyurduğu vakitler değildir. Öğünler, çocuk için bir öğrenme ortamıdır. Beslenme saatlerinde ebeveyne düşen görev, çocuğun nerede, ne zaman ve ne yiyeceğini belirlemektir. Bu yüzden belli saatlerde, hep aynı yerde çevreden gelecek dikkat dağıtıcı uyaranların olmadığı bir ortamda ebeveynlerinin kendisi için hazırladığı besinleri yiyecektir. Eğer televizyon, oyuncak, ebeveynlerin dil dökmesi gibi odaklanmayı olumsuz etkileyen faktörler varsa, çocuğunuzun yemek yemeye odaklanması bozulabilir. Bu yüzden oyun saatleriyle beslenme saatlerinin birbirinden ayrılması gerekir. Öğün saatleri için ideal süre 15-20 dakikadır. Bundan daha kısa sürede çocuk yemeği bitiremeyebilir. Daha uzun süre ise çocuk için sıkıcı olur ve yemeye karşı daha reddedici olur” diye konuştu.

 

" 'DÖVERİM, SENİ SEVMEM, ANNEN OLMAM' DEMEYİN"

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Karabekiroğlu şu bilgileri verdi: “Ebeveynlerin bu konuda yaptığı hatalardan biri, ‘yeter ki yesin’ düşüncesiyle, yemek yerinin ve saatlerinin çocuğun isteğine göre belirlenmesidir. Çoğu anne, ‘daha rahat yiyor’ diye televizyon karşısında, özellikle de müzik kanallarını açıp yemek yedirir. Bu yöntem çocuğun yemek konusunda kontrol geliştirmesini engelleyecek, ileri yaşlarda da bu alışkanlığın devam etmesini sağlayacaktır. Bunun yerine sessiz, dikkat dağıtan nesnelerin olmadığı ve çocuğun yemeye odaklandığı bir ortamda yemek yemesi, hem ne yediğini fark etmesini sağlar hem de yemek konusunda kendi kontrolünün gelişmesine katkıda bulunur. Ayrıca tadını bilmediği ya da tercih etmediği yemekleri özellikle sebze yemekleri tercih ettiği yemeklerden önce sunmak, çocuğun yiyeceklerin tadını tanımasını ve yediği besinlerin çeşitlenmesini sağlar. Çocuğunuzun yemek yemesi için ya da sizin istediğiniz miktarı yemesi için 'döverim, seni sevmem, annen olmam, evden giderim' gibi sözler söylememeniz gerekir. Çocuğunuz sizin istediğiniz için değil kendi acıktığı için yemesi gerekir. Çocuğunun yediği miktarı yakından gözleyen ebeveynler, bir öğünde yemediği takdirde diğer öğünde daha fazla yiyerek denge sağladıklarını belirtmektedir. Son olarak, çocuğunuzun kilosuyla, yediği miktarla ilgili komşularınızın ya da akrabalarınızın eleştirilerine kulak asmayın."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir