ÇIPLAK’TAN YAYIN İHALELERİNE DAİR AÇIKLAMA

ÇIPLAK’TAN YAYIN İHALELERİNE DAİR AÇIKLAMA
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi Esat Çıplak frekans ihaleleri ile ilgili daha önce yaptığı açıklamaların ve konu hakkında yapılan yanlışların ortaya çıktığını ifade ederek konu hakkında yeniden açıklamada bulundu.

Esat Çıplak konu hakkında yaptığı açıklaması şu şekilde;

  “Yaptığım basın açıklamalarımda ifade ettiğim hususları Üst Kurulda ifade ettim gibi, ihale sürecine katkıda bulunma hususunda gerekli tüm önerileri sağladığım, kamunun ve yayıncıların faydasına olacak tüm hususları Üst Kurul toplantılarında arz ettiğim bilinmelidir.

  İhalenin iptali ile sonuçlanan sürecin memleketin hayrına olacak şekilde yeniden dizayn edilmesi gerekmektedir. Frekans planlamasından başlayarak, süreç yeniden gözden geçirilmeli özellikle yerel ve bölgesel medyanın da faydalanacağı bir formül bulunmalıdır. Ulusal TV'lerin inisiyatifine kalmış bir yerel medyanın hayatını devam ettirmesi mümkün değildir. Karasal ortamdan yapılacak tüm TV yayınları halen kablo ortamından, uydu ortamından, IP ortamından zaten yayın yapmaktadırlar. Ülkemizin kaynakları sınırsız değildir. Bu nedenle yeni yayın mecrasının ve sayısal yayın tekniğinin yeni katma değerler sağlayacak şekilde dizayn edilmesi zorunluluktur.  

   Daha önce ben demiştim diyerek ihalenin iptal edilmesini bir kişisel mesele haline getirmek istemiyorum. Ancak bildiğim doğruların memleket yararına işlem görmesi bir RTÜK Üyesi olarak beni de ziyadesiyle mutlu edecektir.

   Bilinmelidir ki mahkemeler hukuka göre kararlar verirler ve bu kararlara uymak idareler için gereklidir. Mahkeme kararları uygulanırken yeni bilinmezlere yelken açılmamalıdır. 20 yıla yakın bir medya sektörünün yeni kurallarla çıkmazlara girmesine engel olunmalıdır. Bu görev RTÜK ve Üst Kurulun görevidir. Ulusal TV kuruluşları dâhil olmak üzere bazı yayıncı kuruluşların gelir ve giderleri diğer kuruluşlara göre kıyas götürmez bir büyüklük arz etmektedir.           Bu nedenle tüm bu kuruluşların aynı şartlarda ihaleye girmesi ekonomik olarak zayıf kuruluşlar için haksızlık olacaktır.

   Karasal Sayısal TV İhalesi şekil şartları itibariyle RTÜK tarafından yapılmış olsa da, sonuçları ile henüz kuruluşlar karşılaşmamışlardır.

   Karasal sayısal yayının başlangıç yatırımı son derece büyük bir yatırımdır. Yerel ve bölgesel kuruluşlar yanında ekonomik getiri sınırlı olan ulusal TV kuruluşları için bile bu yatırım kayda değer bir büyüklüktür.

 Tüm bu yaşananlardan ders çıkarılmalı, Tüm bu sakıncaları ortadan kaldıracak, kamu yararını büyütecek yayıncı kuruluşları altından kalkamayacakları ekonomik yüklere sürüklemeyecek, yeni yayın teknikleri ile karasal ortam düzenlenerek, yaşanan bu talihsizlikler kazanca dönüştürülmelidir. Bu konuda sektörün özellikle de sınırlı ekonomik güce sahip medya ile yerel medyanın  katkı sağlamaya hazır olduğunu da hatırlatmak isterim.”

            

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel