ERTAN SAĞLAM

ERTAN SAĞLAM

ÇIPLAK AYAKLAR...

ÇIPLAK AYAKLAR...

     Tüm hemşerilerimin Ramazanını kutlar hayırlar getirmesini, uyanışımıza vesile olmasını dilerim.

     Konunun başlığını biraz enteresandır. Bundan 3 yıl önce böyle bir yazı kaleme aldım caminin imamları bana kızmıştı ve halen daha bu kızgınlıklarını hissediyorum. Bu yazacağım konuyu iki kademede, iki farklı boyutta yazacağım, Çarşamba’nın merkez camilerinden Rahtıvan Camiden bahsedeceğim.

     Ramazan ayı öncesi camiimizin iç halıları yenilendi güzelde oldu fakat dikkati halılar değil de, camiye çıplak ayakla girenlerin engellenmesi, çıplak ayakla camiye kimseyi sokmamalarıdır. Ben diğer konuya birazdan geçeceğim, insanların namaza uzak olduğu bir zamanda böyle bir yaklaşımı doğru bulmuyorum. İnsanları camiye çekeceğimize onları ufak tefek sebeplerle camiden uzaklaştırılmalarına sebep oluyoruz diye düşünüyorum, ayrıca caminin altında rutubet ve koku hakimdir.

     Peki çıplak ayakla camiye sokmuyorsanız, bir sepet dolusu çorap bırakın girişe...

      İnsanlar oradan istifade etsinler yani çözüm yolları mevcuttur. Hani halk arasında anlatılır; "Hocanın biri bir köyde camiye gitme yeri alıştırmış, öbür hocada bu durumu görünce şaşırmış olmaz demiş abdestsiz  namaza durulur mu" deyip giden hocada "Ben abdestsiz kazandırdım sende abdestli öğret" misali insanların.

     Zaten camilere insanların uzak kaldığı bir zaman dilimindeyiz. Birde şuna şahit olduk. Vatandaşı kovarcasına camiden "çık çıplak ayakla giremezsin" demeleri de   bir abes değil mi?  Adam demez mi "Sana ne lan babanın yeri mi?. Allah’ın mekanına girerken sana mı soracağım" Demez mi?

      Belki Sayın İlçe Müftümüz farklı düşünebilir, saygı duyarım. Ama camilerimiz cemaat yönünden garip ve yetim değil midir diyorum?. Ayrıca ben bu yaşa kadar hiç camilerden mantara, zehirlenmelere rastlamadım. Bu başka bir bakış açısıdır.

      Şu da bir gerçek insanlarımızın temizliğe dikkat etmediğidir. Namazın şartlarına uymadığını herkes biliyor. Dinde eksiklileri hep görüyoruz  buda ayrı bir sıkıntıdır diyorum.

     Şimdiki anlatacağım bir görüntü hocalarımızın biraz olsun haklın olduğunu ispatlar derecesindeydi. Bu Cuma günü Rahtıvan Camiin alt kısmında namaz kıldık. Memleketimizin esnaflarından Sayın Adem Semiz, solumda Av. Mehmet Yıldız bey vardı. Bir ön safta çıplak ayakla namaza gelmiş bir vatandaşımız vardı. Hoca efendi hutbe okurken nahoş bir görüntü dikkatimi çekti.

     Vatandaş hutbe dinleme esnasında cami içinde ayak temizliği yapıyordu. Bu görüntüyü Adem bey’e gösterdim, adamcağız cami içinde manikür pedikür temizliği yapıyordu. Bunu da görünce yukarıda anlattığım konuyu hatırladım da madalyanın iki yüzünü sizlere yansıtmak istedim.

     Ama çıplak ayak konusunda camiye girmeye konusunda biraz daha duyarlı olursa insanların Cuma gününe bir gün önceden hazırlanması gerektiğini cumanın önemini iyi işlenirse belki bir çözüm olur diyorum. Özellikle temizlik konularının çok çok anlatılması gerekir diyorum bu konuyu okurlarımın takdirine bırakıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ERTAN SAĞLAM Arşivi