“Çiftçinin yanında olsunlar”

“Çiftçinin yanında olsunlar”
Çarşamba ilçesine bağlı Eğercili Mahallesi’nde kurulacak olan Biyokütle Enerji Santrali’nin yapılmasını istemeyen vatandaşlar yaptıkları eylemler ve basın açıklamaları ile tepkilerini dile getiriyorlar. Eğercili Mahallesi’nde Biyokütle Enerji Santrali’ni

“SANTRALİ İSTEMİYORUZ”

Eğercili Mahallesi Muhtar Mehmet Kalebay, “Eğercili Mahallesi’ne yapılacak olan elektrik santrali tarım arazisi olan bir yerdir. Tabi ki böyle bir tarım arazisine vatandaşın istemediği bir santralin kurulmasını istemiyoruz. Ben her zaman vatandaşımın yanındayım. Birlik beraberlik olduğumuz takdirde bu santralin buraya kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Burada bize sahip çıkmayanlar Ziraat odaları başkanı, Muhtarlar Dernek Başkanı, Meclis üyeleri, özellikle Samsun Büyükşehir Belediye’si Meclis üyesi Çınarlık’ın yerlisi Nihat Soğuk’tur. Böyle bir santral eğer tarım arazisine faydalı ise gelsin açıklamasını vatandaşıma yapsın. Bu vatandaşlarımıza sahip çıkılması gerekmektedir.” dedi.

“MUHTAR OLARAK AĞIR BİR SORUMLULUK İÇERİSİNDEYİM”

Eğercili Mahalle Muhtarı Mehmet Kalebay, santralin mahallelerine yapılmaması noktasında önemli bir sorumluluk içerisinde olduğunu belirterek, “İnsanlarımız şuanda zor durumda. Birlik beraberlik yok ama cesaretlerini Eğercili Muhtarı olarak bana yüklüyorlar. ‘Muhtar bunu sattı, parasını yedi, peşkeş çekti’ diyorlar. 2 aydan bu güne kadar mahalleli ile mücadelemi sürdürüyorum. İnsanlarımız bir şey söylerken gelsin bana söylesinler. Nasıl ben vatandaşımdan %75-%80 oy aldıysam, onların sorunlarına çözüm bulmak, yardımcı olmak benim başlıca görevimdir. Yarın bir gün o santral kurulmuş olsa bile, bacasından duman tütmeye başlasa bile ben vicdanen rahat olacağım. Çünkü ben yapılmaması için sonuna kadar mücadelemi vereceğim. Vatandaşlarımı yalnız bırakmadığım için onlarla birlikte mücadelemi sürdürdüğüm için çok rahatım.” dedi.

2 AYLIK SÜREÇTE İLGİ GÜNDEN GÜNE ARTIYOR!

Muhtar Kalebay, “Santral için olan birlikteliğimiz günden güne çoğalıyor. Bizim yasal hakkımızı aramak için yaptığımız itiraz sonucu mahkeme santralin depo alanını durdurmuş vaziyette. Şuan içerde ruhsatsız çalışıyorlar. Bizimde tabiî ki o kadar tepki gösterecek durumumuz yok. Avukatlarımız var, takip edenimiz var. Bunlar vatandaşımızın her zaman yanında.” ifadelerini kullandı.

YÜRÜYÜŞ YASAĞI AÇIKLAMASI

Mücadelemizi sürdürürken aldığımız karar doğrultusunda Çarşamba Merkezden Eğercili santral inşaatı yanına kadar yürüyüş kararımıza ilgili makamlarca müsaade edilmediği söylemleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Kalebay, “Hava şartları uygun olmadığı için meydandan Eğercili’ye kadar yürüyüş yapmamız mümkün olmayacaktı. Bu yürüyüş düşüncemizi ilerleyen günlerde daha uygun bir ortamda uygun olursa yapmayı planlıyoruz.”

“KARŞI OLAN BİZLERLE BİRLİKTE”

Muhtar Kalebay, yapılan önceki eylemlerde bulunan ancak son yapılan basın açıklamasında katılım sağlamadığı nedeniyle birçok kişinin merakını çeken Ayvacık ve Terme Ziraat Odası başkanlarının gelmemesi eleştirileri ve söylemlere de dikkat çekerek, “Biz zaten o gelsin, bu gelsin istemiyoruz. Gelenin her zaman yanındayız. Kimseyi özel olarak bu toplantıya çağırmamıza gerek yok. Burada yapılan bir fabrika var. Bu fabrikaya karşı olan geliyor.” şeklinde konuştu.

RÜŞVET İDDİALARINA DEĞİNDİ!

Rüşvet iddiaları çerçevesinde  sorduğumuz Ayvacık ve Terme Ziraat Odaları Başkanları kendilerine rüşvet teklif edildi söylemine karlı asıl sizin köyünüze inşaat yapılıyor onlara yapılan bu teklif size de yapıldı mı yapılmadı mı?. Başkalarına teklifin gidip size gelmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Muhtar Mehmet Kalebay, “Benim hak etmediğim parayla işim olmaz. Bana gelip rüşvet teklifinde bulunmadılar. Ayrıca Ayvacık ve Terme Ziraat Odaları başkanlarımıza rüşvet teklif edip etmediklerini bilemem. Benim hakkımda rüşvet aldığım yönünde söylemde bulunanlar var. Benim rüşvetle işim olmaz. Ayrıca herkes kime ne teklif edilip edilmeyeceğini iyi biliyor demek ki. Ne diyeyim benim haram olan parayla malla hiç işim olmadı olmayacak. Biz halkımızdan aldığımız güçle mücadeleye devam edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

“SANTRAL ZARAR GETİRECEK”

Hacılıçay Mahallesi’nde 55 yıldır çiftçilikle geçimini sağladığını ifade eden Mithat Sezgin ise, “Rabbimiz bizlere güzel Çarşamba Ovası’nı nasip etmiş. Biz bu ovanın kirlenmesini istemiyoruz. En başta bu santralin bu ovaya yüzde yüz zarar vereceğine inananlardanım. Çarşamba Ziraat Odası Başkanı seçilmesinde büyük katkılarımız olan Muammer Aydemir’in bu duruma karşı çıkmaması ve köylünün perişan durumda olması gerçekten üzücü. Köylünün derdinin dinlenmesi lazım. Ayvacık ve Terme Ziraat Odası başkanlarımız santrale karşı çıktılar. Çarşamba Ziraat Odası Başkanımız neden santrale karşı çıkmıyor? Kendisi şuan karşıda kafede oturmuş bizi izliyor. Kafelerden çiftçiyi izlemekle oda başkanı olmaz. Ziraat Odası başkanları kendilerini seçen çitçilerinin yanında yer alıp, onlarla birlikte hareket eder. Kafelerden çiftçisini izlemez. Bu ayıp. Mutlaka gereği yapılacaktır.” Dedi.

Sezgin açıklamalarının devamında “Bir rant meselesi mi var? Gariban köylüye sahip çıkılmıyor mu? Santral dolayısıyla diğer şehirlerde meyve ağaçlarının yandığı biliniyor. Köylüler bir çare bulunmasını istiyor. 123 Ziraat Mühendisine sordum. 5-6’sı dışında hepsi bu santralin zararlı olduğunu söylediler. Bizim Samsun milletvekillerimiz var. Ama Milletvekili Fuat Köktaş, kendisinden başkasını tanımıyor. İstese 1 saatin içerisinde bu santrali durdurabilir. Ben bu santralin bu cennet ovamıza yüzde yüz zararlı olacağına inanıyorum.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber