Çiftçiler Şeker Pancarı ile yeniden kazanacak

Çiftçiler Şeker Pancarı ile yeniden kazanacak
Çarşamba Şeker-İş Sendikası, Çarşamba’da Şeker Pancarı ekiminin arttırılması amacıyla görüşmelerine devam ediyor. Bu konuda Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör ve yönetim kurulu üyeleri ziyaret edildi

 

HABER-FOTO: SERKAN KARAHAN

Özelleştirme kapsamına alınması gündeme gelen ve Başbakan Erdoğan tarafından özelleştirilmesi durdurulan Çarşamba Şeker Fabrikasında bu yıl Şeker Pancarı ekimi ve fabrikanın yeniden çalışır duruma getirilmesi için çalışmalara hız verildi. Çarşamba’da Şeker Pancarı üretimini arttırmak ve Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden eski günlerine kavuşmasını hedefleyen Çarşamba Şeker-İş Şubesi görüşmelerini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız ile görüşen Şeker-İş heyeti şeker pancarı üretimi için destek istemiş ve beklenen ilgiyi görmesi heyeti heyecanlandırmıştı. Bu görüşmeden sonra ise Şeker- İş heyeti bu kez Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör ve yöneticilerini Oda başkanlığında ki makamında ziyaret ettiler.

Yapılan görüşmede Çarşamba Şeker-İş Şube Başkanı Sinan Türe Çarşamba’da Şeker Pancar ekiminin yeniden başlaması konusunda İsmail Güngör’den destek istediler. Bu konuda çiftçilerin Şeker Pancar ekimi konusunda teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Şeker- İş Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, Şeker Pancarın önümüzdeki dönem çiftçiye ciddi bir gelir getireceğini iddia etti. Türe, önümüzdeki yıl pancarın yaklaşık 140 kuruştan satılacağını düşünüyoruz. Ve kampanya karşılığın çiftçimizin üreteceği pancarın %20’si kendisine geri küspe olarak verilecek. Bu da çiftçimize eğer hayvan yetiştiriyorsa büyük bir destek olacak” dedi.

Türe, halk arasında bazı kesimlerin bu yıl verilecek fiyata inanmadığını ve bu nedenle çekimser kaldığını duyduklarını belirterek, “Bu rakamlar arasında çok fark olmayacak. Ama çiftçilerimiz son yıllarda özellikle fındık, mısır, fasulye gibi ektiği, ürettiği hemen her sebze ve meyveden zarar etti. Hem çok emek verip uğraşıyor hem de gübresi, ilacı ve çalışmalarının karşılığını Sebze ve Meyve Haline kadar getiriyor ve beklentisinin ya altında veriyor ya da halin etrafına, Yeşilırmak’a döküp gidiyor. Şeker Pancarında bu yok. Şeker pancarını ne kadar üretirseler kilo başına verilecek ücretini alacaktır. Bizim bölgemizde ki pancarın şeker oranı düşük o nedenle fiyatı da düşük dedikoduları ile çiftçiler pancardan soğutuldu. Siz şeker oranına bakmayacaksınız. Siz ektiğiniz ve fabrikaya getirip teslim ettiğiniz pancarın kilosuna göre fiyatınızı alacaksınız. Şeker oranını fabrika olarak yetkililer zaten belirliyor” şeklinde konuşarak çiftçilerin yeniden şeker pancarı ekerek zarardan kara geçmeleri için son fırsat olduğunu belirttiler.

Tarıma yönelik saniye destek şart

Çarşamba Zriaat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Çarşamba’da her zaman eksikliğini hissettiğimiz tarıma dayalı sanayinin en önemli ayaklarından biri olan ve alanında tek olan Şeker Fabrikamız var.  Bizler için ve Çarşambamız için aslında kaçırılmaması gereken bacası tüten tek tarıma dayalı sanayimiz burası ve bu sanayiye çiftçilerimizin bizlerle birlikte sahip çıkacağına inanıyorum. Şeker Pancarı eskiden karı çok güzel olan ve Çarşamba Çiftçisine büyük desteklerde bulunan bir üründü. İnşallah el birliği ile yeniden bu karı yüksek, verimi bol üretime geçerek hem Şeker Fabrikamızın kapanmasını ve iş istihdam alanının yok olmamasını sağlayacağız hem de çiftçilerimiz yıllar sonra yeniden kara geçerek ürettiğiniz karşılığını alacaktır. Bizler de Ziraat Odası olarak sizlere elimizden geldiğince destek vereceğiz. İnanıyorum ki şeker pancarı ekimini Çarşamba ve bölgemizde yeniden canlandıracağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel