Çiftçi Lokali için anlamlı karar!

Çiftçi Lokali için anlamlı karar!
Çarşamba Şeker Fabrikası arazisi içerisinde bulunan Çiftçi Lokali, TMO’ya fındık vermek için bekleyen üreticilerin temel ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla fındık üreticilerine kapılarını açtı. 

Bölgenin önemli bir sanayisi olan ve yakın dönemde tam üretime geçmesi beklenen Çarşamba Şeker Fabrikası’nda üretim için gerekli mücadele ve çalışmalar aralıksız devam ediyor. Çalışmaların sürdüğü fabrikanın arazisinde bulunan ve fabrikada üretiminin henüz başlamaması nedeniyle Çiftçi Lokali’nin TMO’ya fındıklarını satmak amacıyla gelen fındık üreticilerine tahsis edilmesi fikrini Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker, Çarşamba Şeker Fabrikası Müdürü Mevlüt Dülger ve Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ile paylaştı. Fikre olumlu bakan Müdür Dülger  ve Başkan Doğan, Çiftçi Lokali’nin TMO’nun alım noktasında bekleyen fındık üreticilerine tahsisi için harekete geçtiler. Alınan ortak kararla birlikte Çiftçi Lokali, TMO’nun alım noktasına gelerek fındığını satmak isteyen çiftçilerin uzun kuyruklarda ve olumsuz hava şartlarında mağdur olmaması için kullanıma açıldı. Çarşamba Belediyesi ve Çarşamba Şeker Fabrikası personellerinin fındık üreticilerine hizmet verdiği lokalde, çiftçilere sıcak çay ikramı yapılıyor. 

TMO’nun alım noktasına gelen çiftçileri ziyaret eden ve Çiftçi Lokali’nde incelemelerde bulunmak amacıyla gelen Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ve Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir burada bir süre çiftçilerle sohbette bulundular. 

“Üreticiler ihtiyaçlarını giderebilecekler”

Sohbet sonrası Çiftçi Lokali’nin fındık üreticilerine tahsisi hakkında konuşan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Çiftçi Lokali Çarşamba Şeker Fabrikamız için oluşturulmuş bir alandı. Çarşamba Şeker Fabrikamız deneme alımı yapacak ama Belediye Başkanımız ve Şeker Fabrikası Müdürümüzün yaptıkları görüşmeler sonrasında bu lokalin fındık getiren çiftçilerimize tahsis edilmesine karar verildi. Ben hem Belediye Başkanımız Halit Doğan’a hem de Çarşamba Şeker Fabrikası Müdürümüz Mevlüt Dülger’e teşekkür ediyorum. Çiftçilerimiz burada temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Özellikle yağışlı havalarda burada çiftçilerimiz sıkıntılar yaşıyordu. Çarşamba Ovamızda bilindiği gibi fındık üretimi yoğunlukta. 455 bin dönüm alanda fındık üretimi yapılmakta. 135 bin dönüm boş alanımız var. Buralarda da sebze-meyve yetiştiriliyor. Ama burada bizim çiftçimizin bir özelliği var. Ürün para ettiği zaman, o ürüne yöneliyor. Fabrikanın bacasını tüttüğünü gördüğü anda buraya rağbet daha da artacaktır. Geçen yıl 30 bin tona bölgede şeker pancarı üretimi yapıldı. Bu yılda burada bir deneme alımının yapılmasını bekliyoruz. Belediye Başkanımız da zaten bu işin peşini bırakmıyor. Mücadele veriyor. Seneye inşallah fabrikamız faaliyete geçecektir.” Dedi. 

“Sadece pancar değil, tüm üreticilerimizin yanındayız”

Çarşamba Şeker Fabrikası Müdürü Mevlüt Dülger’de, Çiftçi Lokalinin fındık üreticilerinin kullanıma açılması fikrini paylaşan Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker’e şükranlarını sunarak, “Basının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Çiftçi lokalimiz burada atıl bir vaziyette dururken, sizler gelerek Çiftçi Lokalinin diğer çiftçi arkadaşlarımızın da hizmetine açılması fikrini belirttiniz. Bu güzel bir olay. Zaten TÜRK-ŞEKER sadece şeker pancarı üreticisinin değil, tüm çiftçilerimizin yanında. Fabrikamızın açılış konusuna değinecek olursak, Genel Müdürümüz Mücahit Alkan bey, büyük bir mücadele veriyor. Ben bu iradenin bir temsilcisiyim. Şehrin dinamikleriyle birlikte, Belediye Başkanımız ve siyasi isimler, bu işi kendilerine mesele etmişler. İnşallah fabrikayı el birliği ile çalıştıracağız. Ben desteklerinden dolayı tüm herkese teşekkür ediyorum.” dedi. 

“TÜRK-ŞEKER’in çiftçilere ne kadar önem verdiğini gördük”

TMO alım noktasında ki üreticilerle görüştükten sonra konuşma yapan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Bugün Çarşamba Şeker Fabrikamızın bir bereketini daha hep beraber burada görmüş olduk. Burada boş durumda olan depolarda Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımı yapıyordu. Bu sayede de fındık üreticisi çiftçimiz desteklenmiş oluyordu. Çarşamba Şeker Fabrikası’nda da geçen yıl modernizasyon çalışmaları başlamıştı. Ancak pandemi şartları her şeyi etkilediği gibi Çarşamba Şeker Fabrikası’nın açılmasını etkiledi. Ama bu çalışılan modernizasyon aşamalarında TÜRK-ŞEKER’in çiftçilere ne kadar önem verdiğini, öncelikle çiftçi lokalini yaparak göstermiş oldu. Çiftçi Lokalimiz burada boş durumdaydı. Ziraat Odası Başkanımızda, fındığını TMO’ya satmak için gelen üreticilerin yağışlı havalarda zor durumda kaldıklarını belirtmesi üzerine çiftçi lokalini fındık üreticilerine tahsis ettik. Burada çiftçilerimiz sıcak çay, lavabo ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Çiftçilerimiz için ayrıca bu durum traktörlerle gelecek yıllarda getirecekleri Şeker Pancarının da provası niteliğinde oluyor. Çarşamba’da 10 yıldan beri bacası tütmeyen bu fabrikayı inşallah birkaç yıl içerisinde bölgenin yıldız lokomotif işyerlerinden biri haline getirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşarız. Yeni müdürümüzde görevine başladı. Kendisi Ereğli’den geldi. Çok tecrübeli ve bilgili bir müdürümüz. Daha önceki müdürümüz Akif beyle de bölgede çok çalışmalar yapmıştık. Ben Genel Müdürümüz Mücahit Alkan beye şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten bu işin bu aşamaya gelmesinde katkısı çok büyük. Milletvekilimiz Fuat Köktaş bey, fabrikanın açılması için insanların yeniden şeker pancarı üretir hale gelmesi için gayretleri çok büyük. Tüm milletvekillerimize, büyüklerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Çiftçilerimiz daha layık olduğu şekilde, ürettikleri ürünü daha da karlı bir şekilde satarak Çarşamba ekonomisine katkı verecektir diye umut ediyoruz.” şeklinde konuştu. 

Başkan Doğan: “ Zor olana talibiz”

Belediye Başkanı Halit Doğan, ilçede çözüme kavuşturulmamış sorunların çözümü ve bugüne kadar yapılmamış hizmetlere imza atmak için gayretle çalıştıklarını aktararak, “Bizim amacımız kalıcı işler yapmak. Altyapı çalışmalarımız Çarşamba’nın 50 yıllık ihtiyacını giderecek bir iş. Çarşamba’nın içme suyunun arıtması da aynı şekilde. Çarşamba Şeker Fabrikası 10 yıldır çalışmayan bir ekonomi. Her yıl burada TÜRK-ŞEKER’in 40 Milyon liraya yakın bir maliyeti var ama şuanda buranın devlete bir lira getirisi yok. Eğer biz burayı çalışabilir hale getirebilirsek, devletin üzerindeki 40 milyon liralık yükü almış oluruz. En az buradan Çarşambalı insanlarımızdan 300-500 kişi kampanya döneminde çalışmış olur. Buradan üretilen pancarı getiren, taşıyan, buradan götüren, üreten herkes bu işten para kazanır. 10 sene önce Çarşamba’ya senede 4 kere para girerdi. Buradan elde edilen küspe ile bölgede hayvancılık gelişecek. Bunlar bu memleket için bence olmazsa olmaz ihtiyaçlar. Üretmekten başka bir çaremiz yok. Üretmek için bir zorluk gerekiyorsa, biz bu zorluğa talibiz. Allah’ın yardımı ve milletimizin destekleri ile bu işleri gerçekleştireceğiz. Buranın hemen yakınında Organize Sanayi Bölgesi’nde iki fabrikanın temel kazısı başladı. Altyapı ihalesi sürecine girildi. Gelecek yıl o bölgenin altyapısına başlanacak. Bir taraftan Tekstilkent projemiz başladı. TKDK’nın çağrısı var. Biraz maliyetler arttı. Yatırımcılarımızın bu nedenle gözü korktu ama inşallah yatırımcılarımıza sunulan desteklerin de artmasıyla birlikte onlarla Tekstilkent’te yeni bir atılım yapacağız. Ayvacık Yolu üzerinde çok büyük bir istihdam oluşacak. 5-10 sene sonra çok daha güzel günler bizi bekliyor.” dedi. 

Konuşmaların ardından Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Çarşamba Şeker Fabrikası Müdürü Mevlüt Dülger, ŞEKER-İŞ Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, Çay Mahallesi Muhtarı Kadir Yanak ve Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker TMO’nun Şeker Fabrikası’nda ki alım noktasını ziyaret ettiler. TMO yetkililerinden bilgi alan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, fındık üreticilerine bereketli sezon dileğinde bulundu. 

153451-001.jpg1454654-001.jpg23232-002.jpg

HABER: Nurhan GÜZEL – Aybüke ŞEKER 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber