ERTAN SAĞLAM

ERTAN SAĞLAM

ÇERKEZ OLMAK VARMIŞ

ÇERKEZ OLMAK VARMIŞ

Neren çıktı bu söz demeyin.  Şahsen Çerkez toplumunu çok sever ve saygı duyarım. Hatta akrabalığımda vardır. Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık bölgelerini avucumun içi gibi bildiğimi de iddia ederim. Mesleğim itibariyle çok gezen biriyim.

Ama şu memlekette Çerkez köylerinin yollarına hayran kaldığımı söylemek istiyorum. Eleştiri yapıyorum ama bu rencide edici değil burada küçük bir nüansa dokunuyorum.  Büyükşehir yasası yürürlüğe girdiği için köyler mahalle oldu. Bu mahallelerin ana yolları büyükşehir, ara yollarını ilçe belediyesi yapacaktır. Yukarı köylerde başlayan yol yapımı betonlama ile devam ederken bazı mahallelerin yolları mıcır denilen ince taşla döşenmektedir. Buna eyvallah eskiden hiç yoktu ya diyoruz.

Ama öyle mahallelerimiz var ki oralardan geçerken insan diyor ki bu yol şehrin göbeğinde yok. Hatta şuan Çarşamba’nın hiçbir yerinde yok mesela beton çalışması yukarı köylerde inişli çıkışlı iken bazı köylere öyle beton yapılmış ki sanki bina yapmışlar. Ben işin ayrımcılığında değilim. Köylere hizmet yapılacak ama aynı titizlikle ayni özenle bunu ben söylemiyorum, giderken taşıdığım yolcularda söylüyor.

Çarşamba'mızın Çerkez kökenli köylerinin yollarının mükemmelliğinden özen ve itina ile yapıldığından söz ediliyor. Zaten bunu bende gözlemliyorum. Dikbıyık ve civarı Hacılıçay ve bölgesi gibi diyelim. Kendi aracı olanlar bu bölgeden geçsinler birde Canlı, Oymalı, Demircili, Kürtün Mahalle yollarından geçsinler.

Salıpazarı ve Ayvacık Mahalle yolarından geçsinler. Şimdi Kızılot bölgesinde çalışmalar var. Mesela Köklük yolu mükemmel sıcak asfalt öyle yola merkezde yok. Denilir ki köprü bağlantısı doğrudur. Ayrıca o körü içinde tüm yetkililere teşekkür ediyorum.

Özellikle Sayın Büyükşehir Belediye Başkanıma teşekkür ediyorum. Sadece buralardaki hassasiyeti diğer mahallelerde gösterirse memnun kalacağımızı söylemek istiyorum. Bu tip çalışmalar kamu oyununda dikkatini çekmektedir. Sayın Başkanımın diğer köy ve mahalle yollarını denetlemelerini bekliyorum. Bir hafta sonunu çalışma bölgesi köy yollarına ayırırsa beni anlayacaktır. Ben köy yani yeni mahalle olmuş, köy yollarını birkaç kez dile getirdim. Yapılan çalışmaların yetersiz yada denetimsiz olduğunu söylüyorum.
En son Terme Emiryusuf yolu betonlama yapıldı. Beton yol şimdiden bozulmuş. Yol dar ve kaza olma riski yüksek. Yapılan hizmet ölümlere neden olacaksa, o hizmetin yapılmaması daha efdaldir diyorum. Sıcak asfaltın daha pahalı olduğu için beton yol yapılıyor deniliyor. Beton yolun ömrü kaç yıldır ki? Örnek yukarıda verdim.

Sayın yetkililer lütfen yapılan ve ihaleye verdiğiniz yolları denetleyin. Göremiyorsanız bana ulaşın ben sizleri gezdireyim. Önce yollarla başlanıldı hizmete ama bana göre başarısız olundu. Ben hizmete karşı değilim. Ben sadece hizmetin adaletsizliğini ve kontrol edilmeyişini dile getiriyorum. Ordu Köyü grup yolu, Demiraslan Köy içi, Kürtün köyü grup yolu gibi birçok köylerimizin yolları berbat ve vahimdir. Hatta bu köylerimizde Çerkez vatandaşlarımızda mevcut diyesim geliyor. Bu konuda tüm yetkililere özellikle ulaşım ve yol yapım onarım tamirat konusunda duyarlılığa ve denetlemeye davet ediyorum.
Bazen içimden geçiyor bizim köyde Çerkez olsaydı bu yollarda yapılırdı diye hayıflanıyorum.

Sizce haksız mıyım ki?. Katiyen ayrımcılık yapmıyorum yapmam da sadece biraz o köylere tolerans tanınmışsa benzediği için ilgi çeksin ki yetkililerde bu konuyu dikkate alsınlar diye kaleme aldığım bilinsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
ERTAN SAĞLAM Arşivi