Hasan TOPUZ

Hasan TOPUZ

..... ÇERKES SÜRGÜNÜ... 1:

..... ÇERKES SÜRGÜNÜ... 1:

Sevgili Dostlar, 155 yıl önce büyük bir soykırım yaşandı.

Kırım savaşından sonra Osmanlı ile birlikte Ruslara karşı, savaşan çerkezler ve diğer Kafkas Müslümanları, zor duruma düştüler. İngilizler ve Fransızlar savaştan çekilince, Osmanlı yalnız kaldı, Kafkas halkları Rusların inisiyatifine terk edildi. Ruslar, Çerkezlere iki yol gösterdiler, Ya Sibirya sürgün olacaksınız, ya da Anadolu’ya gideceksiniz Çerkezler Anadolu sürgününü kabul ettiler. Korkunç yolculuk başladı. İki milyon Çerkez den yarısı ya denizde boğuldu. Ya da açlıktan, bulaşıcı hastalıktan can verdi. Tam bir soy kırımdı Bu kadar ağır sonuçları olan sürgün tarihte az yaşanmıştır. Beşyüzbin Çerkez kara denizde, balıklara yem olmuştur.
Tam bir insanlık dramıdır.
Olan sürgün deyiş su katılmamış bir soy kırımıdır.
Sürgünle ilgili, bizzat yaşayanlar tarafından anlatılan öyküler insanın tüylerini diken diken ediyor. Ben şahsen, Bu öykülerden Eşimin ninesi NESİME NİNE DEN dinledim. Babası 1864 sürgününde gelmiş.
Bu faciayı yaşayan Çerkezler, yıllarca, denizden çıktı diye balıkları bile yiye memişlerdir, Bu soykırımı hiç unutmayacağız.1864 İŞTE ONUN İÇİN ÇERKEZLER TÜRK MİLLETİNE CANDAN BAĞLIDIRLAR. VATAN MÜDAFFASINDA EN ÖNDE DİRLER. VATANSEVER VE MİLLİYETÇİDİRLER.
Selam ve dua ile. H.TOPUZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan TOPUZ Arşivi