Çekleri Takip Gelişecek

Çekleri Takip Gelişecek
Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz Türkiye Bankalar Birliği Risk İzleme Merkezi Yönetim Kurulu Başkanlığı’na gönderdiği dilekçeyle sahte, çalıntı veya kayıp çeklerin piyasaya verdiği zararı ve çözümlerine ek önerilerini sundu.

 

HABER- FOTO: Nurhan GÜZEL

ÇEKİN SERİ NUMARASI ÜZERİNDEN TAKİP

Bu yılın başında “Elektronik Risk Raporu” adı altında sorgulama sisteminin hayata geçirilmesi amacıyla yapmış olduğunuz çalışmalar için iş dünyası olarak içten teşekkürlerimizi sunuyoruz diyen Yılmaz; Bankalar Birliği Risk İzleme Birimi ve Kredi Kayıt Bürosu A.Ş tarafından 17 Ocak 2013 tarihinde başlatılan elektronik risk raporunda, çek sahibi ile ilgili pozitif ve negatif bilgilerin sorgu yapan kişi veya kuruma iletilmesinin, faydalı olmakla birlikte eksik olduğu değerlendirilmektedir. İstihbaratı yapılan bir Firma’nın kayıtlarının olumlu olması sonucunda alınan bir çekin sahte, çalıntı veya kayıp olması piyasaları etkileyebilmektedir. Eğer başlatılmış olan sistemin amacı, şeffaf bir ticaret hayatının oluşması ise, mutlak suretle istihbarat yapılan kişi veya firmaya ait, sorgulanan çekin seri numarası üzerinden, sorgu yapılan çekin sistemde var olup olmadığı, sahte, kayıp veya çalıntı olup olmadığı bilgisinin de, sistemde olması gerekmektedir” dedi.

Yılmaz Sözlerine şöyle devam etti;

60 Milyar TL

2012  yılında emisyon hacmi piyasada  olan kağıt paranın 60 Milyar TL olarak gerçekleştiğinin altını çizen Kazım Yılmaz; “Sadece   bankalar arası takas merkezi  üzerinden gerçekleşen çek tahsilât tutarı,  adetsel olarak yaklaşık 20 milyon adet ve tutar olarak 350 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Çeklerini  takas yoluyla tahsil  etmeyenler  ve çeklerini  aynı  gün  banka  veznesinden  alanlar  ise bu  tutara yakın bir  orandadır. Bu  sebeple, ülkemizde 2012  yılında, yaklaşık 2 milyon çek kullanıcısı firma üzerinden 60 milyon adet çek ve toplamda 700 milyar TL’lik bir  çek  hacmi   gerçekleşmiştir. Türkiye’de 2012  yılında kullandırılan tüm krediler toplamı 800 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Çek, ülkemizde kullandırılan   tüm  krediler kadar piyasayı fonlayan bir finansal enstrüman olmuştur. Bu  sebeple çek, finansal piyasaların en önemli  araçlarından biri haline gelmiştir.

ÇEK ON KATI DEĞERDE

Bu bilgiler  dâhilinde, kâğıt  para  piyasada dolaşarak sürüm yaratıyorsa, bir adet çek yaprağı da ortalama, sürüm hacminin on katı oranında el değiştirerek finansal piyasalara derinlik katmaktadır. Bu  durum,  aslında bir adet çek yaprağının fiziksel olarak  ayrı  ayrı on kişinin eline ulaşarak son noktada tahsil edildiğinin de bir göstergesidir. Bu sebeple sahte, kayıp ve çalıntı olan bir çek, ayrı ayrı 10 firma üzerinden dolaşmak suretiyle, firmaları zor duruma düşürmekte, hatta iflaslara neden olabilmektedir.

ÇALINTI ÇEKİ DE TAKİP EDECEĞİZ

Ayrıca  bir firmanın işyerinde gerçekleşen hırsızlık sonucu, çalınan çeklerini iptal  edebilmesi için önce savcılığa  müracaat  edilerek, iptal edilecek  çek  bilgisinin, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi üzerinden  3 kez üst üste ilan etmek suretiyle iptal edilebilmektedir. TTK673. Maddesine göre, ilan edilecek süre en az 3 ay, en fazla 1 yıldır. Genellikle bir çek’in iptal davası,3 aylık süreyi bularak iptal edilebildiğinden, böyle bir durumda çeki çalınan Firma’nın çek iptali 3 ay sürebilmektedir. Bu durum bir  adet çekin   on kez   el değiştirmesi sonrasında, zincirleme iflaslara neden olabilmektedir. Önerdiğimiz bu sistem  sayesinde, çeki çalınan firma yetkilisi önce    savcılığa giderek, çalınan çeklerine ait dilekçesini verip 3 aylık süreyi yine beklerken, aynı gün şikâyet dilekçesinin bir örneğini savcıdan onaylatarak bankasına  bilgi  verecek, çekin bağlı bulunduğu banka şubesi de çalınan çeklerin seri numaralarını Kredi Kayıt Bürosu A.Ş sistemine ekleyerek, iptal süresi için geçecek 3 aylık süre içerisinde, sorgu yapan kişilere, sorulan çekin sahte, çalıntı veya kayıp bilgisini anlık olarak iletecektir.

Ayrıca talep etmiş olduğumuz sistemin, mevcut sisteme  entegre edilmesi ile  birlikte, sistem  mükemmel  işleyecek ve halen   bankaların  1  adet çek yaprağı başına  ödemekle yükümlü olduğu 1.000TL’lik tutar da  ortadan kalmış  olacaktır. Bunun sonucunda 2012 yılı sonunda Bankaların 43,5Milyon TL olarak karşılık ayrılan tutarda, piyasaya  kredi  olarak  geri  dönerek bankacılık sistemi de  etkin hale gelecektir. Çarşamba Ticaret Borsası olarak üyelerimiz adına talep ettiğimiz çekin seri nosu üzerinden sorgulanması ile, sahte, kayıp ve çalıntı bilgilerine ulaşarak, kurumunuz tarafından hayata geçen çek istihbarat sisteminin işleyişi mükemmel hale gelmiş olacaktır. Bu sayede işadamlarımızın mağduriyeti de ortadan kalkmış olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber