Çayın tepesindeki tomurcuğun kilosu 2 bin TL

Çayın tepesindeki tomurcuğun kilosu 2 bin TL
Çay bitkisinin en tepesindeki tomurcukların fiyatı artık altınla yarışacak. Çaykur’un yeni ürünü ‘beyaz çay’ın fiyatı 2 bin lirayı bulacak.

Dünyanın en fazla çay tüketilen ülkelerinin başında gelen Türkiye yeni bir ürünle daha tanışıyor. Literatüre ‘gümüş iğne’ olarak geçen ve Çin’de yıllardır üretilen ‘beyaz çay’ Türkiye’de de üretilmeye başlandı. Çay bitkisinin en tepe noktasındaki tomurcuklardan elde edilecek olan beyaz çay, üreticiye yeni bir gelir kapısı açarken üretici firma Çaykur’un ürün yelpazesini de genişletmiş olacak.

 

Önceden zayi oluyordu

 

Çaykur, toplaması bir hayli zahmetli olan tomurcukların kilosunu üreticiden 300 Türk Lirası’ndan almaya başladı. 4-6 kilogram yaş tomurcuktan yaklaşık 1 kg beyaz çay elde edilecek. Gramla piyasada satışa sunulacak olan beyaz çayın kilogram fiyatının ise bin 500 ila 2 bin TL arasında olması bekleniyor. Altın değerindeki bu tomurcuklar bugüne kadar fabrikaya teslim edilen çay yapraklarının arasında değerlendirilmeden zayi oluyordu. Çaykur, 1 kilogram yaş çay yaprağı için üreticisine 1.38 TL ödeme yaparken, 1 kilo tomurcuk için ise 300 TL ödüyor. Tomurcuklar ekstra bir işleme tabi tutulmadan tüketiciye beyaz çay olarak ulaştırılacak. Tomurcuklar her çay bitkisinde olmuyor. Bundan dolayı bir dönüm çay bahçesinden ancak 750 gram ile 1 kilogram arasında tomurcuk toplanabiliyor. Bu tomurcuklarında itina bir şekilde toplanması gerekiyor. Günün belli saatlerinde ve güneşli günlerde toplanabiliyor.

 

LABORATUVAR ÇALIŞMALARI HIZLANDI

 

Çay bahçesi olan üreticiler topladıkları tomurcukları o gün Çaykur’a teslim etmek zorunda. Çay bahçelerinde 1’inci sürgünün başladığı 26 Nisan’dan bugüne kadar Çaykur, üreticiden 281 kg beyaz çay tomurcuğu aldı. Çaykur’un beyaz çay üretimine yönelmesinin Türkiye’de çayın kalitesini de artırması bekleniyor. Üreticiden rağbet gören beyaz çay, Türkiye üretiminin yüzde 75’inin yapıldığı Rize’de üretici bahçelerindeki çay ocaklarının da yenilenmesini beraberinde getirecek. Üretici, tomurcuğu daha verimli olan fidelere yönelecek. Çaykur, üreticinin bu talebini karşılayabilmek için doku laboratuarındaki çalışmalarını hızlandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir