Çatışmalar ‘mültecileri’ de vurdu

Çatışmalar ‘mültecileri’ de vurdu
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar mültecileri de vurdu. Ülkelerindeki iç karışıklık yüzünden Türkiye’ye sığınan mülteciler, Sur halkı gibi ilçeyi terk etmek zorunda kaldı

Sokağa çıkma yasağının 66’ncı gününde sürdüğü Sur ilçesindeki çatışmalar onbinlerce vatandaş gibi ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan yüzlerce mülteciyi de vurdu. Ülkelerindeki savaş yüzünden eşyalarını bırakarak, Türkiye’ye gelen ve Sur ilçesine yerleşen mülteciler, bir kez daha göç yollarına düştü. Sur halkı gibi eşyalarını almadan ilçeyi terk eden mültecilerin büyük zorluklar yaşıyor. Birçok mültecinin nereye gideceğini bile bilmezken, aynı dramı bir kez daha yaşayan mülteciler de Sur halkı gibi yardım bekliyor.

“HER ŞEYLERİNİ ÜLKELERİNDE BIRAKTILAR”

Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve mültecilere yönelik de çalışmalarda bulunan SOHRAM-DER Başkanı Mim Yavuz Binbay, Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye sığınması ile birlikte derneklerinin kapılarını sonuna kadar onlara açtıklarını belirterek, Türkiye vatandaşlarına yaptıkları yardımlardan mültecileri de ulaştırdıklarını kaydetti. Mültecilerin her şeylerini ülkelerinde bırakıp, savaştan kaçıp geldiklerini anlatan Binbay, “Buraya geldiklerinde sınırlı imkanlarla şehrin varoşlarına yerleştiler. Özellikle Sur içine ve çevresine. Çünkü orada kiralar ucuzdu ve yaşamlarını şu ya da bu şekilde idame ettirme çabası içindeydiler. Şimdi Sur’da olayların başlaması ile birlikte güvenlik sebebi ile bu insanlarımız da Sur’un diğer sakinleri gibi orayı boşaltmak zorunda kaldı” dedi.

“NE AKRABALARI NE DE TANIDIKLARI VAR”

Sur sakinlerinin Türkiye vatandaşı olduklarını ve devletin sağladıkları çeşitli yardımlar olduğu gibi talepte bulunma haklarını olduğunu vurgulayan Binbay, “Bunun yanı sıra bazı insanlarımız akrabalarının yanına sığınabildiler. Ancak mültecilerin ne akrabası ne de tanıkları var. Sığındıkları tek bir yer vardı, orayı da terk etmek zorunda kaldılar. Bunların yardım talep edebilecekleri bir yerleri bile yok. Bizden de imkanlarımızın üzerinde talepte bulunduklarında bunu karşılayamaz duruma geliyoruz. Bize şunu söylüyorlar, ‘Eşyalarımızı Suriye’de bırakmak zorunda kaldık. Burada da bir yorgan almıştık ya da sizin verdiğiniz battaniyeler vardı. Bunları da bırakmak zorunda kaldık. Şimdi ne yapacağız bilmiyoruz.’ Kiralık yer bulmamızı istiyorlar ancak bu imkanı verecek durumda değiliz. Çatışmasız yerlerdeki binaların kirasını ödeyecek durumda değiller. Gerek yetkililer gerekse hayır sahibi insanlarımıza bu insanların unutulmaması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANDAN YARDIM BEKLİYORUZ”

Suriyeli Gençler Komitesi üyesi Sipan Dawud ise, bütün dünya devletlerinin göstermediği duyarlılığı, cesareti ve yardımı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendilerine gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Son dönemlerde Sur’da yaşanan çatışmalar sebebiyle oradaki insanlarımız orayı terk etmek zorunda kaldı. Buradaki insanlar akrabalarının yanına yerleşebildiler, bir yerlere gidebildiler ya da devlet onlara belirli imkanlar sağladı. Ancak bizim bu imkanlarımız ne yazık ki mevcut değil. Şu anda ne yapacaklarını bilmez haldeler. Hükümet önce kendi vatandaşlarına imkanlar sunmak durumundadır ancak sayın Cumhurbaşkanından ve Başbakandan duyarlılıklarını devam ettirmeleri Suriyeli mültecilere de belirli imkanlar dahilinde yardım elini uzatmalarını bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir