ÇARŞAMBA'YA ÖZGÜ 'GÜL DONDURMA'

ÇARŞAMBA'YA ÖZGÜ 'GÜL DONDURMA'
Çarşamba ilçesinde dondurma satışı yapan esnaf, dondurmaya verdiği gül şekliyle ilçede 'Gül Dondurma’ farkındalığını oluştururken, vatandaşın yaz aylarında vazgeçilmezi haline geldi.

dondurma-(4).jpgdondurma-(5).jpg

Çarşamba ilçesinde yaklaşık 30 yıldır dondurma satışı yapan 'Kakmak Dondurma' satışı yapan ve 'Gül Dondurma'sı ile meşhur olan Burak Alparslan Aksoy, insanların hayran kaldığı dondurmaya 'Gül' şeklini vermenin nereden geldiğini anlatarak, " Eskiden bu yana elimiz alışmış, herkesin yapabileceği bir şey değil bu ustalık istiyor. 30 yılın vermiş olduğu tecrübe ile ve el alışkanlığı ile oluşan bir olay. Özellikle şehir dışından gelenler her yerde üst üste top şeklinde koyulan dondurmadan sonra bunu görünce pek bilmiyorlar şaşırıyorlar ve özellikle istiyorlar. Zamana ayak uydurmak lazım belki ileride farklı şekillerde verebiliriz. Dondurma işini bir sanata dönüştürdük aslında" dedi

Süt ve salebin orjinal hali

Kendi dondurmalarının diğerlerinden ayıran özelliklerini anlatan Dondurmacı Burak Alparslan Aksoy, "30 senedir burası bizim aile dükkanımız. Ailece bu işi yapıyoruz. Dondurmalarımızı Amasya'dan getiriyoruz. Helal sertifikamız var. Kesinlikle süt tozu tarzı şeyler kullanmıyoruz. Sütten ve Salepten en orjinal halinden oluşan bir dondurmamız var.  Dondurmaya yağ ve süt kullanmayıp süt tozu kullananlar var. Gerçek dondurma kaliteli salep ve sütten olur yani. Birinci kuralı budur dondurmanın. Bizim dondurmamızı kişi yediğinde ekmek gibi yenir. Hemen kaybolup gitmez ağızda, yemeye başladığınız anda uçar gider.  Çok kıvamlı bir dondurma olmaz. Bizim büyük bir fabrikamız var, üretime çok hakim değilim o konuda çok bir bilgim yok ama tamamen doğal ürünler, doğal meyveler, katkısız, boyasız salebin, sütün kalitelisi her şey 1. Sınıf. Yani profesyonel bir ekip tarafından yapılıyor." diye konuştu

"İlk adresleri burası olur genelde"

Dondurmacı Aksoy, ilçede uzun yıllardır tercih edilmesinin sırrını ise şu sözlerle ifade etti. "Halkta gayet memnun dondurmamızdan. İlçede büyük bir rağbet görülmemizin nedeni işinizi iyi yaptığınız ve güler yüzlü olduğunuz zaman halk doğru olanı bulup geliyor.Memnun olduğumuz yere her zaman gideriz. Vatandaş işini güzel yapan güler yüzlü olan, malı iyi olan kaliteli olan yere her zaman gider. Bizim kaç yıllık müşterilerimiz fazlaca var. Yurt dışında yurt içinde, Çarşamba ilçesi dışında yaşayan insanlarda eskiden beri burayı bilir. İlk adresleri burası olur genelde. Eskilerden beri alışık oldukları yer burasıdır. " ifadesini kullandı

Ayrıca ilçede genellikle kakao, sade, karamel dondurmaların tercih edildiğini söyleyen Aksoy, sadece külah dondurma satışı yapmadıklarını, isteğe göre paket halinde ve son dönemde meşhur olan 'Kesme Maraş Usulü' dondurmalarında çokça tercih edildiğini kaydetti.

HABER-FOTO: Büşra KOCATAŞ-Yağmur AYAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber