Çarşamba'ya iki belediye lazım!

Çarşambaya iki belediye lazım!
Çarşamba'ya iki belediye lazım!

Haberin videosu için tıklayınız...

Foto-galeri için tıklayınız...

Çarşamba'nın değişmeyen kaldırım ve yol çilesi, sorun ve şikayetleri bitmek bilmiyor. İlçenin Batı ve Doğu yaka bölgelerinde kaldırım ve yol şikayetlerinin sonuncusuna ilçenin en işlek yollarından olan Hasanlı Sokağı esnaf ve vatandaşları da katıldı. Hasanlı Sokakta ikamet eden vatandaşlar CHP'li Değerli ve MHP'li Kılıç başkanlardan sonra yol ve kanalizasyon sorunlarımızı çözen başka bir başkan hiç olmadı tepkileri dikkat çekti.

'Şikayetler bitmek bilmiyor'

Genel veya yerel seçimler olsun olmasın hemen her gün yol, kanalizasyon, şikayetleri bitmek bilmiyor. Ne kadar yol, kanalizasyon ve hizmet yapılırsa yapılsın vatandaşların her geçen gün büyüyen ve gelişen ilçedeki bu şikayetleri can sıkıyor. İlçede yıllardır kanayan yara olan, şehirleşme noktasındaki geçmişten gelen hata ve yanlışlıklar nedeni ile bu sorun ilçedeki vatandaşları adeta kanser ediyor. Kaldırım, kanalizasyon ve yol çilesi ilçenin hemen her bölgesinde yer yer yaşanmaya  devam ederken, en son bu sorunlardan muzdarip olup şikayetçi olan Sarıcalı Mahallesi Hasanlı Sokak sakinleri, bize hizmet için ilçemizde iki belediye olmalı ifadeleri ile tepkilerini dile getiriyorlar. Sarıcalı Mahallesi Hasanlı Sokak sakinleri CHP'li eski Belediye Başkanı Hüseyin Değerli döneminde gelişi güzel de olsa kaldırımların beton yapıldığını, MHP'li Belediye Başkanı Nazif Kılıç döneminde ise stabilize ve bakımsız olan yolun parke taşı ile döşendiğini ondan sonra bir daha sokağın ilçenin en fazla araç ve yaya trafiğine sahip olmasına rağmen yetkililerin duyarsızlığı nedeni ile kaderine terk edildiğini iddia ettiler.

'Tepki verende var, vermeyende'

Sarıcalı Mahallesi Hasanlı Sokağı sakinleri aslında ikiye bölünmüş görünüyor. Vatandaşların bir bölümü mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Dündar'ın ilçeye iyi hizmetler yaptığını belirterek desteklediklerini ve seçim öncesi sokaklarının gündeme getirilmesine karşı olduklarını dile getirseler de, karşı cephe daha çok tepkili davranıp hizmetin hep doğu yakaya yapıldığını, kendilerine başkanın hizmet getirmediğini iddia ederek tepki gösterdiler. Bir kısım sakinler ise hizmetin her şekilde er ya da geç gelebileceğini ama seçim öncesi bu konuların gündeme getirilerek sokağın ileride yapılacak çalışmalarını baltalamaması adına konuşmaya gerek duymadığını iddia edip tarafsız olduklarını ve hizmetin geleceğine inandıklarını belirttiler.

'Yetkililerden hizmet bekliyoruz'

Sarıcalı Mahallesi Hasanlı Sokak sakinlerinin çoğunluğu nedeni anlaşılmaz şekilde isim vermekten çekinirken, ilçe de hizmetlerin hep Doğu yaka'ya yapıldığına inandıklarını ama batı yakaya hizmetin gelmediğini iddia ettiler. En fazla şikayetin kaldırımlarının yapılmaması doğrultusunda olmasının yanı sıra doğalgazın Hasanlı Sokağına yıllardır getirilmemesi konusuna da tepki gösterdiler. Hasanlı Sokak sakinleri yollarından ve kaldırımlardan şikâyetlerini dile getirirken, Belediyenin hizmette yetersiz kaldığını iddia ederek, bu sorunlarını Belediye Çözüm merkezine yüzlerce defa ilettikleri halde kendi mahalleleriyle ve sokaklarıyla ilgilenilmediğini dile getirip şöyle konuştular.  ''Sarıcalı mahallesi Hasanlı  sokak sakinleri olarak araç ve yaya trafik yollarında güvenle yürüyemiyoruz, yetkililerden yardım ve hizmet bekliyoruz. önce kaldırım ve doğalgazın getirilmesini, elektrik direklerinin kaldırılarak yer altına alınmasını istiyoruz'' diyerek sorunlarını dile getirdiler.

'10 yıldır tek hizmet yapılmadı'

Mahalle sakinleri, kaldırımların bozuk olması yetmiyormuş gibi üstüne üstlük esnaf ve araçların da kaldırımları işgal etmesine tepki gösterirken, bir kısım sokak esnafı ve ikamet edenler ise bu konunun seçim öncesinde yapılmasının provokasyon olduğunu iddia ederken diğer cephede 10 yıldan bu yana yapılmayan hizmetlerin, hiç girilmeyen sokak ve caddelerde yapılmaya başlanmasını belediyenin seçim için yatırım çalışmaları içinde olduğunu, haksız bir rekabetin ve halkın gözünü boyama girişimlerini dile getirdiler. Sakinler sokak başından başlayarak eski SSK Sağlık Ocağı Binasına kadar olan Yol Güzergahında Kaldırımların Esnaflarca İşgal edildiğini, Belediye Zabıtalarının Kontrollerinde ise  esnafların eşyaları çektiğini daha sonrasında yeniden çıkarttıklarını ve kendilerinin mağdur olmaya devam ettiğini dile getirdiler. Bu nedenlerden dolayı yaya kaldırımlarında ya eşyaların olmasından ya da araçların park edilmesinden dolayı insanların mecburen araç yolundan yürümek zorunda kaldığı ve hayatlarının tehlike altında olduğu durumundan yakındılar.

'Tepkimiz seçim için değil hizmet için'

Gazetemize konu ile ilgili şikayetlerini ve tepkilerini  aylardır ısrarlı şekilde bildiren Hasanlı Sokak Sakinlerinden Sedat Keskin, "Görüldüğü üzere kaldırımlarımız bozuk durumda. Bakıldığında geniş görülse de ilerleyen yerlerde kaldırımların daraldığını ve yayaların yürüyemeyeceği şekilde bozuk olduğunu görüyorsunuz.Bu konuyu seçim öncesinde dile getirmemiz bazı kişilerce provokasyon olarak gözükse de seçimle alakası yok. Bu dönemde söyleme fırsatı yakaladığımız için maruzatımızı dile getiriyoruz. Yetkililerden isteğimiz bu olumsuz durumun düzeltilmesi. Burada yayaların can güvenliği yok. Karşıdan gelen araç trafiğini görüyorsunuz ve yayalar kaldırımı değil araç yolunu kullanıyor. Bu aksaklığın giderilmesini istiyoruz. Provokasyonla alakası yok. Zaten Başkan Hüseyin beyle tanışıyoruz ve kendisi de bu durumu gördüğünde hak verecektir. Kendisi de bu isteklerimizin seçimle ilgili olmadığını bilecektir. Çünkü başkan daha önceden şahsi sıkıntılarımla bizzat  ilgilendi ve sıkıntılarımı giderdi. Bu konuyla da Başkan beyin aynı şekilde ilgilenmesini ve bu sıkıntılarımızı gidermesini istiyoruz. Bize yardımcı olan bir başkana seçim öncesi neden böyle bir provokasyon yapalım ki. Biz hakkımız olan yaya kaldırımını istiyoruz" diyerek şöyle devam etti.

Sedat Keskin , "Ayrıca ben geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili sıkıntılarımızı bildiren bir mail'i Belediyeye gönderdim. Ancak bana bir geri dönüş olmadığı gibi araştırmalarıma göre buralarda bir inceleme de yapılmamış. Kaldırımlarımız çok kötü durumda. İlerleyen kısımlarda kaldırımlar esnaflar tarafından kullanılıyor ve araçlarda kaldırım üzerine park ediliyor. Araçlar kaldırımda, yayalar ise araç yolunda. Bu durum sıkıntılarımızı daha çok artırıyor" dedi.

'Bu memlekete iki Belediye lazım'

Hasanlı Sokak sakinleri, "Bu mahalleye ilk gelen aile benim babam ve dedemler olmuş. Bu sokak ilçenin en eski sokaklarından aynı zamanda en fazla araç ve yaya trafiğine sahip bir konumda bulunuyor.Bu sokak her zaman kaderini yaşamak zorunda kalmıştır. Ama Eski Başkanlardan CHP'li Hüseyin Değerli kaldırımları beton yapmış, MHP'li eski belediye başkanlarından Nazif Kılıç ise parke taşlar döşeyerek bizleri çamur deryasından tozdan bulutundan kurtarmış. Daha sonra gelen ve halen başkanımız olan Hüseyin Dündar ise bu sokaktan  geçmemiş ve hizmet olayı ile hiç bir şekilde ilgilenmemiştir. Bu başkanlar dışında Hasanlı sokağına hizmet yapan bir başka başkan olmadı. Mevcut başkan döneminde; bu memlekete iki tane belediye lazım bence. Bu belediyeler Doğu yaka, Batı yaka diye olmalı. Karşı tarafa (Doğu yaka) yapılan binaları, hizmetleri  görüyorsunuzdur. Burada henüz bir kaldırım dahi yok. Köy yolu buradan iyidir. Sokağın başına gidildiğinde manavlar, sebzeciler tüm esnaflar kaldırımı eşyaları ile kapatmışlar, arabalar kaldırımlara park edilmiş, elektrik hatları yer altına alınmamış, doğalgaz mahallemizin ve sokağımızın dibinden geçmesine rağmen sokağımız doğalgazdan mahrum bırakılmış. Yayalar araç yolunda yürürken bir araba çarpsa boşu boşuna gider bir can daha. Gidene Allah rahmet eylesin ama sağ kalırsa da sakat.  Durum bu kadar basit. Bu sokak insanı Allaha emanet yaşıyor anlayacağınız" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti.

'Batı yaka Hasanlı Sokak'a Hizmet yok'

"Mesela bu yol üzerinde bir kaç bina yapıldı ve bu binalar bu tarafa geçit vermiyor. Yeşilırmak dershanesinin o tarafında şehir gelişti ama bu tarafta gelişme olmadı. Oradan buraya ödenek yokmuş. Ama TOKİ’ lerin oraya kadar yol gidiyor. Kaldırımlar yapıldı, doğalgaz döşendi, elektrik yer altına alındı, yani oraya ödenek var. Doğal gaz falan hep o tarafta kaldı ifadelerini kullanan vatandaşlar, "Sorunlarımızı defalarca dile getirdik dinleyen biri yok. Dinleyenlerin hepsi Doğu yaka da. Batı yakaya hizmetin "H" si bile yok. Şu yolda ki parke taşlar  MHP’nin zamanında Nazif Kılıç tarafından yapıldı. Ondan önce burası hep ala bulaydı. Öteki sokakta hiç kaldırım yoktu. O dönem de bu yolun yapımından başka bir çalışma yapılmadı. Kaldırımlarımız Hüseyin Değerli döneminde betondan yapıldı. Beton da yıllardır aşına aşına kalmadı ve bu hale geldi. Ama hiç kimsenin gözü görmüyor görmek de istemiyor. Seçim öncesi yapmazlarsa da daha sonra Genel Seçimler var o zaman yaparlar. Biz alıştık diyeceğim ama bu halk artık hizmete oy vermeli diyorum, kişiye değil. Beğenmek ayrı hizmetin gelmesi ayrıdır. Bizlerin de güzel ve rahat bir şehirde, kaldırımı olan bir sokakta toz olmadan yaşaması en doğal hakkımız.  Biz hakkımız olanları istiyoruz fazla bir şey istemiyoruz."

'Doğalgaz bile yanımızdan geçti ama bize yok'

Sokak sakinlerinden Levent Yiğit ise, Kaldırım yapılacaksa ilk olarak bu cadde üzerindeki arabalar kaldırılmalı. Daha sonra bu yol tek taraflı bile olsa baştan sona kadar yapılmalı. Kaldırım sorunları, yol sorunları derken herhangi bir şekilde bu mahalleye hiçbir şey yapılmıyor şeklinde açıklama yaparak şunları dile getirdi. Yiğit, "Diğer taraflara sonsuz hizmet var buraya yok. Toplu şekilde mahalledeki kişiler şikâyette bulunsa da diğer caddelere hizmet  varken bu caddeye yok. Tabi ki sadece kaldırım ve yol sorunu yok. Mesela bu mahallede hala doğal gaz yok. Diğer mahallelerin hepsine geldi fakat bu mahallede yine hizmet yok. Doğal gazın ilk boruları şeker fabrikası arazisinden dolandı gitti. Olay belli. Bize de hizmet gelse iyi olur" ifadelerini kullandı.

'Belediye gerekeni yapıyor'

Haberimiz üzerine Çarşamba Belediyesinden edindiğimiz bilgilere göre yol ve kaldırım çalışmalarında kendilerinin hizmet yenileme isteklerinin olduğu ancak elektrik direk ve hatlarının yer alına alınması, doğalgaz hattının döşenmesi çalışmalarının yanı sıra istimlak sorunları nedeni ile çalışma yapamadıklarını çözüm arayışının uzun süreden veridir yapıldığını ve sorun çözülür çözülmez çalışmaların yapılacağı öğrenildi. Kanalizasyon çalışmalarında ise sokak üzerinde fazla sıkıntı olmadığı belirtilirken bazı bölgelerde olan sıkıntılara ise anında müdahale ettikleri belirtildi. Esnafların  kaldırımlara eşya koyma konusunda ise belediye zabıtalarının sık sık uyarılar ve cezai işlemler yapıldığı belirtilirken esnafların kendi düşünceleri ve görevlilerden sonra yeniden malzeme koyma sıkıntılarını çözme noktasında çalışmaların sürdürüldüğü de belirtilirken belediyenin üzerine düşen tüm görevleri yerine getirdiği öğrenildi.

HABER-FOTO: Sema Nur KOÇAKER - Engin ÇAĞATAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber