Çarşamba'nın en eski nüfus kayıtları artık internette

Çarşambanın en eski nüfus kayıtları artık internette
Çarşamba(Samsun) ve çevresi 1834 yılı nüfus kayıtları günümüz Türkçesine çevrilerek, internet sitesi ile herkesin kullanımına sunuldu

Bu durum, 1834 nufus kayıtlarının internet üzerinden ulaşımı açısından bir ilk.

Haber Expres Gazetesi Köşe Yazarlarımızdan emekli Öğretmen Hasan Topuz ve Avukat Sefa Temiz'in uzun uğraşları sonrasında Çarşamba'nın ve Türkiye'nin en eski nüfus kayıtları artık internette. Osmanlı Devleti’nde ilk genel nüfus sayımı 1831’de II. Mahmud zamanında yapılmaya başlanmıştır.  Sadece erkek nüfusun sayıldığı bu sayımdan amaç, askerlik bakımından Müslüman nüfusun miktarını, cizye vergisi açısından da Hıristiyan nüfusun sayısını öğrenmektir. Bu sayım, daha sonra yapılan yoklama sayımlarıyla birlikte takriben 1847 senesinde tamamlanmıştır.

hasan.20130824172719.jpg

2011 yılında  Osmanlı Arşivlerindeki nüfus defterleri araştırmacılara açıldıktan sonra , yerel tarih araştırmacılar Emekli Öğretmen Hasan Topuz ve Avukat Sefa Temiz tarafından bu defterler günümüz Türkçesine çevrilerek aynı zamanda da kitap haline getirilmeye başlandı .

sefa-temiz.jpg

 

Şu ana kadar aşağıdaki 9 bölgenin çevirisi yapılıp kitaplaştırılmıştı ;Of, Ünye, Tirebolu, Çorum, Sürmene, Beykoz, Sivas, Amasya , Zara/Koçgiri .Bunlara en son 10. olarak, Çarşamba ve çevresi nin çevirisi de katıldı. Ancak diğerlerinden farklı olarak , Çarşamba nüfus kayıtları kitaplaştırılmaksızın, daha çok insanın kullanımı için www.carsambanufusdefteri.com adresi ile internette okuyuculara sunuldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber