Çarşamba’nın bitmeyen çilesi Sokak Köpekleri

Çarşamba’nın bitmeyen çilesi Sokak Köpekleri
Çarşamba’da uzun zamandan beri bir sorun olan sokak köpeklerinin artışının bir türlü önü alınamıyor.

 

 

 

Gazetemizde daha önce birçok kez gündeme getirilmesine rağmen sokaklarda gezen başıboş köpekler konusunda hala bir gelişme yok hatta artış var. Çarşamba’daki sokak köpeği popülasyonun önüne geçilemiyor. Sayıları her geçen gün düzenli olarak artan sokak köpekleri vatandaşlar içinde tehdit oluşturmaya başladı.

 Köpeklerin toplu halde şehir merkezinde gezmeleri nedeniyle yolda yürürken tedirgin olduklarını ve yetkililerin sokak köpekleri konusunda ciddi bir çözüm bulamadığını söyleyen vatandaşlar "Bu köpekler başımızın belası. Geceleri yetmiyormuş gibi bir de gündüzleri toplu halde dolaşıyorlar. Köpeklerin öldürülmesini istemiyoruz ancak bir an önce bunların toplanması gerekli. Köpeklerin herhangi bir sağlık taramasından geçtiğine de inanmıyoruz. Köpeklerde olacak herhangi 
bir hastalık ailelerimizi perişan eder” şekline görüşlerini belirten vatandaşlar, konunun bir an evvel bir çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladılar.

 Çarşamba Belediyesi çevre temizlik ekiplerinin sorumluğunda olan Sokak köpekleri dönem dönem toplanılıp kent merkezi dışına bırakılıyor.  Ama bırakılan köpeklerin yerlerine yenileri geliyor. Bu konuda Çarşamba’nın bir an evvel bir hayvan barınağına kavuşması ve sokak köpeklerinin o merkezlerde toplanması gerektiğinin altını çizen vatandaşlar, “sokak köpekleri korkulu rüyamız” oldu dedi.

Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Ali Daşkın, sokak köpekleri ilgili yaptığı açıklama ise toplayarak şehir dışına bırakmanın Popülasyon için bir çözüm olmadığının bir göstergesi Daşkın, “Bir alanda yaşayan sokak köpekleri bölgeyi sahiplenme özellikleri (teritorializm) nedeniyle bölgelerine bağlanırlar, bölgelerini korurlar ve oraya yabancı köpeklerin gelmesine engel olurlar. Bölgelerini beklerler. Bir bölgedeki köpekleri toplar yok ederseniz çok kısa sürede oraya yeni köpeklerin geldiği görülecektir. Yapılan çalışmalar bu alanların çok kısa bir sürede daha fazla köpek istilasına uğradığını göstermiştir. Yeni durumda bu bölgede tanımadığınız köpekler olacak, köpekler de bu alanın insanlarını tanımıyor olacaklardır. Çünkü sokak köpeği sorunu ülkesel bir yaklaşım olmadan bölgesel olarak çözülemez. Bölgeyi kapatmak bile çoğu kez sorunu çözmemektedir. Köpekler bir şekilde kapalı çevreye dâhil olmakta ya da örneğin kedi popülasyonunda artış görülmektedir” diyerek konunun genel olarak ele alınması gereken ve bölgesele indirgenmeyecek bir problem olduğunun ise altını çizdi.

Vatandaşlar Çarşamba’daki sokak köpeği popülasyonuna bir an evvel çözüm bulunmasını isterken, akşamları şehirde dolaşmaktan korktuklarını ve sokak köpeklerinin son dönemde sayılarının çok fazla arttığını belirttiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber