Çarşambalı Çiftçiler İsabella Üzüm Yetiştirmeye Başladı

Çarşambalı Çiftçiler İsabella Üzüm Yetiştirmeye Başladı
Samsun'un Çarşamba İlçesine bağlı Şeyhgüven Mahallesinde çiftçiler şarap ve yemelik İsabella türü üzüm üretimi için fidan dikerek ilk denemeyi yapmaya başladılar.

Çarşamba İlçesi Şeyhgüven Mahallesinde Ziraat Mühendisi İsa Turan, Bölgede bir ilki gerçekleştirdi. İlk aşamada deneme amaçlı Şeyhgüven Mahallesi sakinlerinden Ali Kablan ve Ziraat Mühendisi İsa  Turan 2 bin 500 metre karelik bir alanda İsabella türü üzüm fidanlarını deneme yetiştiriciliğine başlandı.

İlçe Kaymakamı Caner Yıldız'ın İsabella türü üzüm fidanlarını kontrole etti. Yıldız yaptığı açıklamasında,"Üzüm uzun süreden beridir düşündüğüm ve alternatif ürünler arasında girmesinin sağlanmasını istediğim bir ürün. Şeyhgüven Mahallemizde ki Ziraat Mühendisimiz İsa Şahin ve yine eski Muhtarlardan Ali Kablan ve bir kaç çiftçimizle ve yine OMÜ Ziraat Fakültesi ortaklığı ile yüksek sistem de birlikte deneme üretimi yapıyorlar. Bu üzüm üretimi sonunda dönüm başına 2 bin 500 kilogram üzüm beklentileri mevcut. Maddi olarak düşünüldüğünde ise dönüm başına 3 bin liraya yakın bir gelir elde etme şansına sahip bir ürün. Bu bölgede böyle bir karlı ürün henüz yok" diyerek devam etti.

İsabella türü siyah üzüm için bir dönümlük araziden 2 bin 500- üç bin liralık bir gelir azımsanmayacak bir gelir ifadelerini kullanan Kaymakam Caner Yıldız, "Şimdilik küçük arazilerde denemeler yapılıyor. Eğer ki iyi verim alınır ve fidanlar uyum sağlarsa bu bölgenin en gözde ürünü olacağına inanıyorum. Soğuk ve diğer mevsimsel etkilerden de az etkileneceği bir tür. Bu üründen beklentiler karşılandığı takdirde üzümlerden şarap üretimi de yapılabilir.  Yine yapraklarından da yararlanılabilecek karşı bir yatırım. Bölgemizde bunun geliştirileceğine inanıyorum" dedi.

Şeyhgüven Mahallesi Ziraat Mühendisi İsa Şahin, "Şimdilik 2-3 arkadaşımızla birlikte deneme üretimi yapıyoruz. Ürün bu bölgeye kısa sürede uyum sağlayabilirse iki yıl içinde ilk ürünü alabiliriz. Son günlerde yaşanan soğuk ve don olayından çok fazla etkilenmeyen ve bölgemize en uygun ürün olarak düşünüyoruz ve çalışmalarımızı da sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

HABER-FOTO: Nuri Oğuzhan ŞEKER

carsambali-ciftciler-isabella-uzum-yetistirmeye-basladi.jpg

carsambali-ciftciler-isabella-uzum-yetistirmeye-basladi1.jpg

carsambali-ciftciler-isabella-uzum-yetistirmeye-basladi2.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber