ÇARŞAMBA’DA ‘YATIRIM’ VAR AMA KESİNTİSİZ ‘TAHSİLAT’ YOK

ÇARŞAMBA’DA ‘YATIRIM’ VAR AMA KESİNTİSİZ ‘TAHSİLAT’ YOK
Haber Expres Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker, YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu'nu makamında ziyaret ederek Çarşamba İlçesine yapılan yatırımlar ve çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı

Ziyarette Türkoğlu ile Yazı İşleri Müdürü Şeker'in yaptığı çarpıcı görüşmenin detayları ise şöyle:

"YEDAŞ, şehir merkezi ve kırsal bölgelerde gerçekleştirdiği ‘İyileştirme ve Yatırım’ projeleri kapsamında kendi bütçesinden ayırdığı kaynakla Çarşamba İlçesi’ne iki yılda 10 Milyon TL harcadı. Ancak bölgede vadesi geçmiş 3 milyon 834 bin TL’lik alacak var. YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Hedefimiz enerjinin gün boyunca kaliteli ve kesintisiz bir şekilde müşterilerimize ulaşmasıdır. Ancak bunun için kesintisiz tahsilat şart” dedi

Elektrik dağıtım bölgesindeki şebekesini ilerleyen dönemlerdeki ihtiyaçlarını göz önüne alarak günümüz teknolojik altyapısıyla güçlendiren YEDAŞ, 2011 yılından itibaren kamu dönemindeki yatırımlarını 4 katına yükseltti ve 5 yılda 521 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdi. 2016 yılı itibariyle yeni yatırım dönemine giren YEDAŞ, şehir merkezi ve kırsal bölgelerde ‘İyileştirme ve Yatırım’ projelerine ara vermeden 1 milyar TL’lik dev bütçe ile devam edecek. Ancak ‘Yatırım Yılı’ ilan ettiği geçtiğimiz dönemde özellikle tarımsal sulama müşterilerinden tahsilat yapamayan ve Çarşamba bölgesinde 3 milyon 834 bin TL’lik alacağı bulunan YEDAŞ’ın Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi için, kesintisiz tahsilat şart” dedi.

20151119_174755.jpg

YEDAŞ, YATIRIMA AÇIK ŞİRKET ANCAK
TAHSİLAT DA YAPMAMIZ GEREKİYOR

Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illeri kapsayan bölgesinde 58 ilçedeki müşterilerine kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtımı hizmeti sunmayı amaçlayan YEDAŞ, Samsun’un Çarşamba İlçesi’ne 2014-2015 yılları arasında kendi yatırım bütçesinden yaklaşık 10 Milyon TL’lik bir kaynak ayırdı ve tamamını şebeke iyileştirme, arıza, bakım ve onarıma harcadı. Bu dönemde kendi bütçesinden şebekeyi güçlendiren YEDAŞ, enerji tüketiminin tahsilatında ise sıkıntı yaşadı. “Çarşamba’da vadesi geçtiği halde tahsil edilemeyen 3 milyon 834 bin TL’lik bir alacağımız var” diyen YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “YEDAŞ, yatırıma açık, sürekli iyileştirmeyi amaçlayan bir şirket. Hangi bölgenin ne kadar yatırıma ihtiyacı var biliyoruz. YEDAŞ, müşteri memnuniyetine önem veriyor ve bu doğrultuda yatırımın bütçesel payını büyüttük. Hedefimiz enerjinin gün boyunca kaliteli ve kesintisiz bir şekilde müşterilerimize ulaşmasıdır. Ancak müşterilerimize çağrımız, yatırım isteniliyorsa kesintisiz tahsilat yapmak zorundayız” dedi.

İYİLEŞTİRME VE YENİLEMEDE
6 MİLYON TL HARCANDI

2014-2015 yılları arasında Çarşamba’da gerçekleşen yatırım çalışmaları hakkında bilgi veren YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Çarşamba İlçesi mesken, ticarethane ve sanayinin dışında tarımsal sulama müşterilerinin de yoğun olduğu bir bölge. İlçenin elektrik dağıtım şebekesinin fotoğrafını çektiğimizde iyileştirme ve yenileme çalışmalarının acil gereklilik olduğu bölgeleri gördük. Birinci önceliğimizi bakım ve onarım çalışmaları kapsamında iyileştirmeye, ikinci önceliğimizi de yatırım döneminde yeni şebekelerin kurulmasına verdik. Bu süre zarfında 44 mahallenin şebekesi bakım ve onarımdan geçirilerek, kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtımı hizmeti sunması amaçlandı. 22 mahallede de aciliyet arzeden kısımlara müdahale edildi. Bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 3 bin direk dikildi ve Şirketimize yatırım maliyeti 6 Milyon TL oldu” diye konuştu.

carsamba-tarimsal-sulama-(3).jpg
 

ESKİ ŞEBEKELER AVRUPA
STANDARTLARINA DÖNÜŞECEK

2016 yılında Terme-Çarşamba Karayolu arasının refüj aydınlatması yapılacağı müjdesini veren Türkoğlu, “Ekiplerimiz yıl içerisinde Çarşamba’da 49 adet trafo bakımı, 158 km hat bakımı ve 13 adet trafo binası bakımını tamamlamıştır. Şu anda planlanan yatırımlarımız arasında Kavakdibi KÖK Projesi ileşehir ve kırsal bölgenin şebekesi ayrılacak olup, daha stabil bir işletmecilik sağlanacaktır. Aynı şekilde yeraltı elektrik şebekesi projelerimiz de devam edecek. Değişime ihtiyacı olan 14 adet trafo binamızın tadilatı yapılarak, eski dağıtım şebekesi Avrupa standartlarında hizmet veren modüler hücrelere dönüşümü yapılacaktır. Bu sayede arızaların önüne geçmiş olacağız. Bu yatırımların yaklaşık maliyeti 4 Milyon TL’yi buluyor” dedi. “İlçenin yüzde 35’i tarımsal sulama müşterisi” diyen Türkoğlu, tarımsal sulama hatlarının yenilenmesi ile birlikteçalışma yapılan her bölgede müşterilere bedelsiz olarak sayaç panosu takıldığını belirterek, “Sayaçları sabitleyerek, hem kayıp-kaçak oranlarında hem de arıza sayılarında azalma sağlandı. Bu kapsamda bugüne kadar 1000 adet pano sabitlenmiştir” ifadelerini kullandı.

TÜRKOĞLU’NDAN TARIMSAL SULAMA
MÜŞTERİLERİNE TAHSİLAT ÇAĞRISI

Tarımsal sulama müşterilerinin yatırım istediğini ancak bu YEDAŞ’tan beklediğini belirten YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Bu şebekelerin çoğunu köylümüz kendi çabaları ile yapmış. Biz bu nokta 'sen yapmışsın o yapmış bu yapmış' demiyoruz. 'Hepsi bizim' diyoruz. Bu şebekeleri düzenlemek için çalışmalar yapacağız. Basit bir örnekle bu şebekelerde meydana gelen bir arıza benim bütün hattımı etkiliyor. Bundan kaynaklı bunların hepsi bizim için önemli. YEDAŞ olarak şikayet ettiğiniz şebekeleri iyileştirmek için harekete geçtik. Ancak yatırım istenilmesi çok normal olmakla birlikte, bu yatırımların zamanında yapılabilmesi için finansal kaynak gerekiyor. Bugün itibariyle Çarşamba bölgemiz de vadesi geçtiği halde tahsil edilemeyen3 milyon 834 bin TL’lik bir alacağımız var. Bu tutarın %30’unu tarımsal sulama alacakları oluşturuyor. Yatırımla ile tahsilat arasında büyük orantısızlık bulunuyor. Bu bölgede kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti alınmak isteniyor ise, bizler de kesintisiz tahsilat yapmak zorundayız. Sürekli büyüyen, gelişen kentlere öncelik veriyoruz. Bu konuda köy muhtarlarından bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz' dedi.

HABER-FOTO: NURİ ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber