Çarşamba’da Kivi Hasadı başladı

Çarşamba’da Kivi Hasadı başladı
Çarşamba çiftçisinin son dönemdeki popüler ürünlerinin başında gelen Kivi meyvesinin hasadı başladı

 

Çarşamba’da son dönemde Çarşamba çiftçisinin alternatif ürünleri arasında ki gözde ürünlerinden Kivi Meyvesinin bu yılda hasadı başladı.  Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ve Çarşamba Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman tarafından ziyaret edilen Kivi üreticisi Selamettin Akcephe’ye ait bahçede kivi üretimine ilişkin bilgiler alındı.

Yapılan ziyarette açıklamada bulunan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Bulunduğumuz bahçe bizim iyi tarım uygulaması projesine dahil bir bahçedir. İlimizde de 1200 hektarlık alanda kivi hasadına başlanmış durumda, iklim şartları müsait olunca tamamlanacaktır. Düz arazilerde başladığımız uygulama neticesinde düz arazilere fındık dikimini önlemek amacıyla çiftçimizi teşvik ettğimiz ürünlerden bir tanesi olan Kivi ekonomik anlamda da çiftçimize önemli getiriler sunmaktadır” dedi.

Çarşamba İlçe Tarım Müdürü Osman Akman da yapılan ziyarette açıklamada bulunarak, “Mevcut bahçemiz Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu iyi tarım uygulamaları projesinde yürütülen bir bahçedir. İyi tarım uygulaması nedir? İyi tarım uygulaması kullanılan ilaçların gübrelerin insan sağlığına zara vermeyecek şekilde hasat ile son kullanım tarihi arasındaki süreye dikkat edilmesi için yapılan uygulamadır. Bahçemiz 26 dönümlüktür, biz bu uygulamayı 3 yıldır gerçekleştiriyoruz. Bahçemiz çok verimli, emeğimizin sonucunda 40-45 ton ürün bekliyoruz. Bir market grubu ile aramızda yaptığımız anlaşma gereği, bahçeden çıkan ürünlerin tamamı marketler zincirine satılmış durumdadır” dedi.

Kivi hasadının yapıldığı bahçenin sahibi Selamettin Akcephe yaklaşık 5 yıl önce 2 bin fidan diktiği bahçesinden 3. Yıldan itibaren verim aldığını belirtti.  Akcephe, “Burası Çınarlık Beldesi’nin Costal köyü. Bu arazi, 26 buçuk dönümlük bir arazidir.  Bu arazimize 5 yıl önce 2 bin fidan diktim. 3’ncü yılında verimi başladı ve 5 ton kivi aldık. 4’ncü yılda 16 ton aldık. Bu 6. yılımız ve tahminimizce 40 tonu geçeriz. Her yıl kivi alım miktarımız artmakta. Yeni üretime başladığımızdan dolayı kârını göremedik ama yine de gübre ve ilaç masraflarımızı karşılamaya yetiyor fakat kivi gerçekten karlı bir ürün. Kivi ağaçları 5’nci yılından sonra tam verime geçen bir ağaçtır. Bu nedenle 2 yıl daha beklemek durumundayız. Fındık ile arasında kıyas kesinlikle yapılamaz. Kivi yetiştirmesi kolay mı değil mi diye bakarsak, kivi yetiştirmek daha kolay. İlk 2 sene müthiş bir işçilik gerektirir ve bu da  müthiş bir para demektir.  Eğer iyi işçilik ile kivi işçiliğine başlanırsa kivi kâra dönüşür” dedi.

yeni-microsoft-word-document-(2).jpg

yeni-microsoft-word-document-(3).jpg

yeni-microsoft-word-document-(4).jpg

Haber-Foto: Serkan KARAHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber