Çarşamba’da engelliler günü

Çarşamba’da engelliler günü
3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Çarşamba ilçesinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi

carsambada-engelliler-gunu-1.jpeg
Çarşamba Belediye Meydanında gerçekleştirilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programı çerçevesinde çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Az sayıda katılım sağlandığı gözlenirken, Atatürk Anıtına çelenk sunumu sonrasında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşında bulunuldu.

carsambada-engelliler-gunu-1.jpg
Ardından Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Genel Başkanı Mustafa Uçar'ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yaptığı basın açıklamasında, “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre 2023 yılında dünya genelinde 1 milyardan fazla engelli insan bulunmaktadır. Hükümetlerin, kurumların engellilerin küresel kalkınma gündemine dahil edilmesi yönündeki taahhütlerine rağmen bu konudaki ilerlemenin sınırlı kaldığı belirtilmektedir. Engelliler dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de sürekli göz ardı edilebilir bir nüfus olarak görülmektedir. İmzalanan uluslararası sözleşmeler, kabul edilen ulusal yasalar ne yazık ki yok sayılmakta, engellilerin yaşamını iyileştirmeye yönelik kalıcı ve sürdürülebilir bir gelişme olamamaktadır. Bizler bırakın yaşama katılımın artırılmasını, en temel sağlık ihtiyaçlarımızı karşılamaktan bile uzaklaşmaya başlamış durumdayız. Bir adım ileri atılsa, beş adım geriye giden uygulamalarla yüzleşmek, hayatta kalmak için çabalamaktayız. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliğleri son derce keyfi biçimde değiştirilmekte ve engelliler, kronik hastalar, yaşlılar daha zor koşullara hapsedilmektedir. Çok sayıda engelli için sağlıklı kalabilmenin koşullarını oluşturan örneğin sondalar, kolostomideler, ortez ve protezlerde, tekerlekli sandalyelerin fiyatları çok artmıştır. Bunun sonucunda ürün fiyatları ile SGK'nın verdiği destek arasındaki fark inanılmaz ölçüde açılmıştır. Bu nedenle engelliler için bu zorunlu ihtiyaçlara erişim artık imkânsız hale gelmiştir. 2022 sayılı Yasa ile verilmekte olan Sosyal Yardım tutarı, başta gıda olmak üzere enflasyon karşısında değersizleşmiş, bir haftalık harcamaya bile yetmez hale gelmiştir. Yardım miktarının belirlenmesinde aile gelirinin esas alınması birçok engellinin bu haktan yararlanmasını bile engellemektedir. 2828 sayılı Yasa ile sağlanan evde bakım desteği alan ve ağır bakım gerektiren engelliler rapor yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile kısmi bakım kapsamına alınmakta, evde bakım yardımı kesilmektedir.

carsambada-engelliler-gunu-3.jpg
Dernek Başkanı Mustafa Uçar açıklamalarının devamında, “Çalışabilir haldeki engellilerin istihdamı için yasalardaki hükümler uygulanmamakta, örneğin memurluk kadrolarına zorunlu olması gereken atamalar gerçekleştirilmemektedir. Daha önce H sınıfı ehliyet almış yenilemesi gereken engelliler yine rapor yönetmeliğinde yapılan olumsuz ve yanlış değişikliklerin sonucunda bu haklarını da kaybetmektedir. ÖTV muafiyetinden araç almak isteyen engelliler maalesef bedel sınırlaması nedeniyle kendilerine uygun aracı alamamakta fiyatların anormal derecede artması nedeniyle araç sahibi olunması hayal olmuştur. Bu bir negatif ayrımcılıktır. Düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini umuyor ve ümit ediyoruz. Toplu taşıma araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesini düzenleyen 5378 sayılı Yasanın ilgili hükümleri uzun yıllardır ertelenmektedir. Bu nedenle engellerin en temel hakkı olan ulaşım ve erişim hakları fiilen yok edilmiş durumdadır. Üzülerek belirtmeliyiz ki, karşımıza çıkarılan bu engellerin ortadan kaldırılması için çok az aktif ve etkili destek bulabilmekteyiz. Tam tersine empati yoksunu bazı kişi yada kişilerce de yok sayılmaktayız. İnanıyoruz ki engellerden arınmış, eşit ve erişilebilir bir dünya bizler içinde gelecektir.” dedi.

Başkan Uçar’ın açıklaması sonrası belediye meydanında ki program tamamlanırken, dernek binasında üyelerle buluşma etkinliğine geçildi.

Protokol ve vatandaşlardan az katılımın sağlandığı törende ÇABED üyeleri buruk bir sevinç yaşarken, kendilerine her alanda destek olunmasını beklediklerini ifade ettiler.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber