Hasan TOPUZ

Hasan TOPUZ

ÇARŞAMBA TARİH VE KÜLTÜR MÜZESİ

ÇARŞAMBA TARİH VE KÜLTÜR MÜZESİ

Allah nasip ediyor yıllardır Çarşamba tarihi ile ilgili araştırmalar yapmaya çalışıyoruz. Okudukça, inceledikçe yepyeni bilgilere sahip oluyoruz. Öğrendiklerimizi gücümüzün yettiği kadar belgelendirmek için kaleme alıyoruz. Gazetelerde yayınlıyoruz kendimizce araştırma yazıları hazırlıyoruz. Gücümüz yettiği kadar kitap haline getiriyoruz. İnternet sayfalarında tanıtmaya çalışıyoruz. Çarşambamızın tarihi zenginliğinin açığa çıkarılması için karınca kararınca, âcizane çaba sarf ediyoruz. Okudukça, araştırdıkça gördük ki, Çarşamba ve havalisi verimli, bereketli topraklara sahip olduğu için birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Eski çağlarda bulunduğumuz yörede çeşitli medeniyetler inkişaf etmiş lakin biz daha çok Türklerin Anadolu’ya geçiş tarihi olan 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonraki Çarşamba tarihinde yoğunlaştık. Türklerin Çarşambaya akın akın gelerek küçük küçük obalar halinde yerleşmeleri ve köyler kurarak yurt edinmeleri araştırma konumuz olmuştur.
1071 Malazgirt Zaferi’ni baz aldığımızda Çarşamba’yı çeşitli Türk Boylaranın gruplar halinde köyler kurarak mekan edindiklerini görürüz. Çepniler, Kayılar (Hacılu ve Badullu Kolları) Taceddin oğulları ile gelen Kınık Boyları ( Ordu, Alan köyleri ) yine Kubat oğulları ile gelen Kınık Boyları (Uyuzlu, dibekli) yöresindeki köyler. Kırım tarafından gelen Tatar Boyları Bin yetmiş bir zaferinden sonra bölgeyi Hristiyanlardan tamamen almak için ilk savaşan Danışmentoğulları ile gelen Türk Boyları (1100 tarihlerinde).
Osmanlı Türklerinin İmparatorluk haline gelmeleri ile Türklerden başka ırklarda yöremize yerleşmiştir. Bunların başında Ermeniler, Gürcüler ve Çerkezler gelmektedir. Rumları saymıyoruz, zira onlar çok eski yerleşik halktırlar. Bölgemizde bulunan insan toplulukları hemen hemen yukarıda saydığım halklardan meydana gelmiştir. Çarşamba yerel tarihini oluşturan bu insanlar nasıl yaşamışlar, hangi evrelerden geçmişler. Atalarımız dedelerimiz olan bu insanlardan bize ne kalmış gelenekleri, görenekleri yaşam biçimleri, inandıkları değerler nelermiş. Ben bunları merak ettiğim gibi biliyorum ki herkes merak eder. İnsanların daha önce ki yaşayan dedelerinin hayatlarını öğrenmek istediklerini biliyorum. Gelecek nesillerin yurtlarına, memleketlerine içten bir sevgi ile bağlanmalarının tarih bilgilerini geliştirmeleri ile mümkün olacağını iyi biliyorum. İşte onun için yedi nesil bir ÇARŞAMBALI OLARAK BİR HAYALİM VAR.
DEVAMI YARIN.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan TOPUZ Arşivi