Çarşamba ne kadar hazır?

Geçtiğimiz günlerde Tokat’ta yaşanan depremler sonrası, sarsıntıları hisseden Çarşamba ilçesinde ki vatandaşları endişe ve korkuya sevk etti.

Bölgede olası büyük şiddetli bir deprem karşısında Çarşamba ilçesinde vatandaşların depreme çok hazırlıklı olmadıkları gözlemlenirken, vatandaşlar depremler hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Geçtiğimiz günlerde Tokat’ta yaşanan depremler, Samsun ve Çarşamba İlçesini de etkiledi. Biz de Çarşambalı vatandaşlara Çarşamba’daki binaların ne kadar depreme dayanıklı olduğunu, deprem anında ne yaptıklarını, depreme hazırlıklı olup olmadıklarını sorduk. İşte Çarşambalıların cevabı…

untitled-2.jpg

"Derhal önlem alınmalı"

Deprem konusunda Çarşamba’da önlem alınması gerektiğini vurgulayan Çarşambalı Vatandaşlar, “Deprem anında biz vatandaşlar olarak fazla bir şey yapacağımızı düşünmüyoruz. Mesela, benim durduğum bina çok eski bir bina. Bildiğiniz üzere Ramazan’ın başında da deprem oldu, o zaman da depremi fazlasıyla hissetmiştik. Hatta o zaman eşim de, 'Kaçabiliyorsak kaçacağız' dedi, kaçamıyorsak yapacak bir şey yok. Yani buradan vatandaşlar olarak yetkililere sesleniyoruz, Çarşamba’da çok eski binalar var. Bunlara derhal önlem alınmalı, şu anda Çarşamba’nın çoğu riskli bölge altında, ufak bir depremde yıkılma olabilir. İlk önce vatandaşlar olarak bilinçli olamayan insanları deprem konusunda bilinçlendirmemiz lazım. Hani bir söz vardır, 'Deprem öldürmez, panik öldürür.' İnsanlarımız maalesef deprem anında panik yapıyorlar, hatta benim şahit olduğum bir şey oldu, deprem anında insanlar 2 katlı evden kendilerini aşağıya bile atıyorlar. Bu kesinlikle yanlış bir şey. Mesela geçenlerde Avrupa’da bir deprem oldu, ama deprem olurken Avrupa’daki insanlar çok rahat davrandıkları için hiçbir şey olmadı, ama bizim ülkemize baktığımız zaman en çok deprem konusunda can kaybı yaşayan ülke biziz, işte bunun 1. nedeni dediğimiz paniktir.” diye ifade etti.

untitled-1.jpg

“Ülkenin Çivisi Çıkmış”

Avrupa ile Türkiye’yi kıyaslayan vatandaşlar, “Çarşamba’da bazı bölgelerdeki binaların ve bölgelerin çoğunun eski yapı olduğunu ve bu eski yapıların bir an önce yıkılıp kentsel dönüşümden geçip yerine daha sağlam, depreme dayanıklı binalar yapılması gerektiğini” söyledi. Şu anda yeni yapılan binaların deprem sigortası veya deprem ile ilgili yapılması gereken işlemlerde yapılıp yapılmadığını bilemediklerini belirten vatandaşlar, “Çünkü öncelikle bizim bu ülkenin dürüst müteahhitlerine ihtiyacı var. Çünkü baktığımız zaman Avrupa’da Japonya’da bir tane köprü yıkıldı, adam intihar etti. Bizim ülkenin çivisi çıkmış, takan yok.” diyerek sözlerine devam etti.

untitled-3.jpg

“Kentsel dönüşüm şart”

Eski yapıların yıkılıp yerine yeni yapıların yapılması ve o yeni yapıların da deprem yönetmeliğine uygun yapılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, “Maalesef deprem konusunda çok eksiğimiz var. Mesela, Deprem Uyarı Merkezlerimiz eksik, bilim adamları daha önce uyardığı takdirde deprem ülkesiyiz, hazırlıklı olun dedikleri takdirde maalesef hiç kimse, ne iktidar kanadı ne muhalefet kanadından hiçbir proje sunulmadı. Çarşamba’ya kesinlikle kentsel dönüşüm gerekiyor, bir an önce kentsel dönüşüm Çarşamba’da gerçekleşmeli. Çünkü bakıyoruz, Çarşamba hem tarihi olarak hem güzellik olarak güzel bir yer ama eski olması hafif bir depremde en az 3/1’inin yok olacağını gösteriyor.” dedi.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel