Hasan TOPUZ

Hasan TOPUZ

ÇARŞAMBA KENT KONSEYİ ÇOK ÖNEMLİ KARARLAR ALDI

ÇARŞAMBA KENT KONSEYİ ÇOK ÖNEMLİ KARARLAR ALDI

Sevgili Dostlar

                           Ocak ayı  boyunca hazırlıklarını sürdürdüğümüz Çarşamba kent konseyi genel kurulunu 28.1.2011 tarihinde göl restaurantta başarı ile tamamladık. İcra heyetinde bulunduğum kent konseyine katılım oldukça yoğundu:Çarşamba kaymakam’ı Nusret ŞAHİN, Belediye Başkanımız Hüseyin DÜNDAR toplantıya herkezden önce gelmişlerdi. Konseyin doğal üyeleri. Siyasi parti temsilcileri, Muhtarlar ve daire amirleri davetimize icabet edip salonda yerini almışlardır. Çok dikkatimi çektiği için belirtmeden geçemiyceğim ilçe milli eğitim müdürü İsa ŞEKER salonda yoktu. Zaten daha önceki toplantılarada gelmiyodu. Milli eğitim müdürünün böyle önemli bir sosyal etkinliğe katılmamış olması  çok büyük eksiktir. Bir ilçede eğitim ve öğretim alanı çok büyük proglemlerin bulunduğu alan demektir. Kentin meselelerinin ayrıntılı bi şekilde tartışıldığı bir toplantı yapılıyor. Eğitim ile ilgili sorular soruluyor Müdür orada yok,olacak şeymi bu? Zaten Çarşamba milli eğitiminde hangi iş doğru yürüyor ki?

              GENEL KURUL BAŞLIYOR

Konsey başkanımız Avukat Sefa TEMİZ açılış konuşmasını yaptı, önce görüşülcek gündemi açıkladı. Daha sonra , gündemin ilk maddesi olan Rahtvan camiinin çevresindeki düzenlemeleri tartışmaya açtı, ilk sözü ben aldım ve yaptığımız çalışmaları anlattım:

 RIDVAN BEY DEĞİL RAHTVAN CAMİİ

İki yıldan beri gazetelerdeki köşelerimde yazdığım gibi rıdvan bey adı uydurma bir addır. Camimizin asıl adı rahtvan camiidir diye söze başladım. İleri sürdüğün tezin ıspatınıda yaptım: caminin haziresinde bulunan ve kentimizin kadim ailelerinden olan üç mezarında kitabelerinde RAHTIVAN   camii müderrisi yazıyor. Bir tanesinde ise eski Belediye Başkanımız merhum Ferah GÜNEY’in dedesinin mezarının kitabesinde yazıyo. RAHTIVAN camii müezzini ve mütevellisi kara hafız  olarak belirtiliyor. Zaten halkta hep RAHTIVAN camii diyor, diye açıkladım:Benden sonra söz alan Çarşamba Kaymakam’ı Nusret ŞAHİN ve Belediya Başkanımız Hüseyin DÜNDAR tezime destek verdiler. Genel kuruldan caminin adının tekrar RAHTIVAN olarak değiştirilmesi için tavsiye kararı alındı. Ben ve Başkanımız Sefa TEMİZ  bu önemli karardan dolayı Genel kurula teşekkür ettik.

Sevgili Dostlar

Yapılan bu yanlışlığın düzeltilmesi için çok çaba sarf ettim söyleye, söyleye dilimde tüy bitti, yaza yaza kalemim yazmaz  oldu ama nihayet ALLAH’a hamd olsun ki bu güzide camimizin adını tekrar geri aldık. Beni bu konuda destekleyenlerin hepsine teşekkür ederim. Ne kadar mutlu olduğumu anlatamam….

RAHTIVAN camisinin haziresindeki mezarların onarılmasının önemini anlattım. Kitabelerin türkçeye çevrilmesi ile Çarşamba’mızın ne kadar kadim ve önemli bir kent olduğunu göreceksiniz diye ifade ettim. Abdul Hamit Han’ın kayın pederinin bile bu mezarlıkta olduğunu göreceksiniz diye belirttim.

Genel kuruldaki konuşmalar aralıksız devam ediyordu. Şehrimize ait çözü bekleyen problemler dile getiriliordu. Yapılan konuşmalara ve sorulan sorulara kaymakam bey ve Belediye başkanımız anında cevap veriyolar ve bizi aydınlatıyolardı. Gündemdeki çok önemli bir madde ise kentimizdeki okul ve cadde adlarının fütursuzca değiştirilerek Cemil ŞENSOY adı verilmesi. Samsun caddesinin adının Yunus Emre olarak değiştirilmesi iyi karşılanmadı. Kentimizin tarihi dokusunu bozuyoruz bu çok doğru olmuyor denildi. Merkez ilköğretim okulu ve yeşilırmak ilköğretim okullarının adlarının değiştirilmesi yanlış olduğu vurgulandı.

Yukarıdaki maddenin tartışılması sonunda şu tavsiye kararı alındı:

Bundan sonra kentimizin cadde ve okul adları ile oynayarak kentimizin dokusunu bozmamalıyız, verilmiş adlarıda değştirmeyelim. Alınan bu karar beni çok mutlu etti. Şuna inanırım bir şehirdeki caddenin adını değiştirmek veya bir Okul’un adını değiştirmek bir insanın adını değiştirmekten farksızdır. Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin DÜNDAR yeniden söz aldı:

  MUHSİN YAZICIOĞLU CADDESİ

Belediye başkanımız, belediye meclisinin bir kararını açıkladı: batıyaka da  Abdullah Paşa meydanının hemen ırmağın kıyısında ve iki köprü arasında bulunan Cadde’ye Muhsin YAZICIOĞLU caddesi adı verildiğini ve bu kararı belediye meclisinin aldığını ilan etti. Haberi önceden bilmeme rağmen çok heyecenlendım. Nasıl duygulanmam ki: İki yıldır acısı yüreğimizi yakan sevgili Muhsin Başkan’ımın adı bulunduğum kentin bir caddesine veriliyordu. Artık köprülerden gelip geçerken merhum koca reisimin, Can ALPERENİN, cennet mekan şehit başkanımın adını okuyacağım. Her gün onu anacağım, Fatihalar okuyacağım. İçinde bulunduğum ruh halini belli etmemeye çalıştım. Sevinç ve üzüntü arasında karışık duygular yaşadım. Bu hamiyet perverliklerinden dolayı Sayın Belediye Başkanımız Hüseyin DÜNDAR’a ve Çarşamba Belediye meclisi üyelerine sonsuz teşekkürlerimi sunarım… İnşallah  caddenin açılışı Başkanımın şehadetinin ikinci yıl dönümüne yetişir.

  GENEL KURULDA SON KONUŞMALAR

Akşam karanlığı olmasına rağmen konuşmalar devam ediyordu. Kimse salondan ayrılmıyordu. Dilek ve temenniler bölümüne geçildi. En son sözü ben aldım:Çarşamba tarihi ile ilgili hazırlıkları kısaca anlattım ve son sözümü söyledim, söylediklerimi aynen aktarıyorum:Muhterem arkadaşlar, çok güzel bir genel kurul yaptık, çok mühim kararlar aldık ama bu söyleyeceğimi söylemezsem çok büyük eksiklik olur. Kaymakam bey ve Belediye Başkanı burada iken bir  daha açıklayayım. Darbe yapmış, Büyük Millet Meclisine kilit vurmuş, Türkiye’yi elli yıl geriye götürmüş bir adamın adı hala bir okulumuzun adı olarak duruyor. Huzurunuzda tekrar söylüyorum Kenan EVREN ilköğretim okulunun adını değiştirelim ve bu ayıptan kurtulalım. Bu ad er veye geç değişecek, yarına bırakmayalım bu gün değiştirelim, benden söylemesi. Selam ve Dualarınızla

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan TOPUZ Arşivi